Dickensov Oliver ako muzikál na Novej scéne prináša lásku a nádej

Odvážny, lebo chcel ísť za lepším životom, a pritom mal správanie džentlmena. Tak vidia traja detskí predstavitelia svoju hlavnú postavu v muzikáli Oliver! Na javisku Divadla Nová scéna už zajtra premiérujú veľkolepé predstavenie britského autora Lionela Barta na motívy slávneho Olivera Twista od Charlesa Dickensa. Klasický príbeh, nádherná hudba v podaní špičkových interpretov v takmer tridsaťčlennom orchestri, skvelí herci, speváci a tanečníci, tridsaťpäť detských predstaviteľov a dvesto kostýmov - to všetko sľubuje nový rodinný muzikál Oliver!

07.03.2024 07:00
OLIVER TWIST  Arthur Haverda  David Surma  foto... Foto:
V novom muzikáli Oliver! účinkuje až tridsaťpäť detí. V strede detskej company Arthur Haverda ako Oliver Twist (v modrej veste). ,,Muzikál Oliver! považujem za jedno z najlepšie skomponovaných hudobno-dramatických diel v histórii tohto žánru," hovorí režisér Stanislav Slovák.
debata
Dickensov Oliver ako muzikál prináša nádej

Nový muzikál podľa slávneho románu Charlesa Dickensa Oliver twist na javisku Divadla Nová scéna bude veľkolepý.

Fotogaléria
V novom muzikáli Oliver! účinkuje až tridsaťpäť...
V novom predstavení na javisku Divadla Nová...
+8Ďalšia alternácia hlavnej postavy Olivera v...

Zvládli aj celý detský gang

Oliver Twist získal muzikálovú podobu v roku 1960, keď sa rodila dnešná moderná hudba a skladateľ Lionel Bart sa priatelil s Beatles či Rolling Stones. Muzikál uvádzali na Broadwayi a odtiaľ obletel celý svet. Získať naň licenciu nie je jednoduché, ako vysvetlili tvorcovia, museli si nechať schváliť takmer všetko, vrátane predstaviteľov jednotlivých postáv a celého tvorivého tímu.

„Muzikál Oliver! považujem za jedno z najlepšie skomponovaných hudobno-dramatických diel v histórii tohto žánru,“ hovorí režisér Stanislav Slovák. Autor Lionel Bart podľa neho kladie vysoké nároky na všetky zložky, vrátane detských predstaviteľov, hudobníkov v orchestri až po technické zázemie. V réžii Stanislava Slováka sa predstavia sólisti Divadla Nová scéna a hosťujúci Csongor Kassai ako Fagin, Marián Labuda ako Sowerberry, Peter Kočiš ako Brownlow. Každá z dvadsiatky hlavných postáv má alternáciu a kostýmová výtvarníčka Ľudmila Várossová pripravila pre všetkých účinkujúcich rovno dve stovky návrhov kostýmov. V hlavnej úlohe Olivera sa predstavia Arthur Haverda, Gregor Horák a Tomáš Novák – každý z chlapcov je iný, ale kombinácia spevu, tanca a hrania ich bavila rovnako.

Choreografi Ladislav Cmorej a Silvia Beláková nechceli potláčať, ale podporiť rôzne osobnosti detských hercov a hoci pred touto skúsenosťou nikto z chlapcov netancoval, počas skúšok našli radosť aj v tanečnom pohybe. Okrem hlavnej postavy Olivera v predstavení účinkuje na scéne tridsaťpäť ďalších detí vo veku od šesť do štrnásť rokov, tvorcovia však zvládli celý detský gang tak, aby ich to bavilo. Herecké predstaviteľky hlavnej ženskej postavy Lenka Machciníková a Jana Labajová vidia svoju Nancy ako statočnú ženu, ktorá znáša od partnera mnohé útrapy. Práve malý Oliver jej dodá odvahu nájsť v sebe silu a postaviť sa násiliu.

Bonvivan Čítajte viac František Krištof Veselý sa vráti na Novú scénu ako Bonviván

Pozmenené charaktery, rovnaká myšlienka

V muzikálovej verzii známeho príbehu, ktorá vznikla pred viac ako 60 rokmi, oproti románu niektoré postavy celkom vypadli, iné zasa boli upravené, no klasický príbeh Charlesa Dickensa ako obraz dobového Anglicka zostal zachovaný. Muzikál pred rokmi uvádzali v Košiciach v réžii Jozefa Bednárika, no podľa dramaturgičky Andrey Bučko ho už bolo treba jazykovo trocha upraviť, aby lepšie zodpovedal dnešnej dobe. „Na Oliverovi sa však za tie roky nezmenilo nič podstatné – v tom dobrom,“ dodal režisér Stanislav Slovák, ktorý v ňom kedysi sám účinkoval v Brne. Dnešní tvorcovia chcú ďalej odovzdať posolstvo Olivera (Twista), aká dôležitá je pre dieťa láska a nádej. „Je to nádej videná očami siroty, ktorá sa nevdzáva za žiadnych okolností, nech sú okolnosti akokoľvek nepriaznivé. Otvára oči nám, unaveným dospelým, veľakrát ľahostajným a necitlivým k "malým ľuďom“ v najbližšom okolí," dodáva režisér.

„Hoci u Dickensa moja postava Fagin končí na šibenici, tvorcovia muzikálu mu dopriali dlhší život a šancu žiť ho inak ako doteraz. Áno, má rád peniaze a núti deti kradnúť, ale zrejme aj jeho vychovala ulica. Deti ho napriek všetkému majú rady, tak prečo by im to neopätoval?“ komentuje svoju postavu Csongor Kassai.

V postave Billa Sikersa sa alternujú skvelí členovia súboru Divadla Nová scéna Dárius Kočí a Patrik Vyskočil, v ďalších úlohách účinkujú Jana Balzar Lieskovská, Karin Olasová, Monika Drgáňová, Lucia Vráblicová, Michal Candrák, Vladislav Plevčík, Martina Kapráliková, Miroslava Drínová, Karol Čálik či Ján Mistrík a ďalší.

dáš to Čítajte viac Dáš to! alebo detstvo nie je zas až tak ďaleko

Veľkou radosťou bol muzikálový Oliver! aj pre dirigenta Ľubomíra Dolného, ktorý si hudobné naštudovanie užíval ako „projekt za odmenu“ jednak pre samotnú kvalitnú hudobnú predlohu a jednak preto, že na ňu prilákal hosťovať špičkových slovenských hudobníkov z rôznych hudobných telies. V predstavení znie dvadsaťsedemčlenný orchester s množstvom nástrojov v tých najlepších rukách a dirigent rozhodne neľutuje, že siahli po väčšej verzii – diváci tak budú muzikál uvidia tak, ako ho uvádzajú na všetkých svetových scénach a budú mať z predstavenia plnohodnotný zážitok.

Divadlo Nová scéna už neraz presvedčilo, že nesklame divákov ani vo veľkých a náročných produkciách. Muzikál je na Novej scéne jednoducho doma, a tak aj nový Oliver! sľubuje výnimočné výkony, úchvatnú scénu aj kostýmy a strhujúcu hudbu – všetko, čo k výbornému muzikálu patrí. Rodinný muzikál Oliver! má na Novej scéne premiéru 8. a 9. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Nová scéna