Litera fest 2022 otvoria vernisážou komiksu Radostná správa

Najlepšie slovenské prozaické knihy, ktoré vyšli minulý rok, oslávi litera fest 2022. Multižánrové podujatie, ktorého cieľom je spájať kvalitnú súčasnú literatúru s vizuálnym umením, audiovizuálnou tvorbou alebo hudbou, sa v pondelok začína v Bratislave. Potrvá do 23. júna v kníhkupectve Artforum a v .klube pod lampou.

20.06.2022 11:00
komiks obalka Foto:
Ďuro Balogh a Peter Gärtner vytvorili komiks o duu L+S Radostná správa.
debata

V programe sa predstavia autori nominovaní na cenu Anasoft litera. Aktuálne to budú Ivana Dobrakovová, Lukáš Onderčanin, Arpád Soltész, Balla, Vanda Rozenbergová, Nicol Hochholczerová, Ivan Medeši, Marek Vadas, Jana Micenková a prostredníctvom audiovizuálneho záznamu aj Stanislav Rakús.

Festival, na ktorom sa stretnú nielen spisovatelia so svojimi čitateľmi, ale aj hudobníci, grafickí dizajnéri, fotografi či filmári, otvoria v kníhkupectve vernisážou komiksu Ďura Balogha a Petra Gärtnera: Radostná správa. „Radostnou správou je aj to, že sa viacerí účastníci diskusií chceli vzdať honorárov, aby sme ich poslali na pomoc Ukrajine, kde je v súčasnosti mnoho spisovateľov v oblastiach, v ktorých sa bojuje, a potrebujú pomoc ľudí aj z našej krajiny,“ hovorí riaditeľka literárnej ceny Anasoft litera a dramaturgička festivalu Simona Prokopec Fochlerová.

Desiatka finalistov Anasoft litera 2022. Foto: Juraj Starovecký
Desiatka Anasoft litera 2022 Desiatka finalistov Anasoft litera 2022.

Litera fest sa koná v Bratislave po 17. raz, ako avizujú organizátori, vo svojom programe otvára témy a kladie otázky, na ktoré sa niekedy ťažko hľadajú odpovede. Čo všetko dokáže zniesť odporúčaná literatúra pre mládež? Ohrozujú knihy mravnú výchovu? Môže spôsobiť absencia sexuálnej a vzťahovej výchovy na školách nesprávnu interpretáciu literárneho diela? Aké to je, keď sa na malom Slovensku objavia v knihách skutočné postavy?

Desiatka Anasoft litera 2022 Čítajte viac Poznáme najlepšie slovenské prózy

Na základe akých kritérií porota zo stoviek kníh vyberá práve desiatku nominovaných na literárnu cenu Anasoft litera, dostanú návštevníci festivalu odpoveď v rámci diskusie s riaditeľkou literárnej ceny a členmi odbornej poroty.

Kompletný program festivalu nájdu záujemcovia na www.anasoftlitera.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Balla #Anasoft litera #Ivana Dobrakovova #Artforum #litera fest