Festivalová Anča bude v rúšku. Animované filmy budú mať svoj festival aj tento rok

Mnohé animované filmy, ktoré ešte na Slovensku nikto nevidel, uvedie 14. ročník medzinárodného festivalu animácie Fest Anča 2021.

28.04.2021 12:30
My Fat Arse and I  hlavna sutaz student Foto:
Yelyzaveta Pysmak: My Fat Arse and I (Môj tučný zadok a ja) je krátky film zaradený v hlavnej súťaži Fest Anča.
debata

Festival, ktorý sa primárne zameriava na dospelého diváka, sa tento rok uskutoční od 1. do 4. júla na Stanici Žilina-Záriečie a v Novej Synagóge. Zaujímavosťou je, že zhruba 90 percent snímok dosiaľ nebolo na Slovensku odpremiérovaných. „Je to fenomén, v ktorom Fest Anča rozhodne vyniká,“ vraví riaditeľka festivalu Ivana Sujová.

Napriek náročnému pandemickému roku sa prihlásilo až 1¤244 filmov zo 67 krajín. Organizátori vybrali tie najlepšie z nich, rozdelili ich do tradičných kategórií a pribudli aj špeciálne sekcie. Jedna z nich je na mieru šitá pre tento ročník – volá sa Anča v rúšku. Reflektuje celosvetovú pandémiu očami animátorov, zobrazuje prežívanie pandémie a aj osobné vyrovnávanie sa s témou izolácie. Sekcia nadväzuje na vlaňajšiu výstavu ilustrácií Domased, ktorá bola súčasťou Fest Anča 2020.

Animák Ghosts bude v hlavnej súťaži na Fest Anča.
Animák ALTÖTTING od režiséra Andreasa Hykadeho...
+2Yelyzaveta Pysmak: My Fat Arse and I (Môj tučný...

„V hlavnej súťaži máme aj tento rok naozaj kvalitné a rôznorodé filmy,“ uviedla riaditeľka festivalu Ivana Sujová. „Veľa z prihlásených filmov prišlo práve zo škôl, aj napriek tomu, že tie boli veľkú časť školského roka zatvorené. Až tretinu filmov v hlavnej súťaži tvoria študentské filmy a teší nás, že jedným z nich je aj film slovenskej animátorky Andrey Gabajovej Places/Priestory.“

Oceňované festivalové trháky

Do hlavnej súťažnej sekcie členovia predvýberovej komisie zaradili aj filmy renomovaných tvorcov a držiteľov viacerých významných ocenení. Jedným z nich je snímka režisérky Joany Quinn a scenáristu Lesa Millsa s názvom Affairs of the Art, ktorý bol nedávno ocenený na známom festivale krátkych filmov v Clermont Ferrand. Druhým je minuloročný film Andreasa Hykadeho Altötting, ktorý už stihol získať ocenenie v Ottawe a nomináciu v Annecy.

Trailer k animovanému filmu Altötting, ktorý je v hlavnej súťaži.

V súťažných aj nesúťažných sekciách je aj zopár mien tvorcov z predchádzajúcich ročníkov. S filmom Orgiastic Hyper-Plastic sa do hlavnej súťažnej sekcie dostal Paul Bush, experimentálny filmár a animátor známy prekračovaním hraníc medzi dokumentom, fikciou a animáciou. Na Fest Anči je známa aj Vera Neubauer, ktorá sa tento rok predstaví s filmom Tricky Women, a tiež režisér Theodore Ushev s filmom Apocalypse is Under the Blanket.

Mladí animátori pribúdajú

Do kategórie pre študentské filmy sa tento rok prihlásilo aj veľa žiakov zo základných umeleckých škôl. Nepozvaní hostia, film Jakuba Mereša o stretnutí dvoch svetov, ktoré sa nedokázali tolerovať, dokonca postúpil rovno do súťažnej sekcie slovenských filmov. Do tej nesúťažnej sa prebojovalo aj viacero zaujímavých titulov zo ZUŠ. „Rozhodne je to znak, že počet mladých animátorov na Slovensku rastie a my sa z toho len tešíme,“ hovorí dramaturg a člen predvýberovej komisie Jakub Spevák.

Šarkan Čítajte aj Oceňovaný animák Šarkan citlivo približuje stratu blízkeho

Slovensko má kvalitné zastúpenie aj v súťaži videoklipov. Do výberu postúpili animátori Matej Mihályi (Prezident Lourajder – Osud) a Marián Vredík (Čisté Tvary –LEŤ). "Animované videoklipy majú na Slovensku už dlhší čas celkom vysoko nasadenú latku a potvrdzujú to aj dva, ktoré sme tento rok vybrali, – a to nielen po animačnej, ale aj hudobnej stránke,” hovorí Jakub Spevák.

Rozpohybujú výšivky

Hoci Fest Anča je orientovaný skôr na animované filmy pre dospelých, jeho dôležitou súčasťou je aj program pre detských divákov. Detská sekcia je rozdelená do súťažnej a nesúťažnej kategórie. „Oceňujeme, že tvorcovia nachádzajú kreatívne spôsoby, ako rozprávať príbehy pre detské publikum, ktoré nepodceňujú, ale, naopak, podnecujú v nich fantáziu,“ hodnotí riaditeľka festivalu Ivana Sujová.

Medzi súťažnými snímkami je napríklad pozoruhodný krátky bulharský film Marmalade, v ktorom autorka Radostina Neykova rozpráva príbeh o chlapcovi a dievčati pomocou rozpohybovaných výšiviek. V nesúťažnej prehliadke uvedú aj film slovenskej animátorky a vizuálnej umelkyne Veroniky Kocourkovej Kata Strofová a tajomstvo snehových vločiek. Okrem klasických kategórií má Fest Anča niekoľko špecializovaných sekcií ako Anča v Mordore a Anička v krajine zázrakov. Tento rok sa na festivale opäť objaví aj sekcia Krátky animovaný dokument.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #animovaný film #Fest Anča 2021