Art Film Fest má chuťovky z Benátok, aj nový vietor

Po vlaňajšom roku kovidom umlčanej kultúry sa fanúšikovia filmu dočkali prvého filmového festivalu naživo. V Košiciach dnes štartuje Art Film Fest, ktorý sa tento rok pýši rekordným uvedením premiér v sekcii Slovenská sezóna. Muž so zajačími ušami Martina Šulíka, Žaby bez jazyka Miry Fornay či Krajina ve stínu Bohdana Slámu patria medzi tie filmy, ktorým kovid zamedzil cestu k divákom, hoci sú pripravené už dlhšie. Tieto, ale aj iné resty môžu návštevníci festivalu dobehnúť do nedele 27. júna.

23.06.2021 08:32
Quo Vadis Aida Foto:
Film Quo vadis, Aida? je silný príbeh z bosnianskej Srebrenice 90. rokov.
debata

Zaostrené na debutantky

V spomínanej sekcii zameranej na lokálnu, teda slovenskú kinematografiu a filmy nakrútené v našej koprodukcii sa núka zbystriť pozornosť pri dvoch debutujúcich filmárkach. Autorské dokumenty Na značky! Márie Pinčíkovej a The Sailor Lucie Kašovej zastupujú tvorbu generácie čerstvých absolventiek filmovej školy. Už svojou študentskou tvorbou prejavili talent kreovať realitu a všímať si jej nezvyčajné detaily.

Máriu Pinčíkovú fanúšikom krátkeho filmu predstavovať netreba, jej kraťas Chlebíčky – český unikát je už v cinefilských kruhoch kultovou záležitosťou. V snímke Na značky! autorka opäť vyňuchala absurdné zákutia československej reality a na pozadí strastí a radostí spartakiádistov s humorným nadhľadom poodhalila odtiene kolektívnej identity. Protagonistami jej príbehu sú tréner hnutia Sokol Mirek a mladík Radko. Obaja sú súčasťou veľkolepých príprav masového vystúpenia, ktoré sa koná každých šesť rokov. Bez ohľadu na to, že socializmus je dávno zažehnaný a národnú spolupatričnosť a rovnosť, ktoré vystúpenia spartakiády demonštrovali, nahradil individualizmus.

Snímka The Sailor Lucie Kašovej zastupuje... Foto: FILM EXPANDED
THE SAILOR Art Film Fest Snímka The Sailor Lucie Kašovej zastupuje tvorbu generácie čerstvých absolventiek filmovej školy.

Lucia Kašová našla nemenej zaujímavý a exotický námet pre svoj celovečerný debut The Sailor. Osemdesiatročný námorník Paul Johnson si celý život plnil sen, bol sám sebou, nepodliehal pravidlám suchozemcov, plavil sa po mori, no staroba ho prinútila odísť na dôchodok. Trávi ho na ostrove Carriacou v Karibiku spolu s ďalšími vyslúžilými moreplavcami. Po nespútaných dňoch sa zľahla zem a Paul zostal v samote pevniny, rovnako ako jeho staručká loď. Opojený vodkou tu kontempluje nad životom, ktorý si slobodne vybral, no už je nenávratne preč. Kto sa na Art Film nechystá, nemusí zúfať, oba filmy vstupujú do slovenskej distribúcie 1. júla.

The-Comeback-Trail Čítajte aj Do kina na oscarovku aj na novinku s Robertom De Nirom

Uvedú aj storočného Jánošíka

V medzinárodnej súťaži, o ktorej víťazoch v kategórii najlepší film, najlepší ženský a mužský herecký výkon rozhodnú porotkyne Maja Hriešik, Tereza Nvotová a Natália Germáni, sa predstaví deväť filmov. Opäť sa oplatí všimnúť si debutujúcu filmárku, tentoraz portugalskú herečku Anu Roucha de Sousa. Jej Počúvaj! je kritikou kapitalistickej byrokracie, vynútených adopcií a brexitu. Odohráva sa v Británii a odkazuje na tendencie majstra rozkrývania sociálnej nedostatočnosti Kena Loacha. Počúvaj! sa stalo najlepším debutom benátskeho festivalu.

Film Počúvaj! je kritikou kapitalistickej... Foto: Magnolia Pictures 
Pocuvaj Art Film Fest Film Počúvaj! je kritikou kapitalistickej byrokracie, vynútených adopcií a brexitu.

V súťaži je okrem iného i debut ďalšieho herca, Daniela Brühla, ktorý pre konverzačnú drámu Sused čerpá aj zo svojej hereckej profesie. Problematizuje triedne rozdiely, pretvárku či slávu a jej vplyv na identitu. Z Benátskeho filmového festivalu sa do súťaže o Modrého anjela zapoja aj víťaz sekcie Horizonty Iránca Ahmada Bahrami Pustatina či snímka o dospievaní Ľoška – lovec veľrýb ocenená za najlepšiu réžiu Filipa Juryjeva.

Najstarší filmový festival na svete zasahuje aj do sekcie Panorama. Art Film Fest totiž uvedie nový film Jasmily Žbanić Quo vadis, Aida?, ktorý súťažil o Zlatého leva. Silný príbeh je zasadený do nedávnej minulosti, odohráva sa na začiatku 90. rokov, keď v bosnianskej Srebrenici počas balkánskej vojny srbské vojská spáchali genocídu na bosnianskych moslimoch. Označuje sa ako najbrutálnejší masaker v Európe od skončenia druhej svetovej vojny. Žbaničovej dielo je varovaním pred vlasteneckými a národniarskymi hnutiami či nacionalistickými tendenciami vzmáhajúcimi sa v Európe.

Moje slnko Maud Čítajte aj Moje slnko Maad má cenu z prestížneho festivalu animovaných filmov Annecy

Art Film Fest si uctí aj pamiatku prvého celovečerného hraného slovenského filmu. V piatok 25. júna uvedie film bratov Siakeľovcov Jánošík so živým hudobným sprievodom Davida Kollara. Tento významný film, ktorý odštartoval našu národnú kinematografiu, vznikol presne pred storočím. Bratia Jaroslav a Daniel Siakeľovci nabrali filmové skúsenosti v Amerike, kam emigrovali a založili Tatra film. Jánošík mal prvé uvedenie v USA v roku 1921 a dodnes sa zachovala len americká verzia filmu, ktorú filmový historik Ivan Rumanovský v roku 1975 zrekonštru­oval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #art film fest #Art Film