Beavis a Butt-Head sa vracajú na obrazovky

Najradšej sedia pred televízorom, stále sa chichocú, a ak sa do niečoho pustia, je z toho galiba. Takí sú Beavis a Butt-Head, hrdinovia animovaného seriálu, ktorý v rokoch 1993 až 1997 vysielala hudobná stanica MTV. Teraz sa stupídna dvojica vracia - na streamovacej službe Paramount+ mal už v júni premiéru kreslený film Beavis and Butt-Head Do the Universe a v auguste uviedli aj nové časti seriálu.

24.08.2022 07:00
debata
Beavis a Butt-Head vo svojej typickej póze.... Foto: MTV/Paramount +
Beavis a Butt-Head Beavis a Butt-Head vo svojej typickej póze. Seriál s týmito (anti)hrdinami si v 90. rokoch získal veľkú popularitu.

Autorom je opäť známy americký animátor, scenárista a režisér Mike Judge. „Je kľúčovým umelcom, ktorý stojí za niektorými z najobľúbenejších televíznych postáv. Svet, ktorý vytvoril s Beavisom a Butt-Headom, ich katapultoval do kultúrneho lexikónu na viac ako dve desaťročia. Sme nadšení, že s ním môžeme spolupracovať na pretváraní týchto postáv pre nových aj starých fanúšikov,“ priblížil Chris McCarthy, šéf spoločnosti Paramount Media Networks & MTV Entertainment Studios, ktorá nový seriál produkovala.

Český ilustrátor Zdeněk Miler s dcérou Kateřinou a Krtkom Čítajte viac Zdeněk Miler, tvorca slávneho Krtka, by oslávil 100 rokov

Keď Judge prvý raz nakreslil svojich pochybných hrdinov, mal iba 30 rokov, takže mu život amerických tínedžerov bol ešte blízky. Medzitým však ubehlo 29 rokov a svet sa radikálne zmenil. Zatiaľ čo si jeho dvojica vystačila sledovaním videoklipov, ktoré obyčajne komentovala iba dvoma spôsobmi, dnes už mladé generácie využívajú smartfóny, internet a sociálne siete.

Judge sa preto prispôsobil dobe. Svojich bláznivých výtržníkov poslal do súčasnosti – stále síce sedia na gauči v tričkách s nápisom AC/DC a Metallica, ale sledujú aj on-line videá a sociálne siete. Niekedy ich dokonca ukáže starších, v strednom veku. To, čo sa nezmenilo, sú ich povahy. Mozgových buniek im nepribudlo, stále sú rovnako hlúpi ako v pôvodnom seriáli, keď mali 15 rokov.

Trailer k novému filmu Beavis and Butt-Head Do the Universe.

Človek by si myslel, že animovaný seriál o takých tupcoch nemôže mať dlhé trvanie. Diváci si však túto smiešnu dvojicu a drsný, sarkastický humor obľúbili. Podľa prestížneho časopisu Rolling Stone bol seriál Beavis a Butt-Head „najväčším fenoménom na MTV od vrcholu Michaela Jacksona“. Americký týždenník Time zase napísal, že program môže byť „najodvážnejšou šou, aká sa kedy vysielala v národnej televízii“.

Seriál si získal veľkú popularitu v USA i v niektorých ďalších krajinách a istý čas patril k najsledovanejším programom MTV. Celovečerný film Beavis and Butt-Head Do America (1996) sa stal kasovým trhákom, zarobil vyše 60 miliónov dolárov.

Trailer k novému seriálu Mike Judge's Beavis and Butt-Head.

Tínedžeri napodobňovali hlášky a smiech Beavisa a Butt-Heada, niektoré z ich výrokov v USA zľuďoveli. Nezaobišlo sa to však bez problémov. Ako Judge neskôr priznal, Beavis a Butt-Head boli jeho odpoveďou na politickú korektnosť – tieto postavy totiž nič také neuznávali. Boli to vagabundi, krutí k ľuďom a zvieratám, bezohľadní k ženám.

Jedna matka z amerického štátu Ohio tvorcov seriálu v októbri 1993 dokonca obvinila zo smrti dvojročnej dcéry. Stala sa obeťou požiaru, ktorý založil jej päťročný brat. Podľa ženy ho k tomu naviedlo sledovanie Beavisa a Butt-Heada – v jednej epizóde totiž tvrdili, že oheň je zábava.

Beavis a Butt-Head sa dočkali nového filmu aj... Foto: MTV/Paramount +
Beavis and Butt-Head Beavis a Butt-Head sa dočkali nového filmu aj seriálového pokračovania.

Hoci sa jej obvinenie nepotvrdilo, MTV prijala „bezpečnostné“ opatrenia – seriál vysielala až po 23. h a pridala i varovanie, že Beavis a Butt-Head nie sú skutočnými ľuďmi, ale kreslenými postavičkami.

Neskôr to doplnili aj o výstrahu, akú by pri animovanom seriáli asi nik nepredpokladal: „Niektoré veci, ktoré robia, by človeku spôsobili zranenie, vyhostenie, zatknutie, prípadne deportáciu. Inak povedané: Neskúšajte to doma.“

Mickey Mouse Čítajte viac Začne sa bitka o Mickey Mousea? Právna ochrana čoskoro vyprší

Beavisa a Butt-Heada prestali vysielať po siedmich sériách v novembri 1997, keď sa už Judge cítil vyčerpaný. K svojim obľúbeným postavám sa však vrátil ďalšou sériou v októbri 2011 a oživil ich aj tohto roku. Otázne zostáva, či si dokážu získať dnešnú generáciu, ktorá má už iné záujmy ako diváci pred vyše 20 rokmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kreslený seriál #animovaný seriál #Beavis a Butt-Head