V sobotu zažijete sen. Sen noci divadelnej

Divadlo je ilúzia. Ale aký by bol svet bez ilúzií? V sobotu 18. novembra môžete naplno prežiť svoj sen, sen noci divadelnej. Tak znie motto 14. ročníka európskeho festivalu Noc divadiel, ktorý na Slovensku už štrnásť rokov zastrešuje Divadelný ústav. Svoj špeciálny program len na tento jeden večer hrá takmer 60 divadiel v tridsiatich slovenských mestách, aby spoločne vytvorili pre divákov mimoriadny zážitok.

14.11.2023 06:00
thália sen noci svatojánskje Foto:
Slávnu Shakespearovu hru Sen noci svätojánskej uvedú v košickom divadle Thália.
debata

„Ani jedna Noc divadiel nie je rovnaká, vždy je iná. Divadlo citlivo reaguje na to, čo sa okolo nás deje a máme za sebou veľmi ťažké roky, keď sa Noc divadiel niesla pod heslom Vojna nemá ľudskú tvár. Treba sa však na svet dívať pozitívne a neprestávať snívať. Každý pozná hru Williama Shakespeara Sen noci svätojánskej, tento rok sme zvolili motto Sen noci divadelnej a divadelníci v tridsiatich mestách na Slovensku sa ním inšpirovali,“ približuje riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete. Podrobný program 58 divadiel, ktoré sa tento rok do podujatia zapojili, je zverejnený na stránke Noci divadiel.

Detské prehliadky sa uskutočnia v Divadle Jána...
Inscenácia Dobrý ročník v Divadle Jozefa...
+2Inscenácia Meno v Spišskom divadle.

Mečiar aj flamenco

Divadlá sa počas európskej Noci divadiel snažia prilákať návštevníkov zaujímavým a nie bežným programom, ktorý trvá do hlbokej noci. Noc divadiel bude teda v prvom rade pestrá, s programom pre dospelých aj pre deti, okrem činoherných inscenácií prinesie bábkové divadlo, operu aj muzikál. Divadlo Thália Színház v Košiciach uvedie priamo Shakespearov Sen noci svätojánskej a bratislavské Divadlo Astorka Korzo '90 reaguje na tohtoročné motto dokonca happeningom po predstavení Malér pod názvom Sen alebo skutočnosť? V Divadle Jozefa Gregora Tajovského bude po predstavení Dobrý ročník o ceste za svojimi snami aj diskusia o Shakespearových hrách a snoch protagonistov predstavenia.

V inscenácii Malér je o zábavu postarané.
Ukážka z predstavenia Malér.
+2Ukážka z predstavenia Malér.

Divadlo Nová scéna ponúkne muzikálových Bedárov a na muzikál Chicago pozýva prešovské Divadlo Jonáša Záborského. „V divadle Red Cat Cabaret nás čaká rytmický flamenco večer plný hudby, tanca, emócií a krásnych kostýmov. Nebude to kabaret, ako býva u nás zvykom, ale koncert, v ktorom je veľa veľa tanca,“ sľubuje Martina Džačková z Red Cat Cabaretu.

V predstavení Bedári je obsadených 35... Foto: Marek Malúšek
39 Beda ri 2 V predstavení Bedári je obsadených 35 účinkujúcich a 25-členný Symfonický orchester Slovenského rozhlasu.

Noc divadiel bude aj multikultúrna, divadlá ponúknu nielen výberové inscenácie zo svojho repertoáru, ale v diskusiách s výtvarníkmi, scénografmi, s literátmi. V čítaniach, performancii aj vo workshopoch prepájajú divadlo s literatúrou či výtvarným a tanečným umením. Literárne diskusie usporiadajú napríklad Bábkové divadlo na rázcestí aj neprofesionálne divadlo Paradox v Nových Zámkoch.

