Ukrajinskí umelci z Chersonu prinesú do SND nádej, že svetlo premôže temnotu

V stredu 5. júla zavítajú do novej budovy SND členovia Chersonského regionálneho akademického hudobno-dramatického divadla. Nesie meno Mykolu Kuliša, ukrajinského spisovateľa a dramatika, ktorý patril do skupiny umelcov zlikvidovaných alebo umučených počas stalinských čistiek v tridsiatych rokoch minulého storočia.

03.07.2023 09:00
chersonske divadlo Foto:
Predstavenie Mačička ako spomienka na temnotu uvedú 5. júla v SND.
debata

V monodráme s názvom Mačička ako spomienka na temnotu sa predstaví Oľga Bojcova. Vyrozpráva príbeh obyvateľov Donbasu, ktorí sú na tomto území nútení strastiplne žiť už osem rokov. Oľga Bojcova dojímavo rozpovie aj o realite, v ktorej sa v roku 2022 ocitli ľudia z Chersonskej, Záporožskej, Luhanskej a Charkovskej oblasti.

Žena v tmavých okuliaroch predáva tri osirelé mačiatka – biele, sivé a čierne – to jediné, čo jej po ruskej okupácii zostalo z domova, vlasti a z jej pokojného sveta. Počas rozprávania svojho príbehu hrdinka varí boršč a hovorí pri tom o hrôzach, ktoré zažíva počas okupácie. Príprava tradičného jedla tak vyvažuje hrozivý príbeh a zároveň ukazuje silu hrdinky, ktorá ostáva patriotkou aj po zničení krajiny, keď sama prišla o domov. Symbolicky na konci hry ponúka boršč divákom, delí sa o posledné v nádeji, že svetlo zvíťazí nad temnotou. A tri mačiatka napokon nepredá vo viere, že čoskoro bude mať vlastný domov.

37 netrebko Ruská diva Anna Netrebko Čítajte viac FOTO: Ktorí ruskí umelci sú na ukrajinskom sankčnom zozname?

Režisérom monodrámy je Serhij Pavľuk, generálnym riaditeľom divadla je Olexandr Knyha. Hosťovanie ukrajinských divadelníkov sa v SND uskutočňuje v rámci spolupráce s festivalom Pohoda.

Ukrajinskí umelci budú hosťovať v Štúdiu novej budovy SND v stredu 5. júla o 19. h. Hru Mačička ako spomienka na temnotu uvedú so slovenskými titulkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné divadlo #vojna na Ukrajine #Cherson