Dáš to! alebo detstvo nie je zas až tak ďaleko

Roky detstva a dospievania určujú naše životné smerovanie, celé ďalšie desaťročia si v sebe nesieme všetky radosti aj bolesti, ktoré sme vtedy zažili. Nová komédia Dáš to! v Divadle Nová scéna sleduje osudy piatich spolužiakov v priebehu tridsiatich rokov. Ako to medzi nimi bolo, keď boli iba malí sedemroční druháci, čím žili v puberte a kam to kto z nich dopracoval v dospelosti? Zmenilo sa niečo podstatné?

15.11.2023 07:00
dáš to Foto:
Pavol Plevčík, Marcel Ochránek, Andrea Somorovská, Jana Lieskovská a Vladislav Plevčík v hre Dáš to!
debata

Kto bude princezná

Vidieť dospelých, aj keď väčšinou mladých hercov, v úlohách sedemročných detí a štrnásťročných tínedžerov je veľká výzva – pre hercov aj pre divákov. Pätica členov súboru Novej scény Marcel Ochránek, Jana Balzar Lieskovská, Pavol Plevčík, Andrea Somorovská a Vladislav Plevčík to v réžii Svetozára Sprušanského zvládla bravúrne. Ich herecké výkony divákov vtiahnu do hry o tom, kto je s kým kamarát a kedy už treba volať učiteľku… Presvedčivosti napomáha vtipne vystavaná scéna s veľkými dverami, na ktoré deti sotva dočiahnu a kostýmy meniace sa spolu s časom (oboje Alexandra Grusková).

Pavol Plevčík, Marcel Ochránek, Andrea...
Nová komédia Dáš to! v Divadle Nová scéna...
+2Vidieť dospelých, aj keď väčšinou mladých...

Nezbedné deti na javisku vystriedajú na pohľad flegmatickí, no vo vnútri neistí tínedžeri a napokon zrelí štyridsiatnici – vyhorení a po záruke alebo stále rovnako neistí. „V hĺbke duše zostávame stále deťmi. Vždy sme tak trochu smiešni a trápni, ale aj vážni, pritom dojemní a nedokonale ľudskí,“ hovoria tvorcovia.

Komédiu Dáš to! napísali spolužiaci z londýnskej hereckej školy Henry Lewis, Jonathan Sayer, Henry Shields, známi najmä prvou hrou The Play That Goes Wrong (Hra, ktorá sa nevydarila/Zbabraná hra/Celé zle), ktorú s úspechom uvádzajú divadlá po celom svete vrátane Slovenského národného.

Dáš to! je komédia, v ktorej občas s vývojom deja smiechu ubúda. Ako sa ukáže, kto chcel byť v škole princeznou, chce ňou byť aj v dospelosti, a triedny outsider to nemá ľahké ani po rokoch. Každý chce byť šťastný, úspešný a milovaný. Každý chce spraviť test, aby prešiel. Ale, ako vieme, nie každý to dá. Kamaráti zo školy nás vedia podržať, ale rovnako aj potopiť.

Nová komédia Dáš to! v Divadle Nová scéna... Foto: Dalibor Krupka
dáš to Nová komédia Dáš to! v Divadle Nová scéna sleduje osudy piatich spolužiakov v priebehu tridsiatich rokov.

Podľa dramaturga a režiséra Svetozára Sprušanského je hra Dáš to! vtipná, pestrá, s univerzálnou témou medziľudských a partnerských vzťahov. "Vraciame sa v nej do detstva, do dávnej mladosti a súčasne nám tlmočí životný pocit dnešných štyridsiatnikov. Je naplnená skvelými charaktermi postáv, ktoré nás baví sledovať, pretože sú nám blízke. Smejeme sa, ale pritom si uvedomujeme, že rieši aj naše problémy a kľúčové témy,“ predstavuje novú hru Divadla Nová scéna.

Stretávka po rokoch

Všetci herci počas predstavenia prejdú premenou, už len vzhľadom na rôzny vek svojich postáv. Asi najväčšou zmenou počas inscenácie prejde Pavol Plevčík: „Môj Šimon nebol obdarený ideálnymi fyzickými dispozíciami. Trpí nadváhou, má astmu, predhryz a zlý zrak. Deti bývajú v kolektívoch svojimi prejavmi veľmi nekompromisné, a preto je preňho, napriek veľkej snahe, mimoriadne ťažké začleniť sa do kolektívu. Tento fakt ho postupom rokov donúti podstúpiť najvýraznejší progres z postáv našej hry a v každom z dejstiev sa veľmi výrazne mení.“

Andrea Somorovská stvárňuje rozmaznanú, sebavedomú Sisu, ktorú kedysi „dali do štátnej školy, aby videla, ako tu žijú chudobní ľudia“. Ako tínedžerka chodí s viacerými chlapcami naraz. Má ako dospelá to, čo chcela? A čo to vlastne je?

Pätica členov súboru Novej scény zvládla detské... Foto: Dalibor Krupka
dáš to Pätica členov súboru Novej scény zvládla detské aj teenagerské úlohy.

Andy, ktorého stvárňuje Vladislav Plevčík, je inteligentný, ambiciózny a priateľský. Ale počas celej hry si nesie so sebou tajomstvo, ktoré všetkých prekvapí.

Svedomitú a prajnú poctivku Kristy stvárňuje Jana Balzar Lieskovská, pre ktorú je hra výborne napísaná a vypointovaná, a zároveň prekvapivá, citlivá a emotívna. "Cez vtipné charaktery a situácie si každý urobí malý audit svojho vlastného života a osobnosti. Ako veľmi sme sa zmenili? Čo nás najviac ovplyvnilo? Aký človek z nás vyrástol? Myslím, že takéto obzretia späť môžu byť občas veľmi prínosné pre každého z nás,“ hovorí.

Ticha noc Kamila Magalova Čítajte viac Tichá noc s Kamilou Magálovou? Sviatky domáceho násilia

Práve také obzretie nastane v tretej časti, na triednej stretávke po rokoch, keď sa všetci zídu vo svojich starých laviciach. Už sa do nich, pravda, nezmestia, no kým niektorí by veľmi chceli potvrdiť svoj niekdajší status v triede, iní sa všemožne snažia z neho vymaniť a presvedčiť ostatných o svojom úspechu. A ďalší zostávajú zmierení s tým, čím aj vždy boli. Nová komédia z Novej scény potvrdzuje rukopis tvorcov hovoriť ľahkým tónom aj o neľahkých témach.

Marcus v podaní Marcela Ochráneka to zo školského vodcu bandy, no v hĺbke duše citlivého chalana, na prvý pohľad ďaleko nedotiahol. Ale kto tu vlastne zlyhal a kedy? „Hra okrem zábavy prináša aj zamyslenie, ako sa všetko v živote mení, ako sa menia ľudia alebo, naopak, zostávajú rovnakí. Ako nejaká banálna vec môže ovplyvniť celý život. Ako sa každý z nás dostane do komplikovaných situácií… a vtedy je dôležité povedať si tú čarovnú vetičku: DÁŠ TO!,“ dodáva ku svojej postave Marcel Ochránek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Nová scéna