Začína sa festival Ekotopfilm - Envirofilm. Príde aj známy britský dokumentarista Nigel Marven

Už v pondelok (26. septembra) sa začína 49. ročník Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov s názvom Ekotopfilm – Envirofilm 2022. Festival za týždeň predstaví tie najlepšie dokumentárne filmy z celého sveta. Aktuálny ročník sa uskutoční od 26. do 30. septembra v Bratislave v Pistoriho paláci a v Robotníckom dome v Banskej Bystrici.

26.09.2022 10:00
Nigel Marven Foto:
Britský tvorca dokumentárnych filmov o prírode Nigel Marven už na Slovensku nakrúcal. Teraz príde i na filmový festival.
debata

Na festival Ekotopfilm – Envirofilm sa prihlásilo viac ako 1 700 filmov z celého sveta. Do oficiálneho výberu sa dostalo 66 filmov, ktoré súťažia v šiestich kategóriách.

Osobnou návštevou na festivale poteší Nigel Marven, obrovská hviezda nielen vo Veľkej Británii, ale po celom svete. Tvorca filmov o divokej prírode, scenárista, prezentátor a dobrodruh, je známy po celom svete pre osobitý štýl, inovatívne programy a entuziazmus.

Kto je Nigel Marven?

12 rokov pracoval po boku sira Davida Attenborougha. Natočil vyše 150 dokumentárnych filmov, navštívil všetky kontinenty a sprostredkoval divákom príbehy úžasných divokých zvierat. Známy sa stal hlavne vďaka seriálovému trháku Prehistorický park.

Posledných 10 rokov tvorí vedecké, dobrodružné a prírodopisné dokumenty s vlastnou produkčnou spoločnosťou. Za svoju tvorbu už získal viacero ocenení. V tomto roku obdrží precízne ocenenie Honour of Ekotopfilm na Slovensku v rámci uvedeného podujatia.

Trailer k dokumentárnemu filmu Expedícia Tribugá

Slovenskú premiéru na festivale bude mať aj dokumentárny film Expedícia Tribugá. V zálive Tribugá, ktorý je v súčasnosti ohrozený výstavbou plánovaného druhého námorného prístavu v krajine, sa nachádzajú neprebádané ekosystémy a interakcie, ako aj komunity, ktoré žijú v rovnováhe s prostredím, ale musia oň bojovať.

Režisér Luis Villegas, ktorý v Afrike priamo nakrúcal, príde na festival osobne a diváci sa s ním môžu porozprávať o výrobe filmu v nedotknutej prírode s domorodcami.

nigel marven Čítajte viac Populárny televízny tvorca Nigel Marven nakrúca film o slovenskej divokej prírode

Medzi zahraničnými snímkami sa predstavia i domáci filmári. Dokumentárna snímka Ovčiarskou cestou približuje históriu ovčiarstva na Slovensku a valašskú kultúru. Film o vtákoch v prírode, ako sa rozmnožujú, žijú a prečo sú dôležití, zodpovie zase dokument Kam sa podeli vtáky z nášho vidieka. Ako je už z názvu jasné, hľadá dôvody, prečo divoké vtáctvo v prírode mizne.

Trailer k slovenskému filmu Kam sa podeli vtáky z nášho vidieka.

Okrem premietania zaujímavých dokumentárnych filmov z celého sveta sa návštevníci môžu tešiť na rôzne diskusie s odborníkmi na tému dnešných environmentálnych problémov.

Máme právo na čistý vzduch

Čo dýchame, významne ovplyvňuje kvalitu nášho života. Znečistený vzduch, tichý zabijak, nás stojí zdravie aj peniaze. Chránia slovenské úrady dostatočne svojich obyvateľov?

Trailer k filmu Hľadanie ticha.

O kvalite ovzdušia sa budú rozprávať zástupcovia ministerstva životného prostredia a mesta Bratislava a Banská Bystrica. Témy prednášok, workshopov, diskusií a sprievodného programu budú nadväzovať na súčasné problémy a výzvy s ohľadom na životné prostredie.

Či môžeme vnímať vodík ako budúcnosť, alebo je to iba zelená utópia, sa opäť rozoberie počas festivalového týždňa.

Program pre deti

Portugalský krátkometrážny snímok Zvláštny zločin pána Jaya je zase zástupcom animovaných filmov. Dej sa odohráva v meste, kde je zakázaná príroda.

Ako to dopadne, keď ľudia rastliny zámerne ničia, ale niekomu v meste predsa len chýbajú, možno vidieť v programe venovanom deťom. Ten sa začína každý deň o 16. h v obidvoch mestách.

Trailer k filmu Cesta k naplneniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #filmový festival #ekológia #ekotopfilm #Nigel Marven #envirofilm