Nezávislí filmári po rokoch vyrážajú na hory, začína sa filmový festival Sundance

Nezávislí filmári aj hollywoodske hviezdy si obúvajú čižmy a prvýkrát po dvoch rokoch vyrážajú do utahských hôr, píše agentúra AFP. V americkom mestečku Park City, ktoré sa nachádza 2100 metrov na morom, sa dnes začína festival nezávislých filmov Sundance. Prvýkrát po covidovej pauze sa koná fyzicky na mieste a jeho programový tím musel pred začiatkom prejsť rekordných 16-tisíc prihlásených filmov.

19.01.2023 15:12
momoa2019 Foto:
Jedným z najočakávanejších filmov je Deep Rising, ktorý rozpráva havajský herec Jason Momoa.
debata

Sundance tento rok divákom ponúkne asi 110 snímok. Ich tvorcovia sú podľa programovej riaditeľky Kim Yutaniovej nadšení, že sa môžu znovu stretnúť osobne. „Nič nenahradí okamžik, keď sa dielo stretne s verejnosťou. Tvorcovu nervozitu pred projekciou, vedomie, že prežíva reakcie divákov a potom odpovedá na ich otázky,“ opisuje Yutaniová.

Základným kameňom festivalu bývajú tradične dokumenty. Jedným z najočakávanejších je tento rok Deep Rising, ktorý rozpráva havajský herec. Jason Momoa. Pojednáva o hľadaní a ťažbe vzácnych kovov pod hladinou mora potrebných pre výrobu batérií.

Ďalšia americká hviezda Dakota Johnsonová prepožičala svoj hlas dokumentu The Disappearance of Shere Hite, ktorý rozpráva zabudnutý príbeh Shere Hiteovej, autorky knihy Hite Report: a National Study of Female Sexuality, ktorej sa predali milióny kópií a vyvolala značný ohlas.

Jožo Ráž, Večný Jožo Čítajte viac Recenzia: Jožo Ráž neotvorí podzemie svojej duše

Do programu festivalu sa odtlačila aj ruská vojna na Ukrajine. Snímka Iron Butterflies skúma haváriu letu MH17, ktorý sa v roku 2014 zrútil s 298 ľuďmi na palube v oblasti ovládanej proruskými separatistami na východe Ukrajiny. O samotnej invázii po februári 2022 hovorí dokument 20 days in Mariupol.

Aj keď sa u fikcií Sundance nezameriava na vysokorozpočtové snímky, na festivale vystúpi aj rad hollywoodskych hviezd. Herečka Emilia Jonesová, ktorá sa preslávila v hlavnej úlohe oscarového filmu V rytmu srdca (2021), predstaví dve celovečerné snímky: adaptáciu slávnej newyorskej poviedky Cat Person a film Fairyland inšpirovaný knihou o šírení AIDS v San Franciscu.

tom hanks Čítajte viac Recenzia filmu Muž menom Otto: Tom Hanks ako ufrflaný dôchodca

Sundance po skúsenosti z pandemických rokov pristúpil na hybridnú formu. Od 24. januára, päť dní po začiatku festivalu, sprístupní mnoho filmov on-line ľuďom, ktorí si teraz už vypredané internetové lístky nakúpili, píše filmová kritička Lindsey Bahrová pre agentúru AP.

„Napriek tomu, že niektoré z uvádzaných filmov distribútorov už majú, pre mnohých bude Sundance príležitosťou uzavrieť nové zmluvy. Po niekoľkých rokov dominancie streamovacích spoločnosti, ktoré rozhodne nemajú hlboko do vrecka, sa filmový trh snáď stabilizoval. Diváci na streamovacích platformách sú opatrnejší a tradičné štúdiá sa naučili, ako na trhu súťažiť,“ uvádza Bahrová.

Filmový festival Sundance sa začína dnes a potrvá do 29. januára.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #film #Sundance