Do Benátok sa vracajú hviezdy

V Benátkach sa dnes začína 78. ročník filmového festivalu, ktorý potrvá do 11. septembra. Prehliadku otvorí nová snímka španielskeho režiséra Pedra Almodóvara Madres Paralelas (Paralelné matky), ktorá bude spoločne s ďalšími 20 filmami bojovať o hlavnú cenu festivalu - Zlatého leva.

01.09.2021 12:08
Pedro Almodovar Madres paralelas Foto:
Režisér Pedro Almodóvar a herci a herečky Penélope Cruz, Aitana Sánchez-Gijón, Israel Elejalde a Milena Smit na snímke k filmu Madres paralelas (2021)
debata
Cenzorka - film Čítajte viac Film Cenzorka: Porodiť vo väzení

Vlaňajší ročník filmovej prehliadky sa kvôli pandemickým opatreniam musel zaobísť bez účasti väčšiny zahraničných tvorcov, tento rok sa do Benátok vrátia hviezdy svetovej kinematografie v hojnom počte. Slovenskú kinematografiu zastupuje v súťažnej sekcii Orrizonti dráma Petra Kerekesa Cenzorka, ktorý vznikom v českej koprodukcii. Na festivale a súbežných prehliadkach uvedú štyri filmy v českej koprodukcii.

Trailer k filmu Paralelné matky

Medzi očakávanými snímkami sú nový film Duna kanadského režiséra Denise Villeneuva, ktorý spracoval rovnomenný román amerického spisovatelľaFranka Herberta, biografická snímka o princeznej Diane s názvom Spencerová, ktorú nakrútil Pablo Larraín, či nové počiny od Ridleyho Scotta, Jane Campionovej, Maggie Gyllenhaalovej alebo Edgara Wrighta. V hlavnej súťažnej kategórii bude päť filmov talianskych režisérov vrátane nového filmu Paola Sorrentina Božia ruka.

Trailer k filmu Duna

Hlavnej porote bude tento rok predsedať juhokórejský režisér a autor úspešného filmu Parazit Pong Čun-ho. Zasedne v nej i režisérka Chloé Zhaoová, ktorá vlani získala Zlatého leva za snímku Krajina nomádov.

Peter Kerekes Čítajte rozhovor Filmár Peter Kerekes: Slovensko má k bohu blízko, ale aj rado diskutuje

Benátsky festival je najstaršou filmovou prehliadkou na svete. Podľa odborníkov sa v poslednom desaťročí kvalita festivalu veľmi zvýšila a filmy uvedené či ocenené v Benátkach bodovali i v ďalších medzinárodných súťažiach.

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Benátky