V Modre otvoria letnú sezónu dobovým piknikom

Letovisko Harmónia opäť ožije dobovým piknikom. Kedysi vyhľadávané rekreačné miesto založené na sklonku 19. storočia navštevovali „lufťáci“ z celej strednej Európy.

22.06.2023 07:00
piknik Foto:
Dobová módna prehliadka na Modranskom pikniku.
debata
Dobový píiknik v Modre

Zažite atmosféru starých čias.

Fotogaléria
Na Modranskom pikniku sa stretnú postavy...
Doba pokročila: bozk na verejnosti je prípustný.
+4K dobovému pikniku patria aj dobové dopravné...
Historické vily, slnečný kúpeľ, tančiareň, reštaurácie, turistika, budovanie vyhliadok a rozhľadní – najväčší rozvoj priniesla letovisku tzv. „Belle Époque“ alebo krásne obdobie. Neskôr pokračoval počas „zlatej éry“, ako sa obdobie prvej polovice 20. storočia nazýva. Zažite atmosféru dávnej slávy a ducha tejto doby na lúke Otčenáške už túto sobotu 24. júna popoludní. Modranským piknikom mesto oficiálne otvorí letnú turistickú sezónu. Agáta Petrakovičová Šikulová: Modranská stopa Samuela Zocha Čítajte viac Agáta Petrakovičová Šikulová: Modranská stopa Samuela Zocha

Tatra Prezident a dobová módna prehliadka

Program Modranského pikniku sľubuje zábavu pre celú rodinu. Otvorí ho slávnostná ukážka prvého česko-slovenského auta Tatra Prezident z roku 1897 na lúke Otčenáške. Repliku vozidla predvedie syn šikovného modranského stolára pána Ladislava Csengela, ktorý veterán zhotovil. „Srdečne privítame hostí z blízkeho i ďalekého okolia, vyvetrajte skrine a oblečte si niečo pekné tematické, zoberte si piknikové koše, lehátka, deky a strávte v Modre pekný slnečný deň. Kto má chuť, môže sa zapojiť do súťažnej dobovej módnej prehliadky a predviesť prvorepublikovú módu,“ pozýva riaditeľ Kultúrneho centra v Modre Ján Sklenár.

sirotinec, Modra Čítajte viac Unikátny sirotinec nebude osirelý

Tradičné bábkové divadlo aj historický flašinet

Malých aj veľkých zabaví Tyjátr s predstavením „Herkules alebo Dobytie pekla.“ „Herkules“ patril do tradičného repertoáru európskych bábkarov 18. a 19. storočia a vychádza z antickej povesti o silákovi Herkulovi. Herec nitrianskeho bábkového divadla Ivan Gontko poteší návštevníkov Modranského pikniku hrou na flašinet alebo verklík. Originálny zvuk nástroja navodí atmosféru rakúsko-uhorských miest, kedy „hracie skrinky na kolesách“ dotvárali veľkomestský charakter rovnako ako kaviarne, či promenádne koncerty v Bratislave, Viedni alebo Budapešti.

Charleston, swing, dixieland aj traditional

20. roky 20. storočia rozbláznil Charleston. Na Modranskom pikniku si „rozhadzovanie rúk a nôh" do rytmov ragtime jazzu môžu návštevníci vyskúšať spolu s dievčatami z tanečného odboru ZUŠ Modra. So Swing Society Band si zatancujete na hudbu, ktorá vychádza z tradície veľkých swingových a tanečných orchestrov z polovice minulého storočia a je skombinovaná s prvkami dnešnej pop music. Kapela Magdala Band zahrá swing, dixieland, traditional a populárne piesne 50. až 70. rokov.

siroty, Cirkevny zbor ECAV Modra Čítajte viac Náš tip: Spoznajte prvý slovenský sirotinec a Jurkovičovu stavbu

Veterány, historické traktory, skautské hry aj tvorivé dielne

V rámci sprievodného programu organizátori pripravili skautské hry a tvorivé dielne pre deti. „Rodiny s deťmi sa na pikniku nebudú nudiť, s lesnými pedagógmi z OZ Karpaty sa naučia veľa užitočného o lese a jeho obyvateľoch. Môžu sledovať Michala Macha ako v plenéri štetcom zachytáva objekty a atmosféru na lúke Otčenáške v prirodzenom svetle a reálnych podmienkach, alebo pozorovať hviezdy na nočnej oblohe s modranským observatóriom,“ uviedol Ján Sklenár.

Na pikniku budú vystavené vozidlá z Veterán klubu Turčianske Teplice a historické traktory zo zbierky Petra Matuškoviča. Milovníkov histórie, dobrého jedla a vína poteší burza vinylových platní, pozeranie nemého filmu s klavírnym sprievodom Petra Tarkaya, komentované prehliadky historických víl v Harmónii, lokálne gastro a modranské vínko. Aj tento rok bude pre návštevníkov Modranského pikniku k dispozícii vláčik Prešporáčik, ktorý zabezpečí kyvadlovú dopravu aj okružné jazdy po okolí.

kniha listicky maju rady teplo Čítajte viac Kniha týždňa: Líštičky majú rady teplo

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #letná sezóna