Afganská rodina zo Slovenska súťaží o Zlatý glóbus

Koprodukčný film Moja afganská rodina zabojuje v kategórii najlepší animovaný film o prestížnu cenu Zlatý glóbus, ktorá býva predzvesťou filmových Oscarov.

16.12.2021 07:00
Moja afganská rodina 2 - film Foto:
Koprodukčný film režisérky Michaely Pavlátovej zbiera medzinárodné ceny.
debata

Film českej režisérky Michaely Pavlátovej je príbehom Češky Heleny, ktorá sa z lásky vydá za spolužiaka Nazira a nasleduje ho do Kábulu. Vo svojej novej afganskej rodine sa z Heleny stane Herra a spoznáva celkom inú kultúru, navyše v ťažkých časoch.

Trailer k filmu Moja afganská rodina

Snímka Moja afganská rodina má vo skvelom animovanom spracovaní viacero rovín. Je to príbeh vzťahu manželov, príbeh veľkej rodiny aj celej krajiny. Všetci prechádzajú svojimi trápeniami a rodinu drží pokope prirodzená autorita múdreho a láskavého starého otca so zmyslom pre humor.

Moja afganská rodina - film Čítajte viac Recenzia: Moja afganská rodina

Predlohou bola kniha novinárky Petry Procházkovej Frišta, no na plátne je viacero vecí zmenených, ťažisko príbehu sa presúva na inú hrdinku. „Režisérka ma pripravovala, že to nebude filmové prekreslenie mojej knihy, ale presvedčila som sa, že zachovala jej ducha, atmosféru a posolstvo. Hoci som na film šla s obavami, nadchol ma, moje postavy dostali krásnu podobu,“ priznáva autorka predlohy, ktorá sama má v Afganistane rodinné väzby. Vďaka detailnej znalosti pomerov a výbornému umeleckému stvárneniu tak vznikol presvedčivý a pútavý film, ktorý zbiera medzinárodné ceny.

Film režisérky Michaely Pavlátovej je citlivým... Foto: ASFK
moja afganska rodina2 Film režisérky Michaely Pavlátovej je citlivým príbehom o vzťahoch medzi partnermi, v rodine aj v ťažko skúšanej krajine.

Film vznikol v slovensko-česko-francúzskej koprodukcii a na Slovensku ho na jeseň divákom priniesla Asociácia slovenských filmových klubov. Moja afganská rodina sa už predstavila na 20 festivaloch a získala viacero ocenení, napr. cenu poroty na festivale vo francúzskom Annecy či cenu za najlepší film v mexickom Guadalajare. Okrem Zlatých glóbusov môže zabojovať aj o Oscara v kategórii najlepší animovaný film, oscarové nominácie zverejnia vo februári.

Michaela Pavlátová Čítajte rozhovor Režisérka Mojej afganskej rodiny Michaela Pavlátová: Animovaným postavičkám stačí gesto

„Som veľmi rád, že naši tvorcovia majú takýto úspech v zahraničí. Po uvedení našich krátkych filmov v Berlíne, Benátkach alebo na Sundance festivale je to ďalší dôkaz, že naša animovaná tvorba má čo povedať divákom,“ komentuje nomináciu na Zlatý glóbus slovenský producent filmu Peter Badač.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #animovaný film #Michaela Pavlátová