Herec a režisér Jan Budař: Josef Abrhám ma dojal k slzám

Do našich kín práve zavítala nová česká rozprávka Princ mamáčik o 39-ročnom dedičovi trónu Ludvíkovi, ktorý sa nevie odtrhnúť od maminej sukne. Jan Budař nielenže stvárnil hlavnú postavu, film tiež režíroval, je autorom knižnej predlohy, scenára aj hudby. V rozhovore nám porozprával, ako sa mu podarilo po tridsiatich rokoch priviesť pred kamery legendárnu Janu Nagyovú, predstaviteľku Arabely, či aké bolo režírovať samého seba.

03.11.2022 05:00
Jan Budar Foto: ,
Jan Budař režíroval v novej rozprávke aj samého seba.
debata

Ako vznikol námet na príbeh o Princovi mamáčikovi?

Navštívil som Dětěnice, kde sa nachádza veľmi realisticky zariadená stredoveká krčma a zámok. To miesto ma nadchlo, pretože mi pripadalo ako hotová filmová lokácia. Rozhodol som sa preto osloviť majiteľa rezortu Pavla Ondráčka, či by sa tam mohol točiť nejaký film. On súhlasil, nejako to dozrievalo a vznikol z toho žáner rozprávky. Potom mi napadlo, čo keby existoval princ, ktorý je trochu pristarý, a hneď som si predstavil seba v hlavnej úlohe, pretože to robievam, keď píšem scenár. Povedal som si, že príbeh princa, ktorý má 39 rokov, nechce sa mu odísť od mamičky a nič mu nechýba, ale kráľ sa naštve a doslova ho vykopne zo zámku, by mohol priniesť množstvo zaujímavých peripetií. Na to sa potom začal nabaľovať príbeh a scenár.

Aké bolo režírovať samého seba?

Veľmi ľahké. Dnes už je to technicky veľmi jednoducho uskutočniteľné, pretože ja ako herec som zahral scénu a potom som sa výsledok išiel pozrieť spolu s kameramanmi Honzom Malířom a Olgou Malířovou Špátovou, výbornými filmármi a umelcami. Vždy som teda mal poradné hlasy, rozprávali sme sa. Charlie Chaplin to mal oveľa ťažšie, on to vždy musel vyvolať a druhý deň si to premietnuť, dnes je to už jednoduché. Náročné však bolo, že človek chodil dvakrát do práce. Bol som v práci ako režisér a ešte aj ako herec. Už režisérska práca je nesmierne fyzicky náročná, a keď k tomu pridáte ešte hlavnú rolu, tak dvojnásobne. Prial som si, aby som to všetko zvládol a neskolaboval.

Jan Budař počas nakrúcania filmu Princ mamáčik. Foto: Jaroslav Noska/Bonton film
jan budar Jan Budař počas nakrúcania filmu Princ mamáčik.

V snímke účinkuje aj Jana Nagyová, ktorá sa tak prvýkrát po tridsiatich rokoch objavila pred kamerou. Ako sa vám ju podarilo nahovoriť, aby úlohu kráľovnej Ludmily prijala?

Dlho som na ňu zháňal kontakt a vôbec sa mi to nedarilo. Potom som už bol zúfalý, tak som napísal jej dcére na Instagram, či by bola taká dobrá a odovzdala jej odo mňa odkaz, že chystám film a rád by som ju doň obsadil. Veľa šancí som tomu nedával, pretože som si hovoril, že keď 30 rokov nehrala, tak asi má svoje dôvody, ktoré nebude meniť. Bolo teda veľkým prekvapením, že prejavila záujem o scenár. Prečítala si ho, páčil sa jej a povedala, že do toho ide. Mal som preto obrovskú radosť. Dokonca sa mi potom zverila, že už dlhšie bolo jej snom zahrať si kráľovnú. Takže sa krásne stretli dva sny – môj sen, že príde comeback našej milovanej Arabely, a jej sen posunúť sa z Arabely ku kráľovnej Ludmile.

Princ mamáčik Čítajte viac Princ mamáčik má titulnú pieseň, Jan Budař ju naspieval s Veronikou Khek Kubařovou

Ondřej Vetchý hrá v Princovi Mamáčikovi rytiera Hudrovala z Dětěníc, sprievodcu a kamaráta princa Ludvíka. Ako sa vám spolupracovalo?

Je to neustále pripitý žoldák, ktorý sa s ničím veľmi nebabre. Ide o protipól jemného, vzdelaného a životom neskúseného princa. Myslím si, že táto dvojica vo filme veľmi pekne funguje. Neustále to medzi nimi iskrí. Obaja sa neskôr dotknú svojich hlbín, takže aj Hudroval zažije istú transformáciu príbehom. Bolo to krásne, veľmi sa mi to páčilo.

Princ Ludvík, prezývaný Mamáčik (Jan Budař),... Foto: Jaroslav Noska, Bonton film
Princ Mamanek - Jana Nagyova a Jan Budar Princ Ludvík, prezývaný Mamáčik (Jan Budař), vďaka svojej mamičke kráľovnej (Jana Nagyová) každý večer dostával pohár ochuteného mliečka na dobrú noc a zaspával so sladkým vedomím, že je najúžasnejší na svete.

Pôvodne mala vo filme účinkovať aj Libuše Šafránková a Josef Abrhám. Ako sa im páčil námet?

Nikdy nezabudnem na to, keď si Josef Abrhám prečítal scenár. Bolo to nádherné, až dojemné. S veľkou trémou som im odovzdal scenár a tešil som sa, čo naň povedia. Josef Abrhám mi volal, ja som zhodou okolností bol práve v byte, v ktorom som vyrastal. Stál som pri okne a Josef mi vtedy povedal, že to prečítal, a že je to mimoriadne. Ja som bol potešený, pretože išlo o človeka, ktorý si vždy nesmierne starostlivo vyberal projekty, do ktorých išiel. Najmä mal nesmiernu noblesu, bol vzdelaný, dokonca aj muzikant, džezmen a krásny človek. Mal som ho nesmierne rád, takže keď mi to povedal, dojal ma k slzám. Je to jedno z najkrajších ocenení, aké som kedy dostal.

Princ Mamanek - Jana Nagyova jako kralovna 2 Čítajte viac Nová rozprávka v kinách: Princ mamáčik po liečbe šokom

Vraj mal vo filme hrať aj Milan Lasica. Je to pravda?

Áno. Veľmi som ho obdivoval – pre jeho humor a nadhľad, a zároveň pre jeho nesmiernu vzdelanosť v oblasti humoru. Bol múdry v humore, a to je veľká vzácnosť. Obdivoval som ho nielen pre jeho herecké umenie, ale hlavne pre jeho šarm v schopnosti humoru. Preto som oňho veľmi stál, ale bohužiaľ sa to pre zdravotné dôvody neuskutočnilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Josef Abrhám #Jan Budař #Princ mamáčik