Zverejnili nominácie na Dosky 2023, mená víťazov vyhlásia 13. novembra

Asociácia súčasného divadla (ASD) oznámila nominácie na Divadelné ocenenia sezóny Dosky 2023. Nominácie aj víťazov určuje odborná divadelná obec, v 26. ročníku hlasovalo 40 divadelných kritikov, teoretikov a publicistov. Mená víťazov vyhlásia počas ceremoniálu 13. novembra v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave a v priamom prenose ho odvysiela RTVS o 20.10 h na Dvojke. TASR o tom informoval René Parák, predseda ASD a spoluautor, producent cien Dosky.

25.10.2023 14:00
Kocúrkovo Foto:
Gregor Hološka, Robert Roth a Jakub Rybárik v inscenácii Kocúrkovo.
debata

Garantka ankety Zuzana Uličianska zdôrazňuje, že v aktuálnom ročníku môžu Dosku vyhrať nielen tvorcovia z Bratislavy, ale aj z Košíc, Martina, Nitry, Banskej Bystrice či Zvolena. "Najlepšie výkony sa nenašli len medzi zriaďovanými divadlami, ale aj na nezávislej scéne (Uhol92, Divadlo Petra Mankoveckého).

Medzi nominovanými inscenáciami sú nové interpretácie slovenskej klasiky (Kocúrkovo), aktualizované dramatizácie slovenskej prózy (Deti na motívy Timravy), pôvodný slovenský text s antickou témou (Iokasté), dokudráma (Sme krajina:…), ale aj inscenácie svetovej dramatickej klasiky (Macbeth, Woyczeck) či novších zahraničných textov (Nikdy a navždy, Otec, Hekuba, Koncert na želanie)," priblížila.

Najviac, celkovo päť nominácií získala inscenácia Kocúrkovo (Slovenské národné divadlo), hneď za ňou je inscenácia Hekuba (Slovenské komorné divadlo Martin) so štyrmi nomináciami a trojicu najúspešnejších inscenácií uzatvára inscenácia Deti (SND) s troma nomináciami.

koncert na želanie Čítajte viac Recenzia: Ďalší experiment v SND je našťastie pochopiteľnejší ako Kocúrkovo

„Medzi nominovanými nájdeme českých, talianskych, slovinských či maďarských tvorcov. Na kritikmi oceňovaných produkciách sa však podieľalo obrovské množstvo ďalších umelcov z celého sveta: tanečníkov, operných sólistov, hudobníkov a mnohých ďalších,“ poznamenal Parák s tým, že nomináciu má aj koprodukčný projekt SND s prestížnym operným festivalom v Bregenzi, spolupráca s Mestskými divadlami pražskými či projekty slovenských umelcov dlhodobo pôsobiacich v zahraničí.

„Štatút Dosky už od založenia tejto ceny deklaruje, že ceny sa udeľujú bez ohľadu na národnosť či štátnu príslušnosť tvorcov,“ pripomenul.

debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #divadlo #DOSKY