Jeden z otcov Járu Cimrmana Ladislav Smoljak by sa dožil 90 rokov

K neduhom staroby patria dve poruchy komplementárne spojené. Je to neschopnosť udržať myšlienku a neschopnosť myšlienku opustiť. Ladislav Smoljak túto tézu predniesol s humorom sebe vlastným v hre Švestka, ktorú uviedlo Divadlo Járy Cimrmana a ktorá sa venuje téme starnutia.

09.12.2021 14:00
debata
Český herec, scenárista, režisér a divadelný... Foto: ČTK
Smoljak Český herec, scenárista, režisér a divadelný autor Ladislav Smoljak zomrel vo veku 78 rokov.

Bol nerozlučným tvorivým partnerom Zdeňka Svěráka, s ktorým legendárne divadlo založili. Zatiaľ čo Svěrák bol literát a scenárista, Smoljakovou parketou bola réžia. A nielen divadelných predstavení. Ako režisér sa podpísal pod také úspešné komédie, ako Kulový blesk, či Vrchní prchni! Vo štvrtok 9. decembra by sa herec a režisér Ladislav Smoljak dožil 90 rokov.

Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak na snímke z... Foto: Profimedia
Zdeněk Svěrák Ladislav Smoljak Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak na snímke z roku 2005.

Ladislav Smoljak sa narodil 9. decembra 1931 v Prahe. Po maturite chcel študovať réžiu na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe, no neuspel na prijímačkách. Napokon v roku 1957 ukončil Vysokú školu pedagogickú s titulom promovaný pedagóg v odbore matematika-fyzika. Už počas štúdií sa vďaka ochotníckemu divadlu zoznámil s neskoršími kolegami Zdeňkom Svěrákom a Miloňom Čepelkom.

Ladislav Smoljak (vpravo) so svojím dlhoročným... Foto: ČTK
Ladislav Smoljak (vpravo) a Zdeněk Svěrák Ladislav Smoljak (vpravo) so svojím dlhoročným priateľom a spolupracovníkom Zdeňkom Svěrákom. Smoljak skonal vo veku 78 rokov.

Do roku 1958 pôsobil ako asistent na Fakulte technickej a jadrovej fyziky Univerzity Karlovej v Prahe. Nasledujúce roky strávil pred školskými lavicami na strednej a večernej škole v Brandýse nad Labem. V 60. rokoch 20. storočia pracoval v časopise Kultura a Kulturní svět, ako redaktor pôsobil v časopise Mladý svět a v nakladateľstve Mladá fronta. Práve Smoljak prišiel v roku 1962 s nápadom usporiadať československú anketu Zlatý slávik. Koncom 60. rokov v rozhlasovom programe z nealkoholickej vinárne U pavouka vytvorili Svěrák, Smoljak a Jiří Šebánek kult fiktívnej osobnosti sčasti zabudnutého a sčasti nepochopeného českého génia Járu Cimrmana. Na základoch tejto mystifikácie vzniklo Divadlo Járy Cimrmana, ktoré uviedlo 4. októbra 1967 svoju prvú hru Akt.

Zdeněk Svěrák Ladislav Smoljak Čítajte viac Smoljak, Svěrák, Cimrman. Majstri pravdivého humoru a mystifikácie

Súbor naštudoval 15 autorských inscenácií a všetky režíroval Ladislav Smoljak. Predstavenia si zachovávali osobitnú štruktúru, keď sa v prvej časti odohrával odborný seminár a v druhej časti nasledovala samotná hra. Od konca 60. rokov prišli aj prvé herecké príležitosti vo filme a v televízii, najskôr len epizódne. V roku 1968 sa Smoljak so Svěrákom objavili v snímke Zločin v šantánu (r. Jiří Menzel), takisto sa mihli v komédii „Pane, vy jste vdova“ Václava Vorlíčka (1970). Hádajúceho sa manžela stvárnil Smoljak v komédii Jaroslava Papouška Homolka a tobolka (1972).

Ladislav Smoljak v hre divadla Járy Cimrmana... Foto: ČTK
Ladislav Smoljak v hre divadla Járy Cimrmana Záskok. Ladislav Smoljak v hre divadla Járy Cimrmana Záskok.

Vzápätí prišla éra slávnych komédií dvojice Svěrák a Smoljak. Keď vo filmovom štúdiu na Barrandove neschválili cimrmanovský scenár Vražda v salonním couppé, nakrútil Oldřich Lipský v roku 1974 komédiu Jáchyme, hoď ho do stroje! Svěrák a Smoljak si v nej zahrali a boli tiež spoluautormi scenára. O dva roky neskôr sa dvojica autorsky aj herecky presadila v ďalšej Lipského veselohre „Marečku, podejte mi pero!“ vychádzajúcej zo Smoljakových i Svěrákových pedagogických skúseností. V tom istom roku sa ako majiteľ mlyna Smoljak predstavil v Menzelovom filme Na samotě u lesa. Komédiu Kulový blesk (1978) už nakrúcal Smoljak aj ako režisér keďže však nebol „študovaný“, podľa vtedajších predpisov musel na nakrúcanie dohliadať aj skúsený Zdeněk Podskalský.

Ladislav Smoljak v hre divadla Járy Cimrmana Záskok. Čítajte viac Bez Smoljaka už nevznikne žiadna hra o Cimrmanovi

Po snímke plnej absurdného humoru nasledovali v roku 1980 filmy Trhák a predovšetkým komédia Vrchní, prchni!, ktorá je zrejme Smoljakovým najúspešnejším režisérskym počinom. Nakrútil tiež film Jára Cimrman ležící, spící (1983) a komédiu Rozpuštěný, vypuštěný (1984). V roku 1987 vyvrcholila jeho filmová spolupráca so Zdeňkom Svěrákom pseudodokumentom Nejistá sezóna (1987). Snímka formou fikcie odhaľovala skutočné zákulisie Divadla Járy Cimrmana, ktoré v tom čase už bolo kultúrnym i kultovým fenoménom. Začiatkom 90. rokov začal Zdeněk Svěrák spolupracovať so svojím synom Janom, v ktorom vyrástol úspešný a schopný režisér.

Smoljak Čítajte viac Zomrel otec Járy Cimrmana - režisér a scenárista Ladislav Smoljak

Dvojica Svěrák-Smoljak naďalej pôsobila na scéne „cimrmanovcov“, Smoljak však s touto zmenou zrejme nebol stotožnený. Vytvoril si vlastné Studio Jára, ktoré neskôr vzhľadom na nesúhlas kolegov z divadla premenoval na Studio Láďa Ladislava Smoljaka. Spolupracoval aj s inými divadelnými scénami. Napriek ťažkej chorobe stál do poslednej chvíle na javisku. Poslednýkrát hral 27. mája 2010 v hre České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft. Ladislav Smoljak zomrel 6. júna 2010 v nemocnici v Kladne. Pochovaný je na pražskom cintoríne v Olšanoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeněk Svěrák #Ladislav Smoljak