Jodie Fosterová: Mala hrať princeznú Leiu, preslávila sa však aj bez nej

V súčasnosti sa už venuje skôr réžii ako herectvu, napriek tomu sú jej filmové roly nezabudnuteľné. Snímky, v ktorých si zahrala, sú väčšinou dramatické, temné a často v nich ide o život. Napriek tomu, že je jednou z najrešpektovanejších herečiek v Hollywoode, nerada na seba púta pozornosť a je skôr introvertka. Americká herečka Jodie Fosterová v sobotu oslávi 60. narodeniny.

19.11.2022 07:00
Jodie Foster Foto:
Jodie Foster si účinkovanie vo filmoch starostlivo vyberala. Teraz sa venuje viac réžii.
debata

Absolventka Yalovej univerzity

Narodila sa 19. novembra 1962 v americkom meste filmových hviezd Los Angeles. Pôvodne sa volala Alicia, súrodenci jej však začali hovoriť Jodie a táto prezývka jej napokon prischla. Jej rodičia sa rozviedli ešte predtým, než sa narodila.

Trailer filmu Mlčanie jahniat

Čítať sa naučila už v troch rokoch, neskôr začala navštevovať francúzsku bilingválnu školu v Los Angeles. Vďaka plynulej znalosti jazyka účinkovala v niekoľkých francúzskych filmoch a samu seba aj do francúzštiny dabuje. V roku 1985 úspešne dokončila štúdium africko-americkej literatúry na prestížnej Yalovej univerzite. V roku 1997 získala čestný doktorát.

Vo filme Taxikár z roku 1976 stvárnila...
Jodie Foster a jej herecký kolega Alfred Lutter...
+7Rodinnú drámu Hotel New Hampshire (1984)...

Prvýkrát sa Jodie Fosterová objavila pred kamerou, keď mala tri roky – účinkovala v reklame na opaľovací krém. V nasledujúcich rokoch sa objavila v množstve reklám a televíznych seriálov, v ktorých účinkovala spolu so svojím bratom Buddym. Okrem toho si zahrala aj vo viacerých filmoch od Disneyho vrátane snímky Napoleon a Samantha. Neskôr sa jej však zmluva so spoločnosťou Disney vypomstila – kvôli nej totiž nemohla prijať rolu princeznej Leiy v pôvodnej trilógii Star Wars. Nakoniec ju dostala Carrie Fischerová.

Jodie Foster Čítajte viac Jodie Foster najradšej šéfuje

Prenasledovaná stalkerom

V nasledujúcom období účinkovala vo filmoch ako Tom Sawyer či Alice už tu nebýva. V roku 1976 stvárnila jednu z hlavných úloh v snímke Taxikár od Martina Scorseseho. John Hinckley jr., ktorý film videl niekoľkokrát, bol Fosterovou posadnutý a začal ju prenasledovať. Neustále jej volal a písal listy. Aby sa mu podarilo upútať jej pozornosť, rozhodol sa 30. marca 1981 spáchať atentát na vtedajšieho prezidenta Spojených štátov amerických Ronalda Reagana. Počas incidentu utrpeli zranenia ďalší traja ľudia. Tlačový tajomník prezidenta James Brady však utrpel vážne zranenia, kvôli ktorým bol do konca života čiastočne paralyzovaný. V roku 2014 zomrel na následky zranení, ktoré utrpel pred 33 rokmi, čo súdny znalec vyhodnotil ako vraždu.

Trailer filmu Taxikár

Jodie Fosterová sa k incidentu nerada vyjadruje. „Nech som zažila akokoľvek zlé chvíle, určite sa nikdy nedali porovnávať s tým, čo zažila (Bradyho) rodina,“ uviedla herečka.

V roku 1991 si zahrala vo filme Mlčanie jahniat, kde stvárnila detektívku FBI Clarice Starlingovú. S cieľom vypátrať sériového vraha Buffalo Billa konzultuje prípad s ďalším nebezpečným kriminálnikom Hannibalom Lecterom. Toho vo filme stvárnil Anthony Hopkins. Americký filmový inštitút zaradil snímku medzi päť najlepších a najvplyvnejších trilerov americkej kinematografie.

France Cannes Money Monster Photo Call Čítajte viac Jodie Fosterovú ocenia za výnimočné pôsobenie v oblasti filmu

Fosterová ďalej účinkovala vo filmoch ako Dievčatko, ktoré býva na konci ulice, Hotel New Hampshire, Znásilnenie, Maverick, Kontakt, Úkryt, Škandál v katolíckej škole, Spojenec, Moje druhé ja či Elysium. Režírovala tiež epizódy seriálov Oranžová je nová čierna, Príbehy nekonečna, Čierne zrkadlo či Dom z karát a filmy Človiečik Tate, Domov na sviatky, Pán Bobor a Hra peňazí.

Trailer filmu Znásilnenie

Je držiteľkou Oscara, Zlatej palmy, Zlatého glóbusu a mnohých ďalších ocenení. V rokoch 1993 až 2008 bola vo vzťahu s producentkou Cydney Bernardovou, s ktorou má dvoch synov. V roku 2014 sa Fosterová vydala za herečku a fotografku Alexandru Hedisonovú.

Výber filmov Jodie Fosterovej
Alice už tu nebýva (1974)
Taxikár (1976)
Hotel New Hamsphire (1984)
Znásilnenie (1988)
Mlčanie jahniat (1991)
Maverick (1994)
Úkryt (2002)
Spojenec (2006)
Moje druhé ja (2007)
Elysium (2013)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jodie Foster #Mlčanie jahniat