RTVS divákom znova prinesie koncerty klasickej hudby

Na obrazovkách RTVS dostane opäť priestor vážna hudba. Verejnoprávny vysielateľ ju prinesie divákom počas pravidelných nedeľných predpoludní na Dvojke, ktoré predstavia významných slovenských umelcov v cykle Koncerty komornej hudby.

15.01.2022 15:10
debata

Informoval o tom PR manažér televízie Marián Prevendarčík. Projekt sa začne vysielať od nedele 16. januára, diváci si ho môžu pozrieť o 11.30 h.

„Odštartuje sa ním vysielanie Nedeľného matiné, ktoré na Dvojke dostáva príležitosť vďaka presunu športových programov na nový športový kanál,“ avizuje RTVS s tým, že koncerty komornej hudby sú reakciou nielen na spoločenskú potrebu umeleckého vzdelávania sa, ale aj na aktuálnu koronavírusovú dobu, ktorá na dlhý čas neumožnila umelcom verejne vystupovať.

„Práve vďaka unikátnym audiovizuálnym záznamom dostanú niektorí z nich možnosť predstaviť svoje umenie prostredníctvom kamery televíznym divákom, ktorí sa tak stanú svedkami ich naštudovania a prevedenia hudobných diel domácej aj zahraničnej tvorby,“ poznamenal Prevendarčík.

Lectors3 Čítajte viac Saxofón nie je len pre jazzmanov. Presvedčia o tom koncerty

Ako ďalej uviedol, súčasťou cyklu budú diela skladateľov, ako Sergej Prokofiev, Maurice Ravel, Frédéric Chopin, Rebecca Clarke, Eugen Suchoň, Ludwig Van Beethoven, Iľja Zeljenka v interpretácii sólistov, ktorými sú Kristína Smetanová, Alena Hučková, Martin Ruman, Ladislav Fanzowitz a v podaní súboru Mucha Quartet.

„V záujme predstavenia ďalších pozoruhodných umeleckých výkonov vynikajúcich domácich komorných telies a sólistov, pripravujeme v spolupráci s RTVS a s podporou ministerstva kultúry ďalšie záznamy komorných koncertov, v ktorých sa predstavia sólisti, ako sú Jozef Lupták, Nora Skuta, Andrej Gál, Zuzana Biščáková, Boris Lenko, Jordana Palovičová, Matúš Veľas, Ronald Šebesta, Carlie Brooke Bigelow, Jan Hudeček, Peter Pažický, Júlia Novosedlíková a ďalší,“ dodal dramaturg relácie a muzikológ Adrián Rajter.

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #RTVS #vážna hudba #klasická hudba #komorný koncert