Túto hru sme museli urobiť, hovorí režisér Juraj Nvota

Divadlo Astorka Korzo '90 uviedlo novú hru Príhody tuláka po Slovensku, v ktorej skúma slovenskú DNA. "Divadlo je iný žáner ako politika, ale vyjadruje sa k aktuálnym témam", hovorí režisér Juraj Nvota.

21.03.2024 06:00
debata (1)
Divadlo je iný žáner ako politika, ale vyjadruje sa k aktuálnym témam, hovorí režisér Juraj Nvota
Video
Divadlo Astorka Korzo '90 uviedlo novú hru Príhody tuláka po Slovensku, v ktorej skúma slovenskú DNA. / Zdroj: TV Pravda
Astorka Tulák Ady Hajdu Peter Šimun Zuzana Konečná Čítajte viac Tulák po Slovensku hľadá nádej. Čo našiel v Divadle Astorka?

„Autor Martin Milan Šimečka z pocitu bezmocnosti po vypuknutí ruskej agresie na Ukrajine, po všetkých vraždách v Buči a rakety v Odese, sa vybral do slovenských hôr a stretával ľudí s rôznymi názormi ako sociologickú vzorku nášho obyvateľstva. My v divadle sme po dvoch rokoch cítili potrebu povedať, na ktorej strane stojíme, že nesúhlasíme s tým, čo o vojne propaguje naša vláda a Róbert Fico, ale že sme za Ukrajinou.

Divadlo je iný žáner ako politika, divadlo kladie otázky, nepoučuje, sníva. Niekto neverí tomu, čo vidí, a verí tomu, čo nevidí a my sme sa v tejto hre pýtali a snívali sme o tom, ako by sa táto priepasť dala odstrániť. Snívame o rovnobežkách, ktoré by sa mohli pretnúť,“ povedal o inscenácii jej režisér Juraj Nvota.

Ady Hajdu musel rozdávať antidepresíva, keď sa túlal po Slovensku
Video
V novej hre Divadla Astorka Korzo '90 hrá hlavnú postavu a túla sa po Slovensku. / Zdroj: TV Pravda / Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Astorka Korzo '90