Zelený rytier: artušovská legenda v novom kabáte

Štúdio A24 je známym producentom nezávislých filmov, ktoré si získali pozornosť širokej verejnosti. Za zmienku stojí napríklad Prekliate dedičstvo (Hereditary), Moonlight, Čarodejnica (The Witch) či Slnovrat (Midsommar). Najnovšie je v kinách zaujímavé spracovanie legendy z prostredia Camelotu o tajomnom Zelenom rytierovi.

22.10.2021 12:00
debata
Trailer k filmu Zelený rytier

Keltský rytier

Tvorcovia sa inšpirovali básňou zo 14. storočia s názvom Sir Gawain a Zelený rytier. Gawaina, synovca slávneho kráľa Artuša, stvárňuje Dev Patel, ktorý sa preslávil najmä ako hlavná postava Milionára z chatrče. Aby svojmu strýkovi dokázal, že má dostatok odvahy a že je hoden jeho mena, podujme sa prijať výzvu Zeleného rytiera. Nejde však o hocijakého rytiera v zelenej zbroji – postava je vyobrazená ako Zelený muž, bájna mytologická postava starých Keltov. To dodáva filmu výraznejší nádych fantázie, ktorý v istých okamihoch presahuje až do hororu.

Zelený rytier prichádza na Camelot s výzvou, po ktorej sa všetkým rytierom pri okrúhlom stole zatají dych: tomu, komu sa podarí zasiahnuť ho mečom, daruje svoju sekeru. Zároveň však bude musieť presne o rok prísť do Zelenej kaplnky prijať taký istý úder. Na Gawainovo prekvapenie však Zelený rytier nebojuje – namiesto toho si pokľakne a s úsmevom mu nastaví krk. Výzva stále platí, preto mu Gawain odsekne hlavu. Zelený rytier si ju vezme do rúk a odchádza, pripomínajúc Gawainovi, že o rok ho čaká to isté.

fantasy Čítajte aj Od Artuša po Hviezdne vojny. Obľúbenosť fantasy neutícha

Zdĺhavé pasáže vynahradia magické stvorenia

Podobne ako pri väčšine filmov z produkcie A24 aj pri tejto snímke je najpodstatnejším elementom atmosféra, prostredníctvom ktorej sa tvorcovia nepokúšajú priblížiť divákovi príbeh, ale skôr emócie postáv. Ak nie ste zvyknutí na pomalé tempo deja, mohli by sa vám viaceré pasáže zdať zdĺhavé či dokonca nudné.

Vydržať sa však rozhodne oplatí. Počas svojej cesty do Zelenej kaplnky stretne Gawain zbojníkov, priateľskú líšku, ale aj obrov či svätú Winifred. Obri nevyzerajú ako tí, na ktorých sme zvyknutí z iných fantasy snímok, ale skôr ako titani z anime série Attack on Titan.

Posledný súboj - film Čítajte aj Posledný súboj: Keď mužské ego nepustí

Viacero scén, v ktorých sa vyskytuje nadprirodzeno, je ponechaných na voľnú interpretáciu diváka. Miestami sa dokonca zdá, že aj samotná hranica medzi skutočnosťou a snom je predmetom nášho rozhodnutia.

Dev Patel ako Gawain dokonale stelesňuje... Foto: A24
Zeleny rytier Dev Patel Dev Patel ako Gawain dokonale stelesňuje pretrvávajúce pocity neistoty.

Dev Patel dokonale stvárňuje pretrvávajúce pocity neistoty a chýbajúcej sebadôvery Gawaina, a to až do úplného konca. Záver filmu je uspokojivý, a to aj napriek pomerne jednoduchej premise, pri ktorej si človek musí položiť otázku „Ako to asi môže dopadnúť?“ Je ťažké zhodnotiť, pre akého diváka je Zelený rytier určený. Žánrovo sa pohybuje niekde medzi fantasy, hororom a indie. Ak máte dostatok trpezlivosti pre dej, ktorý nie je naplnený akciou, ale skôr hĺbkovým rozborom ľudských emócií, tak je toto novodobé spracovanie starej legendy pre vás ako stvorené.

HODNOTENIE PRAVDY: 4 HVIEZDIČKY

Zelený rytier/USA, Kanada 2021/r. David Lowery, h. Dev Patel, Alicia Vikander. Joel Edgerton, Ralph Ineson, Sean Harris.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová novinka