Dvanásť filmov podporí ukrajinských filmárov, ktorí nakrúcajú v Kyjeve, Odese či Charkove

Film je privilegovaný, má viac času na premýšľanie ako reportáž, novinový článok, či správa z miesta činu. Dobrý film usiluje o pretrvanie a zaslúži si, aby sme sa k nemu vrátili. Na internete to pôjde, lebo distribučná platforma Dafilms.sk sa zapojila do podpory Ukrajiny prostredníctvom kurátorského výberu dvanástich filmov odkrývajúcich sociálno-politickú situáciu a tému vojny nielen v tejto krajine.

10.03.2022 14:00
mir vam mravec Foto:
Snímka Mir Vam Juraja Mravca je jedným z dvanástich dokumentov, ktoré Dafilms ponúka v špeciálnom výbere na pomoc ukrajinským filmárom.
debata

Ak ešte niekto nevidel dokumentárny film Vitalija Manského Svedkovia Putinovi z roku 2018, ktorý sa stal za uplynulý týždeň najsledovanejším titulom v tejto filmotéke, môže to dobehnúť nielen na obrazovke počítača. Premietať sa bude aj v rámci festivalu Febiofest, ktorý sa začne 16. marca. Rozhodne však nie je jediným filmom nabádajúcim publikum uvedomiť si dôležité veci, o ktorých možno nikdy predtým neuvažovalo, a zorientovať sa nielen v rusko-ukrajinskej problematike.

Zrod vojny

Slovenský fotograf a dokumentarista Juraj Mravec ml. už v roku 2016 debutoval filmom Mir Vam (Mier s vami). Jeho dokumentárna roadmovie je mapou života vo vojnových zónach v Donbase medzi doneckou separatistickou republikou a Ukrajinou. Odpatetizovaná, surová mozaika tragických ľudských príbehov má aj úsmevné momenty, čím odráža nielen naturel nezlomných protagonistov, ale aj filmára.

V čase svojho uvedenia sa snímka Mir vam týkala – pre väčšinového diváka – marginalizovanej témy. "Áno, vojna tam stále trvá a na Ukrajine je veľa zničených životov, veľa nešťastia. Dúfam, že môj film ľuďom trocha osvieži pamäť a spomenú si, že u nášho suseda je vojna,” povedal filmár v roku 2016 v rozhovore pre Pravdu a mieril tým na ľahostajnosť vtedajšej väčšiny. Ak však máte – pod vplyvom dramatického súčasného diania – záujem vstúpiť do reality oblastí, kde sa neodvážil zájsť hocikto, rozhodne sa oplatí pozrieť si Mravcov film.

mansky Čítajte viac Najťažšie roky novodobej Ukrajiny trvajú

Mladý dokumentarista je od začiatku vypuknutia vojny na Ukrajine a jeho živým záujmom o človeka i tému preniká každý filmový záber. Respondentom načúva s porozumením a rozprávanie pretkáva dokumentárnymi fotografiami a pestrým výberom protagonistov. Realitu osvetľujú komplexne, z množiny perspektív. Od dievčaťa opisujúceho traumu z výbuchu v rodnom meste, kde po dočasnom ustálení vojnovej situácie predsa zostala s rodičmi žiť, až po znovuzrodenie vojnového veterána či bezdomovca neschopného vymaniť sa z vlastnej márnosti.

Ukážka z filmu Blízky ďaleký východ Filipa Remundu

Mravec koncipuje film ako cestopisný zápisník a spovedá prostých ľudí. Hoci majú rozličné názory na to, kto je agresor a kto vykupiteľ, želajú si jediné: aby sa vojna skončila. Kým sa tak stane, zaumienili si vydržať. Zostať vo svojich domovoch, hoci pár kilometrov od nich číha vojnový konflikt.

Takejto Ukrajiny už niet

Juraj Mravec nachádza Ukrajinu po Eromajdane a anexii Krymu pod strechou prezidenta Porošenka a cestuje do Donbasu, kde sa väčšina obyvateľov pripája na stranu Ruska. Zhubnosť vojny ukazuje priamo. Priestor dáva ľuďom, ktorých zasiahla, zničila im školy, pripravila ich o zdravie, život, domov, istotu. A to už pred rokmi.

kniha rusko ukirajina a my Čítajte viac Spoznajte Ukrajinu v knižnom výbere

Súčasťou výberu je aj príspevok Filipa Remundu do televíznej série Český žurnál nazvaný príznačne Blízky ďaleký východ. Oplatí sa vyzdvihnúť aj dokument o "cestujúcich” Oksany Karpovych Nebojte sa, dvere sa otvoria (2019), Žiadne zjavné príznaky (2018) o problematike vojnových veteránok a veteránov Aliny Gorlovovej či Chlapec z vojny (2018), kde láska k vlasti sotva dospeláka prevyšuje všetky ostatné očakávania od jeho vlastnej budúcnosti.

Trailer filmu Chlapec z vojny

Všetky tieto filmy ukazujú postsocialistickú krajinu topiacu sa v otázke, dokedy budú nezmyselné konflikty trvať. Dnes už vieme, že dlho. A vieme aj to, že tak, ako bol život zachytený v týchto dokumentoch, viac na Ukrajine nejestvuje. Jej vojnovú realitu však v týchto dňoch dokumentujú ukrajinskí filmári. "Vybranú sumu prevedieme na verejnú zbierku festivalu Docudays UA, ktorý priamo na mieste spolupracuje s ukrajinskými dokumentaristami. Tí práve teraz natáčajú v Kyjeve, Odese, Charkove a ďalších miestach invázie. Finančné zdroje budú použité na technické vybavenie, zázemie a základné potreby filmárov,” informuje vedenie platformy Dafilms.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Filip Remunda #vojna na Ukrajine #Stratený domov #dafilms