Do Štiavnice vtrhli 4 živly a svetlom oslavujú štvrťstoročnicu

Už 25. ročník Letného filmového festivalu 4 živly začína dnes v Banskej Štiavnici. Diváci si festival obľúbili vďaka unikátnemu prostrediu historického baníckeho mesta, ktoré festival zapĺňa filmovými projekciami a sprievodnými podujatiami. Každý rok sa 4 živly venujú jednej vybranej téme a tento raz je to Svetlo.

09.08.2023 08:00
4zivly publikum a svetlo Foto:
Letné 4 živly si posvietila na tému svetla. Záber je z minulých ročníkov obľúbeného podujatia.
debata

Filmy rôznych žánrov

Festival 4 živly slávi štvrťstoročie a k výročiu vyberali aj tohtoročnú tému, ktorú v programe rozoberú zo všetkých možných strán. „Výber témy odráža aj našu chuť oslavovať, predstavujeme si, že svetlom, ktorému sme tento rok zasvätili program, žiaria sviečky na našej narodeninovej torte,“ hovorí Peter Gašparík, jeden z organizátorov podujatia.

Filmy v programe 4 živlov teda spája téma Svetlo, no líšia sa žánrami, metrážami, rokmi svojho vzniku i krajinami pôvodu. Vedľa seba sa tak ocitnú kultové snímky ako V žiare noci (r. Norman Jewison, USA, 1967), Od súmraku do úsvitu (r. Robert Rodriguez, USA, 1996) či Zbohom, Dragon Inn (r. Ming-liang Tsai, Tchaj-wan, 2003) s filmami, ktoré len nedávno rezonovali v kinodistribúcii či na filmových festivaloch. Medzi ne patrí napríklad hororový Maják (r. Robert Eggers, USA/Kanada, 2019) alebo Diera (r. Michelangelo Frammartino, Taliansko/Fran­cúzsko/Nemecko, 2021). Slovenská kinematografia bude zastúpená dokumentárnou snímkou Čiary (r. Barbora Sliepková, Slovensko, 2021) alebo blokom krátkych filmov z archívu Slovenského filmového ústavu a ďalšími snímkami.

Dúha, zrkadlo aj prútikárstvo vedecky

Okrem filmového programu sa publikum festivalu môže zúčastniť aj na bohatom programe sprievodných podujatí, ktoré sa tiež ponesú v téme Svetlo. Žánrovo budú srievodné podujatia tvoriť prednášky, diskusie, ale aj nočná prechádzka Banskou Štiavnicou či hudobné koncerty a detský či rodinný program s tvorivou dielňou a filmovými premietaniami.

Teoretický fyzik Vladimír Balek prezradí, čo nám o sebe vie povedať svetlo. V prvej časti prednášky bude reč o problémoch vznikajúcich pri zrakových vnemoch, akými sú „nemožný trojuholník“ či ilúzia zajac-kačka a ako odborník vysvetlí, prečo v zrkadle vidíme vymenenú pravú a ľavú stranu, ale nie vrch a spodok. „Druhá časť prednášky bude venovaná farbe a priblíži, ako vzniká dúha a ako funguje polarizačný filter, no zabrúsi aj do filozofie farby a reč bude napríklad aj o odkaze na Goetheho teóriu farieb v Pánovi prsteňov,“ dodáva Peter Gašparík.

Program ponúka aj večerné tancovačky a koncerty. Foto: Archív 4 živly
zivly party Program ponúka aj večerné tancovačky a koncerty.

Festival prinesie aj vedecký uhol pohľadu na témy, ktoré sa vede zvyčajne vzpierajú. „Ponúka ho aj televízna dokumentárna séria Investigátori, ktorej tvorcovia režisér Peter Pokorný a jeden z účinkujúcich Lukáš Jánoš prídu svoju prácu prestaviť. Diváci sa od nich dozvedia, ako podrobili vedeckému skúmaniu fenomény ako biorezonancia, prútikárstvo či astrológia,“ pozýva Peter Gašparík.

Filmári, deti, koncerty

Nebol by to primárne filmový festival, aby sa nesnažil vniesť Svetlo aj do filmovej teórie, aspoň v prenesenom slova zmysle. Organizátori preto pripravili diskusiu s filmovými teoretikmi, ktorí predstavia svoju prácu. Čo zaujímavé prináša spoločnosti a ponúka kategória svetla pre filmových teoretikov nejaké zaujímavé možnosti? Na otázky budú odpovedať osobnosti slovenskej filmovej vedy – Eva Filová, Mária Ferenčuhová, Martin Ciel a Martin Kaňuch.

ec4cdcbf-d68a-11e6-92bc-000c29a578f8 Čítajte viac Letné 4živly premietnu aj Jarmuschovu klasiku Mimo zákon

Ďalšia diskusia bude venovaná baníkom a baníctvu, bez ktorého by samotná Banská Štiavnica nebola tým, čím je aj dnes.Návštevníci sa dozvedia, aký bol bežný život baníkov, keď vyšli z podzemia na denné svetlo a zoznámia sa s knihou Zuzany Denkovej, riaditeľky Slovenského banského múzea o baníckom stave v meste v časoch bývalého režimu. Aj cez autentické príbehy poslednej generácie pracovníkov banskoštiavnických rudných baní, obsiahnutých v knihe a autorkin rozsiahly výskum môžu účastníci diskusie spoznať mesto, ktoré dnes vnímame ako známu turistickú destináciu, z iného pohľadu.

Detským filmovým fanúšikom pripravil festival 4 živly tvorivú dielňu inšpirovanú slovenským krátkometrážnym animovaným filmom Krížom krážom, ktorý rozpráva príbeh za pomoci vyšívaných obrázkov. Tvorcovia filmu Nina Rybárová a Tomáš Rybár budú viesť deti, aby si vyskúšali vyšívanie a tvorili motívy z filmu či z festivalu samotného. Film Krížom krážom budú premietať spolu s ďalšími snímkami v sekcii Detské 4 živl venovanej rodinám s deťmi.

Okrem sprievodných podujatí patrí do praogramu aj dvojica koncertov Nat Parker/Matt Osborn Duo a Pospiš/Sillay/Har­van, večerné párty alebo na unikátna nočná prechádzka Banskou Štiavnicou. festival 4 živly potrvá v Banskej Štiavnici do nedele 13. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #4 Živly