V Schaubmarovom mlyne sa to bude mlieť

V Slovenskej národnej galérii v Schaubmarovom mlyne v Pezinku chystajú na posledný augustový víkend (25. - 27. 8.) festival MELA, ktorý celkom netradične prepojí zvuky s miestami.

25.08.2023 08:00
Schaumbarov mlyn, MELA Foto:
Záber z festivalu MELA z roku 2021.
debata

Návštevníci spoznajú umelcov, ktorí pracujú so zvukom, využívajú tzv. aktívne počúvanie, aby v teréne preskúmali rôzne fenomény z oblasti umenia, antropológie, etnomuzikológie, ale aj zoológie. Festival pod heslom I'm The Place (Ja som to miesto) preto prekvapujúco spojí dokonca aj brazílsku hudbu s vtáčím spevom. Umelci svoje „terénne denníky“ ukážu publiku vo forme prednášok, hudobných vystúpení, počúvania aj premietania.

Kurátori festivalu sa každý rok striedajú, tento raz ním bude David Petráš, ktorý zachytáva miznúce zvuky v slovenskom pohraničí. „Načúva posledným mokradiam pri rieke Ipeľ, nahráva autorské pohrebné piesne v okolí Lučenca a spolu s fotografkou Luciou Nimcovou robia výskum tradičnej hudby a zvukov v ukrajinských Karpatoch,“ predstavujú kurátora organizátori. Vyštudoval sonológiu a je tiež dramaturgom festivalu ruiny, ktorý sa zapodieva zabudnutou architektúrou a mytológiou Novohradu a Gemera.

Foto SNG Schaubmarov mlyn Čítajte viac Výstava o mlyne v Schaubmarovom mlyne: v Pezinku chystajú program pre deti aj dospelých

V programe sa predstavia domáci aj zahraniční hostia. Ida Hiršenfelder, ktorá vyrastala v zachovanom vodnom mlyne v Slovinsku, švajčiarsky hudobník a etnograf Thomas Rohrer bude koncertovať s brazílskou speváčkou Donou Beneditou a zároveň pripraví o brazílskej hudbe prednášku, slovenská etnomuzikologička Jana Ambrózová privedie skupinu rómskych muzikantov, s ktorými spolupracovala v teréne, a oboznámi publikum so svojím výskumom z obce Telgárt o kalendárnych obyčajoch, zachytených vo zvukovej krajine.

Ornitológovia Dušan Kerestúr a Marián Mojžiš mapujú život vtákov pri rieke Ipeľ, spolu s Jakubom Juhásom návštevníkom festivalu sprístupnia rozsiahly zvukový archív vtáčích spevov. „Americký zvukový archeológ a etnomuzikológ Christopher C. King je ocenený cenou Grammy a pre festival MELA pripraví performatívnu "listening session“ šelakových platní (gramofónové platne vyrábané z prírodnej živice).

Etnografka a vizuálna umelkyňa Lucia Nimcová v spolupráci s hudobníkom Davidom Petrášom pripravia kinostan s archívnymi nahrávkami z terénu od jednotlivých účinkujúcich," dodávajú organizátori festivalu.

Schaubmarov mlyn je súčasťou Slovenskej národnej galérie, je v ňom expozícia mlynárstva a galéria výtvarného umenia, ktorá dáva priestor najmä súčasnému umeniu a dizajnu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Schaubmarov mlyn #MELA