Kaštieľ vo Svätom Antone hostí tradičné Dni sv. Huberta

V duchu odkazu legendy o sv. Hubertovi, ktorá hovorí o tom, že zver sa má nielen loviť, ale najmä chrániť a pochopiť jej význam v prírode, sa ponesie nadchádzajúci 31. ročník celoslovenských poľovníckych slávností Dni sv. Huberta. Podujatie sa uskutoční v sobotu a nedeľu (2. - 3. 9.) v areáli Múzea vo Svätom Antone.

01.09.2023 12:00
Kaštieľ Svätý Anton, Antol Foto:
Kaštieľ Svätý Anton
debata

Ako múzeum približuje, slávnostné otvorenie sa uskutoční v sobotu v parku, kde bude aj hlavný program. „Na pódiu zaznie hymna Slovenskej poľovníckej komory v podaní sólistu Opery SND Otokara Kleina, so sprievodom lesných rohov a členov Klubu trubačov SR,“ informuje múzeum.

Hlavnou témou programu bude 25. výročie Klubu chovateľov alpského jazvečíkovitého duriča a 40 rokov národného plemena slovenského hrubosrstého stavača. Do Siene úcty a slávy poľovníctva na Slovensku bude uvedená Chránená poľovná oblasť Poľana.

Návštevníci si môžu pozrieť expozície kaštieľa, ukážky sokoliarov, prezentáciu slovenského hrubosrstého stavača, špeciálnu klubovú výstavu s medzinárodnou účasťou a tiež bonitáciu alpských jazvečíkovitých duričov. Novinkou je prezentácia maďarského poľovného chrta a jeho ukážky behu.

Hrad Modrý Kameň Čítajte viac Modrý Kameň: Obnovu severného krídla barokového kaštieľa hradu ukončili

Na nádvorí môžu návštevníci obdivovať trofej jeleňa lesného, ktorá je národným rekordom SR, rovnako tak národné rekordy daniela, muflóna či srnca. Súťažiť sa bude opäť o naj bradu, poľovnícku fotografiu, poľovnícky klobúk a poľovnícky šperk alebo poľovnícky nôž. Uskutoční sa súťaž v hode flinty do žita a tiež majstrovstvá Slovenska vo vábení jeleňov a vo vábení ostatnej zveri.

Vyvrcholením bude Svätohubertovská omša so sprievodom s uloveným jeleňom a darmi prírody.

Kaštieľ Svätý Anton, Antol Čítajte viac Slávny kaštieľ vo Svätom Antone čaká rekonštrukcia, najväčšia od jeho výstavby
debata chyba
Viac na túto tému: #Svätý Anton