Komédia o holokauste? Jedine s Robertom Benignim a cez slzy

“Mojou povinnosťou je usilovať o dosiahnutie krásy. Kino sú emócie. Keď sa smeješ plačeš. Mojou povinnosťou je nasledovať emóciu, načahovať sa za krásou a poéziou,” povedal pred rokmi Roberto Benigni v jednom z rozhovorov. Dnes, 27. októbra sa svetový Talian dožíva sedemdesiat rokov.

27.10.2022 07:00
Roberto Benigni Foto:
Roberto Benigni, jeho manželka Nicoletta Braschi a ich filmový syn Giorgio Cantarini vo filme Život je krásny.
debata

Komik, scenárista, herecká legenda a režisér Benigni sa v srdciach cinefilov a cinefiliek po celom svete uhniezdil najmä ako nebojácny otec, ktorý zachraňuje nádej a detstvo chlapca v koncentračnom tábore. Tragikomédiu odohrávajúcu sa počas druhej svetovej vojny Život je krásny aj režíroval a podieľal sa na jej scenári. V roku 1999 získal za film troch zo siedmich Oscarov, vrátane ceny pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe. Okrem iných významných cien sa stal najlepším filmom hlavnej canneskej súťaže.

Komik, ktorý rozplakal

Nakrútiť film o holokauste, najväčšom zlyhaní ľudskosti, ako komédiu, je pre komika jedna z najťažších skúšok a Benigni v nej obstál. Zvolil kontrapunkt, do táborov smrti prichádza ako väzeň s dieťaťom a aby ho ochránil, snaží sa fatálnu realitu premieňať na zázraky.

Roberto Benigni, Nicoletta Braschi a Giorgio...
Roberto Benigni spoločne s režisérom Woodym...
+2Paolo Bonacelli a Roberto Benigni v snímke Noc...

“Niekedy mám pocit, že len komici môžu dosiahnuť vrchol tragédie. Je to ako v Danteho pekle, kde sa hovorí, že niet väčšieho smútku ako pomyslenie na šťastný život v biede. To je dôvod, prečo druhú polovicu filmu vnímame tragicky. Stále máme totiž v spomienke jeho prvú polovicu, ktorá je plná radosti a smiechu,” povedal Benigni po premiére Život je krásny pre Guardian.

Scéna z filmu Mimo zákon.

Na sklonku 90. rokov to nebolo prvý ani posledný krát, kedy mu filmový svet ležal pri nohách. Benignimu perfektne sadli napríklad spolupráce s Jimom Jarmuschom. Aj nezávislý americký film má vďaka tomuto spojeniu vytesané Benigniho meno do zoznamu klenotov. Nenápadnú krásu všednosti objavoval popíjajúc kávu v kultovej poviedkovej “jarmuschovke” Káva a cigarety. Taliansky naturel uplatnil aj ako taxikár v jednom z najzásadnejších filmov 80. rokov Noc na zemi. Ako nemotorný väzeň na úteku s lámanou angličtinou zas vyviedol z basy kriminálnikov v podaní hudobníkov Toma Waitsa a Johna Lurieho v Jarmuschovej komédii Mimo zákon.

Osudovou sa Benignimu stala herečka Nicoletta Braschi, na plátne aj v súkromí. Vzali sa v roku 1991. Stvárnili spolu manželský pár v Život je krásny, a zaľúbil sa do nej aj v ich neskoršom spoločnom filme Tiger a sneh. Benigni sa tu ako autor vrátil k vojnovej téme a zopakoval princíp úspešnej oscarovky. Film mal premiéru v roku 2005 a reflektoval vojnu v Iraku. Situačný milostný príbeh stojí na gagoch a ťaží z nemotornej vynaliezavosti hlavného hrdinu. Filmom Tiger a sneh, ani komédiou Pinocchio, však svoje úspechy z 80. a 90. rokov Benigni neprekonal.

Adam Driver Čítajte viac Jim Jarmusch: Filmár, ktorý nakrúca z nevyhnutnosti

Jedna posteľ pre celú rodinu

Roberto vyrastal v Toskánsku, vo veľmi chudobnej rodine. Otec bol stále na cestách za prácou, matka bola farmárka a za oknami po oboch stranách ich domu sa pásli kone. Roberto bol jediný chlapec v rodine a zároveň najmladšie dieťa. So štyrmi sestrami a mamou sa každú noc tlačili v jednej posteli.

Keď mal dvanásť mama ho poslala do kresťanskej školy vo Florencii. Pamätá si povodeň, ktorá zasiahla mesto a pôsobila nadpozemsky, ako výjav z Felliniho filmu. Z Florencie ho “odplavilo” naspäť do rodinného domu a netrvalo dlho, kým v mestečku objavil cirkus.

K javiskovej mágii sa dostal už ako chudý chalan. Začal pracovať ako asistent kúzelníka a každý večer v manéži predstieral hypnózu. Dodnes má na ruke jazvu od popálenia, keď jeho nadriadenému nevyšlo číslo s ohňom. Rovnako ako zo školy, aj z cirkusu utiekol, aby začal recitovať. Od poézie a hry so slovami bol už jednou nohou v avantgardnom rímskom divadle. V ich prevedení sa Rómeo zamiloval do Júlie ako fľaša a Hamlet pred publikom recitoval ako kačka.

Benigni vstúpil prvý krát na javisko ako herec na začiatku 70. rokov. Odhalil tu svoje životné poslanie a naivnú hravosť, ktorá je pre jedného z najobľúbenejších hercov súčasnosti taká príznačná.

Vo filme debutoval v roku 1977 ako dedinský hlupáčik upnutý na svoju matku. The Building Where I Love You režíroval Giuseppe Bertolucci a už vtedy sa Roberto, ako talentovaný komediant podieľal aj na filmovom scenári. Odvtedy režíroval osem autorských celovečných snímok a účinkoval v troch desiatkach hraných filmov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Život je krásny #Roberto Benigni