Hral Boha aj prezidenta. Morgan Freeman má 85

"Robím, čo môžem, aby som pokračoval. Nechystám sa do dôchodku," vyhlásil Morgan Freeman pred pár dňami v britskej televízii. Obľúbený americký herec, ktorý dnes oslavuje 85 rokov, však priznal, že pamäť mu už neslúži. "Som na najlepšej ceste k starobe," dodal s úsmevom. Nie div, že toľko pracuje, veď jeho kariéra sa rozbehla, až keď mal päťdesiat. A to už stihol získať Oscara, Zlatý glóbus a nakrútiť desiatky filmov.

01.06.2022 06:30
morgan freeman Foto:
Oscarový herec Morgan Freeman.
debata

Je obdivuhodné, čo všetko dokázal – z černošského chlapca na rasistickom juhu USA, kde ani v kine nemohol sedieť vedľa bielych, to dotiahol medzi najväčšie hollywoodske hviezdy. Svetlo sveta uzrel 1. júna 1937 v Memphise v americkom štáte Tennessee, no vyrastal u starej mamy v Mississippi a neskôr v Chicagu. Už ako deväťročný hrával v škole divadlo, v dvanástich dokonca vyhral divadelnú súťaž.

Šofér slečny Daisy - trailer

Po skončení strednej školy v roku 1955 sa prihlásil k letectvu, lebo chcel byť bojovým pilotom. Pre rasové predsudky mu to však neumožnili, a tak sa po odchode z armády rozhodol pre herectvo. Jeho vzorom bol černošský herec Sidney Poitier.

Freeman odišiel do Los Angeles, kde navštevoval herecké kurzy a živil sa príležitostnými prácami. V 60. rokoch sa pretĺkal ako divadelný herec v New Yorku a nespokojnosť s tým, ako (ne)napreduje zapíjal alkoholom.

Morgan Freeman 85

Pozrite si slávneho herca na fotografiách.

Fotogaléria
Americký herec Morgan Freeman.
Herec Morgan Freeman nechýbal na premiére filmu...
+8Herec Morgan Freeman, ktorý účinkuje vo filme...
Zabijakov osobný strážca 2 Čítajte aj Pokračovanie akčnej komédie Zabijakov osobný strážca 2 doplnia dve známe hviezdy

Pred kamerou síce debutoval v roku 1964, ale väčšinou hral v malých, nevýrazných úlohách. Napokon sa však dočkal. V roku 1987 mu zverili vedľajšiu postavu v krimidráme Chytrák, za ktorú ho prvý raz nominovali na Oscara (neskôr získal ešte štyri ďalšie nominácie).

O dva roky na to konečne dostal aj hlavnú úlohu v oscarovom filme Šofér slečny Daisy. V tom čase mal už 52 rokov, no nečakaný úspech akoby ho naštartoval. O dobré ponuky zrazu nebola núdza a jeho popularita stúpala.

Vykúpenie z väznice Shawshank (1994) - Trailer CZ

Zahral si vo filmoch ako Sláva, Opri sa o mňa, Ohňostroj márnosti, Kráľ zbojníkov Robin Hood, Nezmieriteľní, Vykúpenie z väznice Shawshank, Smrtiaca epidémia, Sedem, Reťazová reakcia, Zberateľ bozkov, Amistad, Drvivý dopad, Podozrenie, Ako pavúk, Bruce, Všemohúci, Million Dollar Baby (za vedľajšiu úlohu v tejto dráme dostal Oscara), Žiť po svojom, Batman začína, Kontrakt, Temný rytier, V zajatí kódu, Invictus: Neporazený, Dokonalý zločin, Pád Bieleho domu či Podfukári.

Osvedčil sa ako všestranný umelec, na plátne stvárnil aj amerického prezidenta, Nelsona Mandelu či božského Stvoriteľa.

Morgan Freeman vo filme Million Dollar Baby

Zaujímavé je, že okrem pár výnimiek sa vyhýba úlohám, ktoré zdôrazňujú jeho farbu pleti. Nemá rád, keď sa o ňom hovorí ako o výnimočnom „čiernom hercovi“, a odmieta označenie Afroameričan. „Nechcem, aby ma tak volali,“ prezradil novinárom. Prečo? „Lebo nie som Afričan,“ zdôvodnil. Zato keď ho popredná americká kritička označila za jedného z najlepších hercov v USA, dojala ho takmer k slzám.

Morgan Freeman Čítajte aj Morgan Freeman si zahrá v historickej akčnej snímke Panama

V roku 1993 si jediný raz vyskúšal réžiu vo filme Bopha!, účinkoval i v niekoľkých seriáloch, a keďže má rád vedu a históriu, vystupuje tiež ako jej popularizátor v dokumentárnych filmoch a seriáloch (Cestovanie červou dierou s Morganom Freemanom, Po stopách Boha s Morganom Freemanom, Veľké úteky s Morganom Freemanom či The Civil War).

Sám seba považuje za agnostika alebo tvrdí, že Boh je v každom z nás. Na druhej strane pobavil vysvetlením, prečo nosí náušnice. Bol to vraj zvyk starých námorníkov, aby mali čím zaplatiť za pohreb. „Z rovnakého dôvodu ich nosím i ja,“ nezaprel zmysel pre humor.

Morgan Freeman Čítajte aj Morgan Freeman dostane od SAG cenu za celoživotné dielo

Angažuje sa aj v charite a ochrane prírody, podporuje amerických demokratov a na svojom ranči v Mississippi chová včely. Z dvoch rozvedených manželstiev má štyri deti. V prvom rade je však oddaný práci. „Každý má svoje vlastné nebo a pre mňa je to herectvo,“ zdôraznil v roku 2011, keď mu americký filmový inštitút odovzdával cenu za celoživotné dielo.

V akom filme sa vám najviac páčil?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #film #Morgan Freeman