Zdražovanie sa nevyhne ani filmovému festivalu Berlinale

Aj berlínsky filmový festival Berlinale bojuje so všeobecným zdražovaním, kvôli ktorému hľadá nových sponzorov. Už teraz je isté, že návštevníci si za lístky na premietania priplatia, zatiaľ ale nie je jasné, o koľko. Tento ročník filmového sviatku sa v nemeckej metropole koná od 16. do 26. februára.

05.01.2023 12:00
BERLINALE Foto:
Snímka z festivalu Berlinale.
debata

„Pokiaľ ide o vstupenky, budeme sa musieť prispôsobiť všeobecnému zdražovaniu. Ako presne budú ceny vyzerať, nemôžeme zatiaľ podrobne stanoviť,“ povedala pre ČTK Sophie Noeová z tlačového štábu festivalu.

Výkonná šéfka festivalu Mariette Rissenbeeková v nedávnom rozhovore s agentúrou DPA uviedla, že o presnej podobe zdraženia vstupeniek sa ešte debatuje. „Nechceme samozrejme publikum vystrašiť prílišným zdražením,“ prehlásila Rissenbeeková.

Festival zároveň očakáva, že na vstupenkách tento rok vyberie viac ako v minulom roku. Prvýkrát od vypuknutia pandémie ochorenia covid-19 totiž bude môcť byť kapacita kinosál naplno využitá. V minulom roku, keď bol vstup podmienený očkovaním a prípadne ešte testom, mohlo byť v kinách kvôli karanténnym obmedzeniam obsadené len každé druhé miesto.

Minulý rok stáli vstupenky na film v rozmedzí 13 až 16 eur a tento rok o jednotky eur zdražejú. Podľa usporiadateľov ale navýšenie ceny nebude skokové napríklad o päť eur.

01 Pozna  mky z Eremoce  nu guc  afilms Čítajte viac Berlinale uvedie nový slovenský film Poznámky z Eremocénu od Viery Čákanyovej

Drahšie vstupné má festivalu pomôcť aspoň sčasti pokryť očakávané vyššie náklady. „Dodatočné náklady tvorí viac faktorov. Je to všeobecné zdražovanie, ktoré bolo, ako vieme, spôsobené ruskou útočnou vojnou a jej dopadmi na ceny energií a infláciou,“ povedala Noeová.

„Zdražovanie sa týka viacerých produktov a služieb, čo všetci pociťujeme v každodennom živote. Popritom sa zvyšujú tarifné mzdy v sektore služieb a ďalšie náklady máme s prenájmom či vybavovaním premietacích miest novou technikou a tiež s výstavbou infraštruktúry,“ uviedla.

Popri pripravovanom zdražení vstupeniek hľadajú organizátori ďalšie zdroje príjmov. „So stávajúcimi a možnými novými partnermi jednáme o financovaní nákladov,“ poznamenala Noeová. Uviedla, že festival pripravuje aj úsporné opatrenia.

Problémom v príprave rozpočtu je ale to, že organizátori stále presne nevedia, s ako vysokými nákladmi musia tento rok počítať. „Stále jednáme s poskytovateľmi služieb a prenajímateľmi,“ dodala.

Usporiadatelia sa snažia dostáť skorším záväzkom sociálnej a ekologickej udržateľnosti. Z festivalu v uplynulých rokoch zmizol jednorazový riad, používajú sa recyklované materiály a elektrina z obnoviteľných zdrojov a možné je zakúpiť si za výhodnejšiu cenu vstupenku spoločne s lístkom na vlak.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Berlinale