Ľudoví remeselníci sa predstavia na Dňoch majstrov ÚĽUV

Dni majstrov ÚĽUV v Bratislave bývajú reprezentatívnou prehliadkou ľudovoumeleckých výrobcov z celého Slovenska aj festivalom slovenskej ľudovej kultúry vôbec.

04.09.2021 07:00
Dni majstrov ULUV 2021 Foto:
Na Dňoch majstrov ÚĽUV návštevníci uvidia aj výrobu paličkovanej čipky.
debata (2)

Tentoraz budú pre bezpečnosť bez kultúrneho programu, o to podstatné však návštevníci neprídu. Na vlastné oči môžu tento víkend sledovať šikovné ruky ľudových rezbárov, čipkárok či košikárov a spoznať tradičné slovenské remeslá.

Ľubomír Bandúr sa venuje rezbárstvu a za svoju... Foto: Anna Gekrepten
Dni majstrov ULUV Ľubomír Bandúr sa venuje rezbárstvu a za svoju prácu získal ocenenie majster ľudovej umeleckej výroby.

„Do Bratislavy na Hviezdoslavovo námestie príde viac ako 80 ľudovoumeleckých výrobcov, ktorí zastupujú všetky regióny, a budú predvádzať svoje remeslá – rezbárstvo, tkáčstvo, drotárstvo, kováčstvo, hrnčiarstvo, šperkárstvo, košikárstvo alebo výroba ľudových hudobných nástrojov,“ hovorí Martina Polakovičová z Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV).

Ako to vyzeralo na festivale pred nedávnom

Majstrov bude menej ako po iné roky a obmedzený je aj počet návštevníkov. No festival ako vždy predvedie reprezentatívny výber toho najlepšieho, čo slovenská ľudová remeselná tvorba má. „Zruční výrobcovia a majstri ponúknu návštevníkom najkvalitnejšie produkty, ktoré tvoria s dôrazom na tradíciu, techniky odovzdávané z generácie na generáciu a udržateľné prírodné materiály. Okrem predaja výrobkov budú tiež predvádzať svoje zručnosti priamo pred návštevníkmi. Medzi viac ako osemdesiatimi výrobcami zo všetkých kútov Slovenska si určite každý nájde toho svojho,“ pozýva Martina Polakovičová.

Slama ako tradičná surovina sa v ľudovej... Foto: Anna Gekrepten
Dni majstrov ULUV Slama ako tradičná surovina sa v ľudovej kultúre uplatnila nielen na známych šúpolienkach, oblepovali sa ňou napríklad kraslice či pozdravy a zo slamy sa vyrábali obrázky.

Hviezdoslavovo námestie bude rozdelené na dve zóny (1. od historickej budovy Slovenského národného divadla po Strakovu ul., 2. od altánku po Rybné nám.) s kontrolovaným pohybom cez vstupné a výstupné brány V jednom momente môže do vyhradeného priestoru námestia vojsť maximálne tisíc ľudí, bez ohľadu na to, či sú, alebo nie sú očkovaní, testovaní alebo prekonali ochorenie COVID-19, ale musia mať prekryté horné dýchacie cesty. „Zdravie návštevníkov a výrobcov pre nás na prvom mieste. Preto sme sa tento rok rozhodli pripraviť festival len v podobe predvádzania remesiel spojeného s predajom ľudových umeleckých výrobkov. Aby sme zabránili zhlukovaniu väčšieho množstva ľudí, žiadne sprievodné kultúrne podujatia tento rok nebudú,“ vysvetľuje Polakovičová.

Peter Kormoš na festivale predvedie ďalšie... Foto: Anna Gekrepten
Dni majstrov ULUV Peter Kormoš na festivale predvedie ďalšie tradičné remeslo šindliarstvo.

Už minulý rok mal byť jubilejný, 30. ročník Dní majstrov ÚĽUV, pre pandémiu sa však nekonal, takže festival má vlastne jubileum teraz. A hoci počet účastníkov je menší, výber ľudovoumeleckých výrobcov je pestrý a zastupujú všetky remeslá. Pre samotných ľudovoumeleckých výrobcov je festival rovnako dôležitý ako pre návštevníkov, vidia v ňom príležitosť ukázať svoju tvorbu a šíriť ďalej remeselnícke tradície.

modrotlač Čítajte aj Remeslo má modré dno. Zemplínske múzeum sprístupnilo výstavu o modrotlači

„Svoje výrobky väčšinou prezentovali na jarmokoch a na rôznych podujatiach spojených s ľudovou kultúrou, a aj tie pandémia obmedzila. "Pre mnohých je to jediná forma zárobku, ich živobytie,“ vysvetľuje Martina Polakovičová. Aj vďaka festivalu Dni majstrov ÚĽUV má verejnosť prístup k ľudovým remeslám a ľudia tak môžu spoznávať nehmotné kultúrne dedičstvo Slovenska. Nositeľom tradícií to zas pomáha remeslo udržať.

Na festival nadväzuje udeľovanie cien Majster ľudovej umeleckej výroby, ktoré sa uskutoční 10. septembra, tentoraz ako neverejné podujatie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dni majstrov ÚĽUV #Ľudová kultúra