V Brusne sa po pätnásty raz zišli priaznivci muzikálovej hudby

Počas uplynulého víkendu sa v Kúpeľoch Brusno uskutočnil už 15. ročník Muzikálového festivalu Jozefa Bednárika. Organizátori si tento rok pripomenuli nedožité 80. narodeniny Michala Dočolomanského, šansónový program predstavila Svetlana Nálepková a špeciálny koncert si pripravil Marián Vojtko. Nechýbali tradičné ocenenia Brusnianske Brusnice, ktoré si odniesli televízia TA3, Oldo Hlaváček a Ladislav Cmorej. Tabuľu slávy organizátori udelili kostýmovej výtvarníčke Ľudmile Várossovej a neočakávane aj zakladateľovi a organizátorovi Jánovi Kubišovi.

22.08.2022 16:00
ján kubiš Foto:
Spoluorganizátora festivalu Jána Kubiša cena prekvapila.
debata

„Sám neviem. Proste bomba, prekvapenie na entú,“ odpovedal s úsmevom na otázku, ako je možné, že organizátor dostane ocenenie Tabuľa slávy bez toho, aby o tom vedel. Za veľkým prekvapením stála jeho manželka a spoluorganizátor Milan Sedláček.

Tabuľu slávy umiestnili v Kúpeľoch Brusno tento rok kostýmovej výtvarníčke Ľudmile Várossovej. Vytvorila kostýmy do približne dvesto divadelných predstavení, inscenácií a filmov. „Takéto ocenenie je pridaná hodnota. Jozef Bednárik vždy hovoril, že máme slúžiť hlavne divákovi, ktorý nás odmení potleskom a ďalšou návštevou divadla,“ povedala Ľ. Várossová a dodala: „Takmer celý život robím hudobné inscenácie, teda muzikály, opery aj balety. Vždy tvorím kostýmy cez prizmu hudby. Tá sama napovedá a je aj najväčšou inšpiráciou.“

Cenu na Muzikálovom festivale Jozefa Bednárika... Foto: Stanislav Duraj
ludmila várossová Cenu na Muzikálovom festivale Jozefa Bednárika odovzdali aj Ľudmile Várossovej.

Brusnianske Brusnice si tento rok odniesli televízia TA3, herec a zabávač Oldo Hlaváček a tanečník a choreograf Ladislav Cmorej. „Bol som veľmi vďačný, že ma sem Ján Kubiš pozval a bol ochotný trpieť všetky moje neduhy, o ktorých vedel a statočne to znášal,“ povedal Hlaváček s úsmevom a vyzdvihol aj priestory, v ktorých sa podujatie konalo.

milanová Čítajte viac Scénická žatva oslávi 100. výročie multižánrovým programom

„Mám veľmi pozitívny vzťah k muzikálom. Vždy si vyžaduje stopercentné sústredenie a rešpektovanie divákov. Priniesol som si sem aj čapicu čerta, ktorú som v predstavení Na skle maľované používal. Keď je reakcia divákov rozradostnená, veselá, úprimná, vtedy pociťujem najväčšiu zodpovednosť, aby som vydržal, bavil a s úsmevom sa odovzdával divákom v hľadisku,“ dodal.

Ocenený zabávač Oldo Hlaváček s festivalovou... Foto: Stanislav Duraj
oldo hlavacek Ocenený zabávač Oldo Hlaváček s festivalovou cenou.

Ladislava Cmoreja prekvapila úroveň a vážnosť Muzikálového festivalu J. Bednárika. Kým dostal príležitosť ako choreograf, musel roky pracovať napríklad ako asistent. „Nesnažím sa byť slávny, ale užitočný, preto človeka prekvapí, keď je ocenený,“ vysvetlil.

O rok sa v Brusne bude spomínať hlavne na Jozefa Bednárika, jeho život a prácu, keďže si budeme pripomínať desať rokov od jeho úmrtia a významným spôsobom sa zasadil o rozvoj a dramaturgiu festivalu. „Doteraz nás Béďo svojím spôsobom režíruje. Stále mám zoznam ľudí, ktorých si želal oceniť a vážim si, že mám tú možnosť,“ dodal Kubiš na záver.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Bednárik #Ján Kubiš #Oldo Hlaváček #Brusno #Na skle maľované