Silvester s komédiou, basketbalom a rituálnymi samovraždami

Po tom, ako som sa obklopila chlebíčkami a pohárikom Vermutu, som sa usalašila v posteli a zapla televízor. Ako prvú som si naladila Markízu, ktorá vysielala špeciálny silvestrovský program. Spočiatku som sa na to tešila, nostalgicky som spomínala na časy, keď boli takéto programy samozrejmosťou. Veľmi rýchlo som však zistila, že to nie je nič pre mňa - moja znalosť súčasných televíznych relácií je takmer nulová. Uplynulo už mnoho rokov odvtedy, čo som naposledy videla nejakú Farmu či Let's Dance, navyše mi aj viacero osobností bolo neznámych. Asi už ozaj starnem. Po niekoľkých minútach som to teda vzdala a zapla som si staré dobré Slunce, seno, erotika.

01.01.2023 14:22
televízia, televízor, ovládač Foto:
Ilustračná snímka.
debata (2)

Slunce, seno, prekvapenie

Troškova komediálna séria bola u nás doma vždy zdrojom smiechu, ako dieťa som ju sledovala neustále. S babkou sme často hovorievali: „Panenko Maria Podsrpenská, vidíš to?!“ Helena Ružičková bola moja obľúbená herečka, dodnes si pamätám, ako som plakala, keď zomrela.

Teraz som však film sledovala dospelými očami. Prvýkrát som si všimla viacero vtipov, ktoré sa celkom otvorene vysmievali bývalému režimu – Slunce, seno, erotika totiž vyšlo po páde režimu, takže si to Troška poriadne užil. Na zemi sa váľajúci súdruh Gottwald či komunistická klasika, ktorú nikto nikdy nečítal. Provokoval tiež samotnou erotikou – bohvie, či by si predtým dovolil scénu, v ktorej je Cecilka obklopená penismi.

Upútavka na Slunce, seno, erotika.

Najväčším šokom pre mňa ale bolo zistenie, že učiteľka a doktor žijú spolu. Neviem, v akom vesmíre som žila, keď som si to neuvedomila. V predchádzajúcom dieli odišli ruka v ruke z miesta dedinského boja, a v ďalšom filme spolu zdieľali domácnosť. Takto očividnú vec som si vôbec nedala dokopy, myslela som si, že ide len o návštevu.

Pestrý záver roka

Po erotike som presedlala na basketbalový zápas NBA medzi Indiana Pacers a Los Angeles Clippers. Ani jeden z tímov nie je mojím favoritom – fandím New Orleans Pelicans – ale vždy si rada pozriem dobrý basketbal. Ku Clippers mám zvláštny vzťah. Nemám nič proti samotným hráčom, Paul George, Kawhi Leonard či John Wall sú podľa mňa skvelí, napriek tomu však nemám rada ich hru a neviem povedať, prečo. Rovnako som vždy bola alergická na Houston Rockets, keď za nich ešte hral James Harden.

Najlepšie momenty zo zápasu medzi Indiana Pacers a Los Angeles Clippers.

Navyše majú povesť večných smoliarov, ktorým sa v rozhodujúcich momentoch nedarí – niečo podobné ako Minnesota, aj keď tá je na tom o dosť horšie. V každom prípade som bola veľmi zvedavá na Indianu – po výmene so Sacramentom som ich totiž ešte nevidela hrať, ale vedela som, že sa im darí. A naozaj. Už od začiatku zápasu som im fandila, páčilo sa mi ich zapálenie aj prekvapujúco dobrá obrana. Aj napriek skvelému výkonu Paula Georgea a v poslednej štvrtine vyrovnanému skóre sa Indiane podarilo zvíťaziť.

gottová Čítajte viac Pikantný Silvester: Žúr pri obrazovke s Gottom a so Šípom

Do polnoci zostávala ešte polhodina a ja som zvažovala, čo si dovtedy zapnúť. Všetky programy boli už rozbehnuté, nič veľmi nevyhovovalo mojim vysokým kvalitatívnym požiadavkám, a tak som si napokon pustila jeden diel dokumentárnej série Netflixu s názvom Dom tajomstiev: Smrť v Burari. Trojdielna miniséria hovorí o rituálnej samovražde 11-člennej rodiny z Dillí, ktorá šokovala Indiu. Ako lepšie ukončiť tento depresívny rok?

Trailer k dokumentárnej sérii Dom tajomstiev: Smrť v Burari.

Môj silvestrovský program bol teda celkom pestrý – od komédie cez basketbal až po mysteriózny krimi dokument. Hodinku pred spaním som si ešte zahrala skvelý Horizon: Forbidden West na PS5 – strieľaním z luku na mechanické zvieratá som tak privítala nový rok. Dúfam, že bude lepší, než ten predchádzajúci.

Trailer k hre Horizon: Forbidden West.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #film #basketbal #seriál #Televízia #Silvester