Zrušia pražský koncert Anny Netrebkovej?

Ruská operná speváčka Anna Netrebková, ktorá je na ukrajinskom sankčnom zozname, síce vojnu na Ukrajine odsúdila, jej európske koncerty sú však stále ohrozené. Najnovšie jej hrozí zrušenie koncertu v Prahe, ktorý by sa mal uskutočniť 16. októbra. Námestník primátora Jiří Pospíšil totiž po rokovaní so zástupcami ukrajinskej ambasády uviedol, že odporučí mestskej akciovej spoločnosti s názvom Obecný dom, aby jej októbrový koncert zrušila. Jej riaditeľ Vlastimil Ježek na výzvu reagoval slovami, že zatiaľ nepočul žiaden presvedčivý argument.

01.08.2023 08:00
Netrebko Foto: ,
Operná speváčka Anna Netrebková.
debata (12)

„Ukrajinská strana mi povedala, že speváčka je exponentkou režimu a dôverníčkou prezidenta Putina a podporovala ho. Je zaradená na sankčný zoznam zostavený bezpečnostnými zložkami a ratifikovaný prezidentom, nie je to len nejaký zoznam ministerstva kultúry,“ povedal Pospíšil.

V súčasnosti ešte čaká na list z ukrajinskej ambasády, ktorý bude súhrnom všetkých argumentov. Následne bude rokovať s Obecným domom. „Nič nám (ukrajinská ambasáda) nediktuje, len hovoria svoj názor. A ja si myslím, že je nutné brať ohľad na názor partnerov a spojencov. A ani ja nikoho do ničoho netlačím, je to moje odporúčanie,“ dodal Pospíšil.

ruská sopranistka Anna Netrebková Čítajte viac Metropolitná opera musí Netrebkovej zaplatiť vysoké odškodné

Ježek chce o probléme viesť verejnú diskusiu. Producentka z agentúry Nachtigall Artists Alena Kunertová, ktorá je usporiadateľkou koncertu, uviedla, že nerozumie snahám o jeho zrušenie. Ruská sopranistka, ktorá sa dala fotografovať s proruskými separatistami na Ukrajine a separatistickému vodcovi Olegovi Carjovovi darovala milión rubľov, podľa nej vojnu odsúdila. „Ukrajinská strana jej ospravedlnenie považuje za účelové,“ oponuje jej Pospíšil.

Krátko po začiatku invázie na Ukrajinu oznámila Netrebková koncertnú prestávku. Vojnu síce odsúdila, zároveň však uviedla, že „umelci by nemali byť nútení do politických vyhlásení“. Až neskôr bola vo svojom vyjadrení konkrétnejšia a ráznejšia.

pussy riot Čítajte viac Pussy Riot odmietli účasť na festivale spolu s Annou Netrebko

„Výslovne odsudzujem vojnu na Ukrajine a myslím na jej obete a ich rodiny. Moje stanovisko je jasné. Nie som členkou žiadnej politickej strany, ani nie som spojencom akéhokoľvek ruského vodcu. Uvedomujem si, že niektoré moje minulé činy a výroky mohli byť zle vyložené, a ľutujem to. V skutočnosti som sa s prezidentom Putom stretla len niekoľkokrát v živote, a to predovšetkým pri preberaní cien za svoje umelecké úspechy alebo na otváracom ceremoniáli olympijských hier. Inak som nikdy nedostala žiadnu finančnú podporu od ruskej vlády, žijem a platím dane v Rakúsku. Milujem svoju ruskú vlasť a prostredníctvom umenia sa usilujem iba o mier a jednotu.“

Jej vyhlásenie však nemalo účinok, aký zrejme očakávala. Na jednej strane ju preň odsúdila ruská Duma, ktorá ju označila za zradkyňu ruského národa, na strane druhej jej nezabezpečilo priazeň Západu. Metropolitná opera v New Yorku jej začiatkom roka zrušila 13 predstavení, za ktoré jej následne museli zaplatiť 200-tisíc dolárov. V prípade zrušenia pražského koncertu, ktorý je z 80 percent vypredaný, by agentúra aj Netrebková žiadali kompenzáciu.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #opera #Anna Netrebko #vojna na Ukrajine