Jednotka intenzívneho života stále prispieva do diskusie o smrti

O smrti je dôležité rozprávať sa, no v spoločnosti je to stále tabu. Uviedli to odborníci na paliatívnu medicínu po premietaní dokumentu Jednotka intenzívniho života. Ten mapoval tri roky na oddelení paliatívnej starostlivosti.

26.06.2022 12:00
film expanded Foto:
Film režisérky Adély Komrzý Jednotka intenzívneho života sa venuje téme paliatívnej starostlivosti.
debata

Diskusia o téme zomierania sa uskutočnila v piatok (24. 6.) v bratislavskom kine Lumiére. „Verejnosti sme chceli spoločne priniesť odbornú debatu o konci života, ktorá sa bytostne dotýka každého z nás,“ priblížila prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie a predsedníčka správnej rady neziskovej organizácie Deťom s rakovinou Alexandra Kolenová.

Odborníci poukázali na dôležitosť paliatívnej medicíny. Tá si podľa primárky paliatívneho oddelenia z Národného onkologického ústavu v Bratislave Andrey Škrípekovej vyžaduje kreatívny aktívny prístup. „Paliatíva používa komunikáciu ako jeden z nástrojov podobných chirurgovmu nožu,“ skonštatovala.

V tejto súvislosti poukázal primár Kliniky paliatívnej medicíny 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej a Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe Ondřej Kopecký na to, že rola paliatívnej starostlivosti a zdravotníckeho personálu sa postupne mení. „K sprevádzaniu v záverečnom období života sa pridáva už aj zaistenie komfortu pacienta a jeho rodiny v rôznych rovinách – medicínskej, psychologickej, spirituálnej a sociálnej,“ ozrejmil.

film expanded Čítajte viac Recenzia: Gabi dáva lekcie, ako byť sám sebou

Film režisérky Adély Komrzý, ktorá sa tiež na diskusii zúčastnila, sa venuje téme paliatívnej starostlivosti. Dokument získal ocenenie Český lev, Cenu českej filmovej kritiky a dve ceny na Medzinárodnom filmovom festivale Karlove Vary. Vidieť ho možno on-line na platforme Dafilms.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kino Lumiere #dafilms