Festival Inota: Nils Frahm, Blackhaine či Caterina Barbieri vystúpia v opustenej elektrárni

Medzi 31. augustom a 3. septembrom, len hodinu cesty od Budapešti a blízko jazera Balaton, ožije bývalý priemyselný areál elektrárne Inota vystúpeniami viac než 100 súčasných hudobníkov, DJs a vizuálnych umelcov.

23.08.2023 11:00
Nils Frahm Foto:
Prvým interpretom, ktorý rozozvučí priestor industriálnej elektrárne bude nemecký skladateľ Nils Frahm.
debata

Inota Festival je spoločnou iniciatívou medzi programom Európskeho hlavného mesta kultúry a zástupcami súčasnej kreatívnej a elektronickej hudobnej scény v Budapešti – dlho existujúceho promotérskeho kolektívu NVC a spoločnosti Centrum Production, zameranej na 3D a video projekty. Títo všetci majú za cieľ vytvoriť najväčší audiovizuálny festival v Maďarsku, ktorý sa zameriava nielen na vizionárske hudobné vystúpenia, ale aj na svetelné inštalácie, mapping a ďalšie fascinujúce vizuálne diela.

Elektráreň Inota bola najväčšou priemyselnou investíciou v Maďarsku v 50. rokoch minulého storočia a v čase svojej najvyššej aktivity dokázala zásobovať elektrinou celú Budapešť.

Bývalý priemyselný areál elektrárne Inota. Foto: Inota festival
inota festival Bývalý priemyselný areál elektrárne Inota.

Jej tri obrovské chladiace veže sú známe každému, kto cestuje z hlavného mesta na Balaton. Stojí za zmienku, že ich nová vodou chladená technológia bola v tej dobe revolučnou inováciou, ktorú navrhli maďarskí inžinieri László Heller a László Forgó. Vďaka nim sa tieto unikátne tvarované chladiace veže rýchlo rozšírili po celom svete.

Tie však predstavujú iba časť 225 000 metrov štvorcových veľkého závodu, ktorý bol v prevádzke pol storočia a skončil až v roku 2001. INOTA Festival znovu oživí ohromujúcu turbínovú halu, kotolňu a komunitné centrum – kultúrny priestor pre zamestnancov elektrárne. Priestor elektrárne je impozantný aj v absolútnom tichu, víkend plný zvuku a vizuálneho umenia však posunie zážitok z nej na ďalšiu úroveň.

Festival naplní tieto rozľahlé priemyselné priestory rôznorodým spektrom umelcov a performerov, ktorých diela prekračujú žánre, posúvajú hranice a nabádajú ľudí k premýšľaniu. Festival začne grandióznym koncertom výnimočného nemeckého skladateľa Nilsa Frahma.

Medzi účinkujúcimi sú aj vynikajúci umelci, ako napríklad Daniel Avery, jeden z najoriginál­nejších producentov britskej elektronickej hudobnej scény, Overmono, ktorých zaradil do zoznamov najlepších producentov Resident Advisor, Pitchfork aj Mixmag, Caterina Barbieri a jej charizmatický modulárny synth, spoluzakladateľ Monolake Robert Henke so špeciálnou AV show kde využíva počítače z 80. rokov, Max Cooper, ktorý prinesie 3D audiovizuálnu performance do brutalistickej koncertnej sály, výnimoční tvorcovia ako Blackhaine, Space Afrika a Lucrecia Dalt, techno legendy Ellen Allien a Oscar Mulero, medzinárodne uznávaní DJs ako Palms Trax, Tigerhead, DJ Seinfeld, Nene H b2b Akua, Lucinee b2b Sept (Voxnox), Lewis Fautzi, Paramida a mnoho ďalších – vrátane množstva lokálných talentov.

INOTA sa tiež zameriava na prezentáciu významných kultúrnych priekopníkov v rámci regiónu, akými sú Lunchmeat Festival v Českej republike alebo Unsound Festival v Poľsku prostredníctvom exkluzívnych spoluprác.

festival Next tirzah Čítajte viac Festival Next otvorila Angličanka Tirzah. Priniesla podmanivé tajomno

Prvý ročník festivalu Inota okrem hudobných vystúpení predstaví aj najväčšiu výstavu svetelného umenia v industriálnom prostredí v Maďarsku: program s názvom „RADIATIONS“ pozýva návštevníkov preskúmať jedinečné audiovizuálne inštalácie a svetelné vesmíry v skrytých zákutiach elektrárne. Program zahŕňa 14 svetelných inštalácií svetelných umelcov zo 6 krajín vrátane Kari Kola, fuse* a Onionlab (pozri súvisiacu udalosť na Facebooku).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Budapešť #Nils Frahm #Boris Vitázek