Pussy Riot odmietli účasť na festivale spolu s Annou Netrebko

Ruská punk-rocková formácia Pussy Riot odmietla účinkovať na tohtoročnom hudobnom festivale vo Wiesbadene, pretože tam má vystúpiť aj ruská operná speváčka Anna Netrebko. Informovala o tom v utorok britská stanica BBC.

15.02.2023 11:35
pussy riot Foto:
Pussy Riot vznikli ako protestná a aktivistická skupina v Moskve v roku 2011.
debata (10)

Podľa BBC mali Pussy Riot v programe nahradiť hudobníkov z Národnej opery Ukrajiny, čo však vyvolalo škandál. Ukrajinská strana, vrátane ministra kultúry Olexandra Tkačenka, napísala usporiadateľom list, v ktorom uviedla, že nebude tolerovať spoluprácu s ľuďmi reprezentujúcimi ruskú kultúru a nezúčastní sa na podujatiach, kde sa bude prezentovať.

Náhradníkom za Národnú operu Ukrajiny sa stali Pussy Riot, ktorej členov však neinformovali, že spolu s nimi bude vystupovať aj Netrebko.

Usporiadateľom situáciu skomplikovali Netrebkovej politické postoje: Donedávna bola splnomocnenkyňou ruského prezidenta Vladimira Putina a podporovala anexiu Krymu i pôsobenie Ruska v Donbase na Ukrajine.

Taliansko Rusko Ukrajina vojna Netrebková odsúdenie uarus Čítajte viac Netrebková odsúdila vojnu, Rusi ju potrestali

Po vypuknutí vojny na Ukrajine Netrebko síce vyhlásila, že s ňou nesúhlasí, no jednoznačne ju neodsúdila. Newyorská Metropolitná opera s ňou preto vo februári 2022 ukončila spoluprácu. Pre protivojnový postoj však Netrebkovej zrušili aj jej vystúpenia v Rusku.

Pussy Riot účinkovať s Netrebkovou vo Wiesebadene odmietli. Kritizovali, že ich nikto neinformoval o jej účasti na festivale.

„Rovnako nám nikto nepovedal, že sa nami jednoducho snažia zaplátať dieru a dosadiť nás namiesto Ukrajincov, ktorí účasť zrušili,“ uvádza sa vo vyhlásení Pussy Riot.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Pussy Riot #hudba #Anna Netrebko