V Štúdiu 12 priamo v Divadelnom ústave na Jakubovom námestí v Bratislave bude inscenované čítanie doteraz neuvedenej hry Viliama Klimáčka Mečiar s hercami divadla GUnaGU, Kamilou Magálovou a Dávidom Hartlom. „Nebude to životopisná dráma, ale pohľad na naše nedávne dejiny, v ktorom účinkuje aj autor hry,“ prezrádza dramaturgička Štúdia 12 Anna Šoltýsová. Okrem Mečiara, ktorého uvedú jediný raz, sa v priestoroch štúdia trikrát zopakuje vizuálne pôsobivá permformatívna inštalácia Carry s medzinárodným obsadením, ktorá sa zaoberá témou telesnosti a postavenia ženy v spoločnosti. Večer uzatvorí šansónový koncert talentovanej Stanislavy Spišiakovej.

Čo sa deje za oponou

Divadlá v túto noc odhalia svoju skrytú tvár a viaceré zavedú divákov aj do svojho zákulisia. Aj pre divadelníkov je táto noc príležitosť, ako byť so svojimi divákmi v ešte bližšom kontakte, a bývajú to milé stretnutia.

Do zákulisia sa dostanú už tradične návštevníci Divadla Andreja Bagara v Nitre, v Trnave zažijú večerné potulky po Divadle Jána Palárika nielen dospelí, ale v skorších hodinách aj deti v sprievode hercov a príbehu stratenej rukavičky. V Spišskom divadle sa diváci prejdú podľa divadelnej mapy a môžu si tiež vyskúšať prácu režiséra a scénografa. V Nitre aj Martine zapoja hostí do divadelného kvízu. Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici má na programe literárno-hudobný diskusný večer s Nicol Hochholczerovou a Katarínou Málikovou.

Do Noci divadiel sa zapojí aj Slovenské národné divadlo špeciálnou večernou komentovanou prehliadkou historickej budovy SND. Návštevníci sa dozvedia základné fakty o histórii divadla, ako aj o jeho úlohe v dobovom Prešporku i súčasnej Bratislave. Oboznámite sa s premenami, ktorými divadelná budova za vyše sto rokov svojej existencie prešla, ako aj s významnými divadelnými míľnikmi a osobnosťami, ktoré tu vystupovali.Preh­liadková trasa sa začne pred fontánou divadla, povedie priestormi pre návštevníkov vrátane prezidentského salónika, lóží, mezanínu, 1. balkóna. Pokračovať však bude magickým zákulisím divadla, ktoré vám odhalí pohľad do naozajstnej divadelnej kuchyne. Navštívite šatne, orchestrisko, prezriete si točňu, priestory inšpície, sklad kulís, skúšobňu orchestra, veľkú baletnú sálu, sklad garderóby aj žehliareň. Útrobami historickej budovy SND vás bude sprevádzať Ludwig Bagin. Po tejto špeciálnej objavnej ceste čakajú návštevníkov aj drobné prekvapenia

Divadlo Paradox v Nových Zámkoch ponúkne divákom minikurz javiskovej reči a artikulácie. „Nie sme profesionálne divadlo, ale snažíme sa ponúknuť pestrý a kvalitný program. Po úspechu muzikálu Veselé vrahyne tento rok prinesieme dve inscenácie – Zoznam najkrajších vecí a Všetci chceme hlavné postavy. Okrem toho sa v literárnom programe predstavia autori Filip Németh a Šimon Čižmár,“ približuje režisér Marek Lupták.

„Veľmi si vážime, že sa do podujatia zapájajú nielen profesionálne divadlá, ale aj ochotnícke súbory a kultúrne centrá. Nie všetky divadlá majú svoje priestory, niektoré si ich prenajímajú alebo niekde hosťujú a počas Noci divadiel tí, ktorí majú možnosť, poskytnú svoje javisko aj iným, aby sa mohli divákom predstaviť,“ dodáva Vladislava Fekete.

Ticha noc Kamila Magalova Čítajte viac Tichá noc s Kamilou Magálovou? Sviatky domáceho násilia

Slovensko je malá krajina, a predsa má celú sieť divadiel. Ako dlho asi môže trvať divákovi cesta do najbližšieho divadla? „Toto je náš sen, aby sme na budúci rok počas Noci divadiel ponúkli divákom mobilnú divadelnú sieť – možnosť pozrieť si predstavenie v inom meste,“ plánuje riaditeľka Divadelného ústavu. Noc divadiel býva proste len raz v roku a tá tohtoročná bude už v sobotu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nová scéna #noc divadiel #Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici #Astorka #Divadlo Thália Košice