Podľahnúť Seydouxovej s Dumontom a Desplechinom

Prehliadka Týždeň francúzskeho filmu začína dnes, potrvá do 13. marca v mestách po celom Slovensku a tiež myslí na Ukrajinu. Medzi osmičkou titulov, ktoré majú počas Créme de la Créme slovenskú premiéru, je aj debut francúzskeho režiséra Elieho Grappeho Oľga. Kúpou lístkov naň prispejú diváci a diváčky na humanitárnu pomoc Ukrajine prostredníctvom organizácie Človek v ohrození.

07.03.2022 16:00
Olga CDLC-2022 Foto:
Celá tržba z premietania filmu Oľga poputuje na pomoc Ukrajine cez humanitárnu organizáciu Človek v ohrození.
debata

Politika aj gymnastika

Ústrednou postavou koprodukčnej drámy je pätnásťročná ukrajinská gymnastka, ktorá prežíva dramatické udalosti Euromajdanu v roku 2013 na diaľku, čo umocňuje jej zúfalstvo. Jej matka a najlepšie priateľky sú totiž v priamom ohrození života na uliciach Kyjeva. Zatiaľ čo ony sa zúčastňujú na občianskych bojoch za demokratický štát, Oľga prekračuje svoje fyzické a duševné limity v izolácii, ďaleko od domova i rodiny. Pripravuje sa na kariéru vrcholovej športovkyne vo Švajčiarsku. Jej matka riskuje život pri eskalujúcich nepokojoch ako novinárka a aktivistka. Skorumpovanú vládu vtedajšieho prezidenta Janukovyča otvorene kritizuje, aj preto pre jej dcéru nie je Ukrajina bezpečná. Oľga sa tak ocitá v pomyselnom exile a v novom prostredí jej prežívanie podlieha odcudzeniu, smútku a tvrdej drine.

Grappe sa sústredí na psychologizáciu a prežívanie protagonistky. Jej profesia kladie na krehké dospievajúce dievča vysoké nároky. Hlavnú postavu stvárnila profesionálna gymnastka Anastasia Budiaškina a v kulisách švajčiarskych olympijských športovísk sa pohybujú ďalšie športovkyne neherečky. Filmár tak scitlivuje obecenstvo vysokou mierou autenticity.

Najkrajší dialóg o láske

Špeciálna pozornosť aktuálneho ročníka je venovaná francúzskej famme fatale Léi Seydouxovej, ktorá stvárnila aj hlavnú postavu v novom filme Arnauda Desplechina Klam. V adaptácii autobiografického románu spisovateľa Phillipa Rotha hrá jeho mladú milenku.

"Táto kniha ma fascinuje, pretože je to čistý dialóg – najkrajší dialóg, aký som medzi mužom a ženou čítal,“ povedal režisér a autor scenára pre magazín The Film Stage. Prv Rothove ľúbostné dialógy, ktoré v knihe vedie s niekoľkými partnerkami o živote a bytí, adaptoval pre divadelné javisko. Filmový scenár napísal s dlhoročnou spolupracovníčkou Julie Peyerovou. Podieľala sa na Desplechinových filmoch ako Jimmy P. o vojnovom veteránovi, Ismaelove prízraky o poslednej príležitosti milovať či Tri spomienky, ktorý bol naopak o prvej láske a odohrával sa aj v Prahe.

Keď Desplechin nakrúca nový film, snaží sa ním prekonať ten predošlý. Ale vo svojej filmografii kontinuálne rozvíja tému pamäti a osobnej histórie človeka, ktorá konštituuje jeho prítomnosť a predznamenáva budúcnosť.

Nesmrtelni Čítajte viac Ruský film? Menej umenia, viac propagandy

"Prítomnosť minulosti je neustála a fascinuje ma. Rovnako ako u človeka to platí napríklad v politike. Temné myšlienky sa nám často javia ako nové, no prichádzajú z minulosti a rovnako aktuálna zostáva pamäť vojny. Je ťažké, takmer nemožné vyjsť z minulosti do úplne čistej prítomnosti. Čo však treba robiť, je hýbať sa ďalej,“ povedal režisér v rozhovore pre Pravdu v roku 2018.

Dumontova kritika médií

Nový film s príznačným názvom France má aj nadmieru produktívny francúzsky filmár Bruno Dumont. Za France síce cenu na vlaňajšom festivale v Cannes nezískal, podarilo sa mu to naposledy s Johankou v roku 2019, no jeho satira médií má prevažne pozitívne kritické ohlasy. Navyše ústrednú postavu, slávnu televíznu novinárku s hybridnou identitou mediálnej star, ktorá sa prepadá do klamstiev a pretvárky, stvárnila herečka Léa Seydouxová.

Režijné zručnosti obľúbeného francúzskeho herca Louisea Garrela sú už nejaký ten piatok preverené a dosiahol aj pekný úspech, keď v roku 2018 dostal cenu za najlepší scenár filmu Verní neverní na festivale v San Sebastiáne. V novinke Krížová výprava opäť spojil sily s legendou francúzskej novej vlny, scenáristom Jeanom-Claudeom Carriérom. V civilnej komédii zo súčasnosti stvárnil aj hlavnú úlohu – otca tínedžera zapojeného do tajnej záchrany planéty pred ekologickou krízou. Vo filme mu sekunduje rovnako charizmatická Laetitia Casta.

Kompletný program ôsmeho ročníka prehliadky je zverejnený na webovej stránke podujatia Créme de la Créme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Crème de la Crème #Lea Seydoux #Bruno Dumont #Arnaud Desplechin