Poznáme najlepšie slovenské prózy

Desiatka najlepších kníh slovenskej prózy vydaných v uplynulom roku je známa - odborná porota prestížnej ceny Anasoft litera ich vybrala spomedzi všetkých 132 domácich titulov, ktoré na Slovensku vlani vyšli.

09.03.2022 16:32
Desiatka Anasoft litera 2022 Foto:
Desiatka finalistov Anasoft litera 2022.
debata

Ich autormi sú už zavedené spisovateľky a spisovatelia (z ktorých štyria už sú laureátmi tejto ceny), ale aj dvaja literárni debutanti. Cena Anasoft litera sa stala pečiatkou kvality, jej hlavnou úlohou je upozorniť čitateľov na dobré slovenské knihy.

Výber tohtoročných tém aj žánrov je pritom pestrý a kto siahne po niektorej z nich, neoľutuje. "Napriek týmto neľahkým časom (alebo skôr vďaka nim?) slovenská literatúra žije a má čo ponúknuť,“ potvrdzuje člen poroty, prekladateľ Marián Andričík. Viaceré z týchto kníh boli veľkým zážitkom aj pre prekladateľa Gábora Csandu. "Viaceré pomerne znepokojivo vypovedajú o kríze jedinca a sveta,“ dodáva literárna vedkyňa a pedagogička Tamara Janecová.

kniha medzi ruinami Čítajte viac Kniha týždňa: Medzi ruinami

V prvej desiatke 17. ročníka ceny Anasoft litera sa v abecednom poradí ocitli: Balla: Medzi ruinami, Ivana Dobrakovová: Pod slnkom Turína, Nicol Hochholzerová: Táto izba sa nedá zjesť, Ivan Medeši: Vilkovia, Jana Micenková: Krv je len voda, Lukáš Onderčanin: Utópia v Leninovej záhrade, Stanislav Rakús: Ľútostivosť, Vanda Rozenbergová: Zjedol som Lautreca, Arpád Soltész: Zlodej, Marek Vadas: Šesť cudzincov. Tento výber je (okrem autorov) mimoriadnym úspechom aj pre vydavateľa KK Bagalu, ktorý má v tohtoročnej súťaži nominované až štyri diela, ktoré vydal v roku 2021.

kniha sest cudzincov Marek Vadaas Čítajte viac Kniha týždňa: Šesť cudzincov

O čom teda ocenení slovenskí prozaici píšu? "Snažili sme sa ponúknuť čitateľom pestrý výber, v ktorom nájdu žánrovo a tematicky odlišné knihy. Výraznou tendenciou je pokus o diagnózu slovenskej spoločnosti. Či už v náhľade na spoločnosť ako celok, ako v prípade Ballu a Mareka Vadasa, alebo v náhľade do mikrobuniek, ktoré reprezentuje obraz dysfunkčnej rodiny, obraz násilných a patologických vzťahov, ktoré spracovávajú knihy Vandy Rozenbergovej, Nicol Hochholzerovej a Jany Micenkovej,“ predstavila v krátkosti výber poroty Weronika Gogola, poľská spisovateľka žijúca na Slovensku. "Žánrová pestrosť siaha od poetickej skratky cez psychologický román, historický dokumentárny román, klasické poviedky až po triler,“ dodáva literárna vedkyňa a prekladateľka Jana Cviková.

Obálka knihy S. Rakúsa Čítajte viac Ľútostivosť dokáže aj rozveseliť

Vybraná desiatka najlepších slovenských próz sa predstaví počas multižánrového festivalu litera fest, ktorý sa bude konať v júni v Bratislave. Organizátori pripravujú aj vyše 20 besied a autorských čítaní po celom Slovensku v projekte nazvanom Anasoft litera uvádza. Uskutoční sa aj nový edukačný workshopový projekt o kritériách hodnotenia prozaického textu ALE a ďalší ročník ceny René – Anasoft litera gymnazistov v spolupráci s Literárnym informačným centrom.

kniha Nicol Hochholczerová: Táto izba sa nedá zjesť Čítajte viac Táto izba sa nedá zjesť

Odbornú porotu tohtoročnej ceny Anasoft litera tvoria germanistka, literárna vedkyňa, prekladateľka, redaktorka a rodová expertka Jana Cviková, poľská prekladateľka a spisovateľka Weronika Gogola, literárna vedkyňa a pedagogička Tamara Janecová, redaktor, literárny kritik a prekladateľ Gábor Csanda a literárny vedec, prekladateľ a vysokoškolský pedagóg Marián Andričík. Podľa ich slov sa na väčšine vybraných kníh v desiatke vzácne zhodli, no ozajstný "boj“ sa zrejme začne, až keď budú vyhlasovať finálovú päťku.

kniha pod slnkom turina Čítajte viac Recenzia knihy: Pod slnkom Turína

Udeľovanie ceny Anasoft litera prebieha v troch kolách. Porota vyberá zo všetkých publikovaných kníh v prvom kole desať próz. V septembri vyhlási tzv. finálovú päťku, z ktorej napokon vyberie víťaznú knihu. O cene bude rozhodovať aj verejnosť, a to od 1. apríla 2022 v internetovom hlasovaní Ceny čitateľov Anasoft litera.

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje raz ročne za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za jeho preklad, vydaný v predchádzajúcom kalendárnom roku.

Najlepšie slovenské prózy roka 2021– Desiatka Anasoft litera

  • Balla: Medzi ruinami (KK Bagala)
  • Dobrakovová, Ivana: Pod slnkom Turína (Marenčin PT)
  • Hochholzerová, Nicol: Táto izba sa nedá zjesť (KK Bagala)
  • Medeši, Ivan: Vilkovia (Východoslovenské združenie Valal)
  • Micenková, Jana: Krv je len voda (Marenčin PT)
  • Onderčanin, Lukáš: Utópia v Leninovej záhrade (Vydavateľstvo Absynt)
  • Rakús, Stanislav: Ľútostivosť (KK Bagala)
  • Rozenbergová, Vanda: Zjedol som Lautreca (Vydavateľstvo Slovart)
  • Soltész, Arpád: Zlodej (Ikar)
  • Vadas, Marek: Šesť cudzincov (KK Bagala)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Vadas #Anasoft litera