Sestry Sone Valentovej zahynuli v Osvienčime. Preto mala v očiach smútok

Soňa Valentová mala dve sestry, ktoré zomreli v Osvienčime, a rodičom sa narodila ako vymodlené dieťa. Aj preto akoby v očiach stále mala smútok. Viac o zosnulej herečke prezradil Pravde teatrológ Karol Mišovic, ktorý o nej napísal knihu.

10.12.2022 17:05
Soňa Valentová Foto:
Herečka Soňa Valentová.
debata (1)

Ako si spomínate na Soňu Valentovú?

Zoznámil som sa s ňou ešte ako stredoškolák, ktorý sa zaujímal o divadlo. Naše rodiny sa poznali, keďže moji starí rodičia bývali na ulici oproti Hasprovcom. Mali sme veľmi blízky vzťah, považoval som ju za takú svoju divadelnú mamu. Pravidelne ma pozývala na predstavenia, stretávali sme sa a rozprávali o divadle. Z toho vznikol aj nápad, že o nej napíšem knihu.

Bola to naozaj herecká ikona, ktorá však dokázala byť aj veľmi ľudská. Zároveň ma uchvacovalo jej herectvo. Tá kniha bola vlastne prejavom mojej osobnej vďaky, pritom tam nepíšem len slová chvály, ale snažím sa vecne zhodnotiť jej umelecké kvality. Žiaľ, nemohla si ju už prečítať, lebo vyšla na jar 2020, keď už bola pre zdravotné problémy pripútaná na lôžko.

Soňa Valentová Čítajte viac Zomrela herečka Soňa Valentová, trpela zdravotnými problémami

Čo by ste povedali o jej herectve? Čím bola výnimočná?

Ako herečka bola neuveriteľne tvárna a pritom autentická. Vďaka svojmu krehkému zjavu s krásnymi bujnými vlasmi a mačacími očami začínala postavami naiviek. Bola akoby stvorená pre úlohy bezbranných, lyrických dievčat, odkázaných na pomoc iných. Jej manžel Pavol Haspra, ktorý bol už vtedy významným slovenským režisérom, jej však dával aj protikladné úlohy – kontrastné k jej prirodzenému naturelu.

Vďaka nemu rýchlo vyrástla na métu charakterovej herečky schopnej obsiahnuť aj náročné psychologické úlohy. V strednom veku tak hrávala najmä postavy vyzývavých domín, žien nevyspytateľných činov a najmä padlých anjelov. Výborne sa uplatnila aj v rýdzo negatívnych rolách. A to aj práve vďaka manželovi, režisérovi expresívnej poetiky. Tá výborne kontrastovala s Valentovej éterickým výrazom. Bola to naozaj skvelá kombinácia vyhrotenej emócie a podmanivej ženskej krásy.

Teatrológ Karol Mišovic. Foto: Dorota Holubová
Karol Mišovic Teatrológ Karol Mišovic.

Pre manželstvo s Hasprom, ktorý bol od nej o 17 rokov starší, ju však spočiatku obviňovali, že má protekciu.

Je pravda, že sa z nich stala stabilná umelecká dvojica, ale v divadle platí, že keď sa zdvihne opona, pravda sa ukáže. Javisko je nekompromisné a vie odhaliť protekciu. Soňa Valentová herecky dospievala veľmi rýchlo a dokázala, že je hodná tých úloh. Napokon vo filme a v televízii spolupracovala i s mnohými inými režisérmi, napríklad s Jiřím Krejčíkom, Otakarom Vávrom alebo Jurajom Jakubiskom. V televízii a divadle zasa s Jozefom Bednárikom či Ľubomírom Vajdičkom, čo veľmi rozvetvovalo jej umeleckú škálu.

Vždy podávala stopercentné výkony. Hrala titulné aj vedľajšie postavy, no aj tie dokázala svojím sugestívnym herectvom povýšiť na zapamätateľné kreácie. Bola veľmi fotogenická, kamera ju milovala. Preto bola jednou z najobsadzova­nejších herečiek v televízii a pravidelne hrala i v českých filmoch. Okrem toho bola tiež jednou z našich prvých muzikálových herečiek, ktorá dokázala do jedného celku prepojiť tanec, spev aj činoherný výraz.

Soňa Valentová na divadelných doskách

Pozrite si, ako sa počas kariéry menila Soňa Valentová na divadelnom javisku.

Fotogaléria
John Osborne: Obzri sa v hneve, 1967, réžia:...
Peter Karvaš: Absolútny zákaz, 1969, réžia:...
+15Pavol Országh Hviezdoslav: Herodes a Herodias,...

Súhlasíte s názorom, že na jej hereckom prejave sa veľmi podpísal i tragický osud jej rodiny?

Áno. Pochádzala zo židovskej rodiny z Trnavy. Jej dve sestry zahynuli počas vojny v koncentračnom tábore. Soňa o tom často so smútkom rozprávala, že rodičia niekomu zaplatili, aby dcéry ukryl, ale odhalili ich. Rodičia vojnu prežili a Soňa sa im narodila ako vymodlené dieťa v roku 1946, keď už boli štyridsiatnici. Preto o sebe so všetkou skromnosťou hovorila ako o „Božom dare“. Otvorene sa aj hlásila k židovskému pôvodu.

Soňa Valentová Čítajte viac Soňu Valentovú režíroval jej manžel. Alebo ona jeho? Ako na ňu spomínajú kolegovia?

Poznačilo to, čím si prešla jej rodina, i jej herectvo? Lebo aj Ladislav Chudík, ktorý ju učil na VŠMU, o nej vravieval, že má na očiach závoj smútku.

Ja som ju poznal až v neskoršom období, zoznámili sme sa v roku 2004. Keď som sa však pýtal pamätníkov, ktorí ju poznali dlhšie, tak hovorili, že naozaj od mladosti akoby vždy mala pred očami závoj, nejakú clonu, tragický až smutný výraz. Preto tak často stvárňovala dramatické úlohy. Až v staršom veku začala hrať humornejšie postavy a ukázalo sa, že je aj výborná komediálna herečka.

Soňa Valentová

Dnes zomrela herečka Soňa Valentová. Pozrite si jej život na fotografiách.

Fotogaléria
Garbiela Dzuríková, Mária Kráľovičová a Soňa...
Soňa Valentová ako Matka a Tomáš Mosný ako...
+8Eva Rysová, Soňa Valentová a Boris Farkaš na...

Aká bola po ľudskej stránke?

Veľmi empatická, krehká a dobrosrdečná, bez hviezdnych manierov. Bola z generácie, ktorá umenie brala nie ako povolanie, ale ako poslanie. Herectvu preto dávala všetko. Bola aj silne veriaca, viera jej dodávala pokoj.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #rozhovor #herečka #úmrtia #Karol Mišovic #Soňa Valentová