Slovensko nie je len na Slovensku

Hovorí sa, že doma nikto nie je prorokom, ale Slováci, ktorí žijú v zahraničí, sa stále cítia byť "naši“. Rómovia a iné národnostné menšiny žijú zasa na Slovensku, odtrhnutí od svojich kultúrnych koreňov. V novej televíznej relácii RTVS nazvanej Dedovizeň známi i neznámi predstavitelia národnostných menšín pootvoria dvere do svojich životov, odkryjú svoje pútavé príbehy a prinesú nový pohľad na všetko, čo znamenajú korene.

30.04.2021 05:00
debata (1)
Video
Herec Jevgenij Libezňuk je najznámejší slovenský bača, no narodil sa na Ukrajine

"Relácia Dedovizeň je venovaná tým, ktorí na Slovensku našli domov, aj keď sa hlásia k inej národnosti. A aj tým, ktorí si Slovensko so sebou odniesli do sveta a lásku k nemu vštepovali svojim potomkom. Všetci ľudia, ktorí sú náplňou našej relácie, majú niečo spoločné – Slovensko majú v srdci,“ hovorí jedna z moderátoriek relácie Svetlana Surová, vojvodinská Slovenka.

Moderátorka Svetlana Surová. Foto: RTVS
Svetlana Surova moderatorka relacie Dedovizen RTVS 6 Moderátorka Svetlana Surová.

Divák na Slovensku sa tak veľa dozvie o svojich susedoch, spozná, čo je hlboko vryté do ich sŕdc, v akom jazyku sa modlia, v akom spievajú a v akom nadávajú, čo sa zachovalo z ľudovej kultúry a čo kde prebrali z inej, aj čo sa kde varí, pozýva moderátorka. Napriek odlúčenosti od krajiny pôvodu nikdy nezabudli na to svoje otcovské, duchovné a na svoju kultúrnu identitu. Ako krajanka narodená vo Vojvodine, kde je dedičstvo po predkoch uctievané nadovšetko, verí, že slovám národnostná menšina, etnická skupina či kultúrna identita nestačí rozumieť, musíte ich vedieť precítiť. "Veľmi ma to zobralo, lebo objavujem ľudí s podobným, ba aj rovnakým osudom ako je ten môj, s rozpolteným srdcom medzi dvoma domovinami a s rovnakými pochybnosťami,“ vyznáva sa Svetlana Surová.

Dedovizeň

V novej televíznej relácii známi i neznámi predstavitelia národnostných menšín pootvoria dvere do svojich životov, odkryjú svoje pútavé príbehy.

Fotogaléria
Svetlana Surová, moderátorka relácie Dedovizeň.
Adriana Fúriková, moderátorka relácie Dedovizeň.
+4V ďalšej časti relácie diváci spoznajú židovské...

V novej relácii vyspovedá napríklad herca Jevgenija Libezňuka, s ktorým si zaspomína na jeho rodnú Ukrajinu, prvú sólistku baletu SND Rominu Kołodziej, ktorá má korene v Poľsku, či „rusínskeho Karla Gotta“ Štefana Šteca. Herečka Kamila Mitrášová alias Veronka z filmu Loli paradička porozpráva o vzťahoch medzi Rómami a Nerómami, Chorvátski tamburáši v Čunove predstavia nástroj tamburica, zatancujeme si bulharský tradičný kolový tanec a ochutnáme poľské národné jedlo žurek. Okrem národnostných menšín na Slovensku Dedovizeň predstaví aj Slovákov v zahraničí, vycestuje do Maďarska, Srbska, Poľska, Nemecka, Chorvátska či Rumunska.

peter nunez Čítajte aj Režisér Peter Núñez: Zem spieva nie je súťaž

"Slovensko nie je iba na Slovensku, aj my ho máme doma kúsok,“ tvrdí rumunská Slovenka a moderátorka Adriana Fúriková, známa z folklórnej šou Zem spieva. Spoza hraníc predstaví najprv Sedmohradsko, ktoré ako multietnický priestor počas niekoľkých storočí obohatili aj Slováci. "Sedmohradsko je známe svojím multikulturalizmom, ako prvé v Európe v roku 1568 prijalo dekrét o slobode svedomia a náboženskej tolerancii. Diváci uvidia, že Sedmohradsko vonia a chutí ako Slovensko, Slováci tam žijú už viac ako 250 rokov a stále si udržali jazyk, vieru a tradície, slovenské školy, kde sa všetky predmety učia v slovenčine.

Moderátorka Adriana Fúriková pri natáčaná... Foto: Lavka Zoldesi
Adriana Furikova Dedovizen RTVS Moderátorka Adriana Fúriková pri natáčaná relácie Dedovizeň.

Netreba bývať na Slovensku, aby ste sa cítili byť Slovákmi,“ vyhlasuje Adriana Fúriková, ktorá navyše pracuje pre európske inštitúcie v Bruseli a všade so sebou vozí slovenský kroj. Okrem toho, že v Belgicku je členkou folklórneho súboru Ako doma, sa dlhodobo venuje výskumu slovenskej menšiny v Rumunsku. Dedovizeň začne vysielať Jednotka od 3. mája každý pracovný deň o 14. h.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS