Ozveny Ji.hlavy otvorí francúzska režisérka Judith Auffray, víťazka jihlavského festivalu

Bratislavské publikum má už štvrtý rok príležitosť dobehnúť to najlepšie z festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava. Premieta sa pod holým nebom každý júlový a augustový pondelok v Parku de Palma v Novej Cvernovke.

27.06.2023 14:00
Judith AuffraySan Sebastian FF Foto:
Podujatie Ozveny Jihlavy uvedie až dva filmy francúzskej dokumentaristky Judith Auffray.
debata

Slávnostné otvorenie podujatia bude 3. júla za účasti francúzskej režisérky Judith Auffray, autorky najlepšieho filmu uplynulého ročníka festivalu v Jihlave s názvom 07:15 – Kos.

Režisérka bude viesť masterclass moderovaný poetkou a filmovou teoretičkou Máriou Ferenčuhovou. Film dobre vystihuje myšlienka: „Prírodný svet hlboko v lesoch rovnakou mierou vzbudzuje záujem vedcov aj túžbu básnikov.”

Ozveny Ji.hlavy uvedú pätnásť filmov v slovenskej premiére. V programe nechýba najnovší film legendárneho arménskeho experimentátora Artavazda Pelešjana s názvom Príroda, pandemická dokukomédia americkej umelkyne Andrey Kleine s názvom Koniec nie je podľa mojich predstáv, ani neformálne pitching fórum Film Expanded Shows.Docs, kde sa opäť predstavia mladé progresívne projekty.

„Tohtoročné Ozveny Ji.hlavy v Bratislave sú výnimočné svojimi filmami a príležitosťou v pokojnej letnej atmosfére zažiť filmové projekcie a inšpiratívne diskusie. Ji.hlavu charakterizuje kombinácia odvážnej dramaturgie, osobných stretnutí a iskrivého publika, prelínanie generácií a filmových postupov. Som veľmi rád, že to všetko odznieva a vytvára vzácnu príležitosť stretnúť sa s dokumentárnym filmom, s ostatnými prítomnými — a zároveň so sebou samým,” povedal riaditeľ MFDF Ji.hlava Marek Hovorka.

Celoletné bratislavské Ozveny Ji.hlavy odštartujú spolu s francúzskou režisérkou Judith Auffray, novým talentom na svetovej dokumentárnej scéne. Jej film 07:15 – Kos vyhral hlavnú cenu v ústrednej sekcii Opus Bonum. Stručný obsah dokumentu znie ako netradičná rozprávka. Starý pustovník a mladé dievča, ktoré dokáže komunikovať s vtákmi, začujú spev neznámeho vtáka a vydajú sa ho hľadať do lesa a opustenej bane.

Ozveny Jihlavy Čítajte viac Ozveny Jihlavy nájdu Evu aj Woodyho Vašulku

Slávnostné otvorenie so začiatkom o 21. h bude pokračovať masterclassom zameraným na princípy tvorby Judith Auffray a jej myslenia o dokumentárnom filme, ktorý moderuje poetka, francúzska prekladateľka a filmová teoretička Mária Ferenčuhová. Masterclass bude prebiehať v angličtine.

Kapr Code Čítajte viac Recenzia Kaprkód: Keď sa z objektu záujmu stane spoluautor filmu

Pre tých, ktorý si chcú otvorenie vychutnať ešte viac prichystali organizátori extra projekciu predošlej snímky Judith Auffray s názvom Dom ocenenej na Ji.hlave v roku 2020 špeciálnou cenou poroty v sekcii First Lights zameranej na výnimočné debuty a druhé filmy. Dokument sa zameriava na združenie Tentative, ktoré pomáha mladým ľuďom s autizmom osamostatniť sa a socializovať sa. Sedem autistov žije vo veľkom dome a spolu s pomocníkmi vypĺňajú svoje dni domácimi prácami. Komunitný život je spôsob, akým obyvatelia domu dosahujú svoje vytúžené ciele, a zdieľanie každodenných prác sa stáva hlavným rozprávačským prostriedkom.

Program podujatia Ozveny Jihlavy:
3. júl: 19.30 h extra premietanie Dom, 21. h 7:15 – Kos (najlepší film festivalu), 21.30 h. Masterclass Judith Auffray (moderuje Mária Ferenčuhová)
10. júl: 21. h pásmo víťazných experimentálnych filmov zo sekcií Fascinace a Fascinace Exprmntl.cz
17. júl: 21. h Spievanie v zabudnutí + Q&A s Eve Heller
22:00 Príroda
24. júl: 21. h Ruže. Filmový kabaret
31. júl: 19. h Film Expanded Shows.docs + diskusia s riaditeľom MFDF Ji.hlava
21:00 Koniec nie je podľa mojich predstáv
7. august: 20.30 h Skúška umenia
 

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hovorka #MFF Jihlava #Nová Cvernovka #film expanded