Nolan nechal vybuchnúť atómovku alebo ako sme sa naučili milovať filmové triky

O pripravovanej novinke Oppenheimer Christophera Nolana (Memento, Interstellar, Dunkirk) sa už nejaký ten mesiac hovorí ako o najočakávanejšom blockbustri budúceho roka. Režisér sa netají, že je to jeden z jeho najvyčerpávajúcejších projektov a skladá ho naozaj po kúskoch.

15.12.2022 14:00
Oppenheimer Foto:
Cillian Murphy ako hlavný hrdina životopisnej drámy Oppenheimer Christophera Nolana.
debata

Nolan miluje filmové triky a ako experimentátor, vizionár a praktik ich používa dokonale. Nevyhýba sa ani počítačovým trikom, zelenému plátnu či simuláciám, ale „tvrdú realitu“ potrebuje vidieť v materiálnej podobe pred skutočnou kamerou. Aby ju efektári a vfx umelci dokázali vo virtuálnom prostredí obrazoviek čo najdokonalejšie napodobniť. Pohyby kamery nenahrádza virtuálnou simuláciou a výsledok si možno všimnúť napríklad pri sci-fi Interstellar. Schválne, skúste porovnať let vesmírnej rakety (vo filme nakrúcali miniatúrne makety) s inými filmami v tomto žánri. Rozdiel v prirodzenosti pohybov uvidíte okamžite.

Trailer filmu Interstellar

A čo mohlo byť pre jedného z posledných hollywoodskych poctivcov, ktorí sa nevzdali praktických trikových efektov ani filmovej suroviny, náročné? Nechať vybuchnúť lietadlo Boeing? Stalo sa – pre jeho zatiaľ posledný film Tenet (2020). V najlepšom filme o Batmanovi Temný rytier dal prevrátiť nákladné auto a pred pár dňami mu na „pľaci“ vybuchla atómová bomba. Nolanovým poradcom pre špeciálne efekty je skúsený borec Andrew Jackson.

Režisér Christopher Nolan. Foto: SITA/AP, Arthur Mola
Christopher Nolan Režisér Christopher Nolan.

Nolan je aj scenáristom filmu a priznal, že má za sebou jednu z najnáročnejších scén. Napodobeninu testovacieho výbuchu atómovej bomby vytvoril bez použitia počítačových efektov CGI. Pre film o spolutvorcovi atómovky Robertovi Oppenheimerovi, ktorého stvárňuje Cillian Murphy, simuloval pred kamerou test Trinity, teda prvý testovací výbuch zbrane hromadného ničenia.

Dunkirk Čítajte viac Dunkirk: Nolanova a Zimmerova symfónia o nádeji

Scéna sa odohrá počas druhej svetovej vojny v júli 1945, keď sa uskutočnila prvá atómová detonácia v Novom Mexiku. Len mesiac na to zhodili USA podobné bomby na Nagasaki a Hirošimu. Vo filme účinkuje plejáda hviezd, pre ktoré je cťou s Nolanom spolupracovať. Vraj dokonca pristúpili na nižšie honoráre, ako býva pri ich menách zvykom. Aj bez toho je odhadovaný rozpočet filmu 100 miliónov dolárov a Nolan nakrúca, ako zakaždým, na analógový film.

Trailer filmu Dunkirk

Cillianovi Murphymu robia garde herecké osobnosti ako Emily Bluntová, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pughová, Rami Malek či Josh Hartnett. Nolan naznačil, že ho čaká ešte veľa práce, aj napriek tomu je premiéra očakávaná už v lete budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Batman #Christopher Nolan #Interstellar #Dunkirk #Cillian Murphy