Tichá noc s Kamilou Magálovou? Sviatky domáceho násilia

Vianoce ako obžerstvo a sviatky konzumu? Duchovné sviatky, čas rodinnej pohody alebo rodinných hádok? V každej rodine a v každom čase môžu mať inú podobu. Čo sa však stane, ak na seba narazia tradičné Vianoce a „pohanská ezoterika“? Všetky božstvá sa práve na sviatky pokoja poriadne rozhnevajú! V divadle GUnaGU vchádzajú diváci do hry Tichá noc rovno k sviatočnému stolu, za ktorým sa usadí rodina pripravená oslavovať Štedrý večer v duchu kresťanskej lásky, porozumenia a odpustenia. Lenže občas to dopadne trocha inak, ako by sme chceli. A tak sa sviatky pokoja v čiernej komédii Viliama Klimáčka nebadane menia na sviatky domáceho násilia. Tichá noc vôbec nebude tichá.

13.11.2023 09:00
Ticha noc Kamila Magalova Foto:
Kamila Magálová ako matka v novej čiernej komédii Viliama Klimáčka Tichá noc.
debata

Starostlivá mama, bláznivá milenka

„Jedlo ako esencia rozkoší všetkých labužníkov, jedlo ako matéria fyzického prežitia, jedlo ako spôsob manipulácie toho, kto varil a večera ako kolektívny očistec so štrngotom príborov a zvonením porcelánu… Vianoce ako miesto rodinného stretávania, keď sa buď mlčí, alebo vychádzajú zo skríň kostlivci… všetci sme to už zažili: milované, nekonečné, nenávidené a milostiplné Vianoce.“ Takto predstavuje autor hru Tichá noc, v ktorej sa v hlavnej úlohe prvýkrát v tomto divadle zaskvie Kamila Magálová.

Kamila Magálová ako matka v novej čiernej...
Rodina sa chystá osláviť Štedrý večer v duchu...
+2Tieto sviatky rodinu poriadne zmohli. Kamila...

Klimáček ostáva verný svojmu obľúbenému žánru čiernej komédie a túto hru napísal Kamile Magálovej na telo. Postava starostlivej matky jej sedí ako uliata. V duchu všeobjímajúcej kresťanskej lásky pozve na štedrú večeru nielen svoju rodinu, ale dokonca aj bývalú milenku svojho zosnulého manžela. A všetkým naloží na tanier to, čo chce ona.

„Tá žena“ (úžasná Darina Abrahámová), otcova milenka, pôsobí veľmi excentricky a, pochopiteľne, vnesie do rodiny celkom inú náladu. Syn (Viktor Horján) aj vnuk (Adam Jančina) sa nestačia diviť. Jej životná energia, ktorú predvádza strhujúcimi názornými ukážkami, ich napokon celkom opantá. Tomu sa zasa najviac diví matka a domáca pani, ktorá sa s „tou ženou“ kedysi delila o manžela.

Možno sú v tom pohanské kúzla a možno kúzelné koláčiky, ktoré človeku otvoria srdce aj myseľ, až sa napokon čuduje sám sebe. Starostlivá matka pripravila pre svojho syna a vnuka všetko pekne po poriadku a podľa tradícií: kapustnica, oblátky, kto neje cesnak, nebude celý rok zdravý, aj keď má naň alergiu. A zrazu sa svet rozkrúti celkom inak, než si plánovala!

Tieto sviatky rodinu poriadne zmohli. Foto: Waldemar Švábenský
Ticha Noc gunagu Tieto sviatky rodinu poriadne zmohli.

Plné bruchá a padlí anjeli

V zozname hostí niektorí chýbajú, hoci ich postavy sú tiež hýbateľmi deja. Chýba tu najmä zosnulý Laco, ktorý z pohľadu jednej ženy opustil domov ako muž v rozpuku síl a na sklonku života sa vrátil ako troska. Z pohľadu druhej ženy sa, naopak, z mútnej vody stal čistou studničkou. Bol vyhlásený gurmán či utajený umelec? O tom by vedel najviac porozprávať samotný Laco, lenže už nemôže. Už pol roka a vlastne ešte dlhšie je nemý ako ten vianočný kapor, ktorého sa s vypätím síl pokúša zbaviť života Lacov syn. V maminej kuchyni sa mu to nedarí. Napokon, zdá sa, že kapor tu nie je jediný, na kom sa v tejto domácnosti pácha násilie. Aj láskavé spomienky na blízkych počas sviatkov sa môžu šmahom zmeniť na výčitky.

Chýba tu aj synova manželka Martina, hostiteľkina nevesta, ktorá ratuje svojho otca v nemocnici. Ale len do chvíle, kým nezavolá. Ako sa ukáže, aj syn má jedno veľké tajomstvo, preto v telefóne radšej šepká. Ale len do chvíle, kým na druhom konci linky nenarazí na odpor. Potom už „Tichá noc“ odrazu prestane byť tichá.

viliam klimacek Čítajte viac Viliam Klimáček lieči ľudí smiechom. Aký je humor "made in GUnaGU"?

Vianoce sú pre deti magický čas prekvapení. No dospelí o prekvapenia ani o mágiu veľmi nestoja, šípia v nich zradu. Najmä ak v tejto rodine namiesto darčekov (nie sme predsa materialisti!) rozbaľujú skryté tajomstvá. Karta sa občas obráti, aj anjeli padnú. A na Štedrý deň na krížnych cestách možno vidieť bosorky. Len jeden jediný darček môže všetko zmeniť.

Tichá noc Viliama Klimáčka je zábavná a miestami mrazivá, nepotrebuje veľké pódium ani mnoho postáv. Vďaka predlohe aj skvelým výkonom účinkujúcich nezostane uviaznutá v hrdle ako rybia kosť, aj keď sa s nadhľadom zahráva s niečím „posvätným“. Nie je to totiž viera. Iba ak viera vo svoj vlastný obraz, aký by sme chceli vidieť v zrkadle, no ono tvrdohlavo ukazuje našu inú podobu. Klimáček zabieha až do absurdna a herci aj diváci ho ochotne nasledujú (nechajte sa prekvapiť a zabaviť). Kamila Magálová aj Darina Abrahámová ako „tá žena“ presne vedia, čo chcú na stôl servírovať a obaja mužskí predstavitelia hrajú tak civilne, že divák s nimi v obývačke s napätím aj pobavene sleduje, ako sa veci vyvinú. Tichá noc z divadla GUnaGU je darček plný prekvapení.

Hodnotenie Pravdy: 5/5
Tichá noc/Divadlo GUnaGU/autor: Viliam Klimáček/réžia: Mariana Luteránová/hrajú: Kamila Magálová, Darina Abrahámová, Viktor Horján, Adam Jančina/kostýmy: Simona Vachálková/scéna: Silvia Makovická/hudba: Slavo Solovic
Riaditeľky zemegule Čítajte viac Kto riadi zemeguľu? Božidara Turzonovová a jej kolegyne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #GuNaGu