Recenzia: Absurdný film, ktorého myšlienka vyšumela

Na záver roka 2022 sa streamovacia platforma Netflix rozhodla pridať do svojej ponuky nový film režiséra Noaha Baumbacha s názvom Biely šum. Ide o adaptáciu rovnomenného románu Dona DeLilla z roku 1985. Už keď si divák prečíta premisu, očakáva niečo nezvyčajné. Výsledok je však, nanešťastie, zmesou podivností, ktoré spolu takmer vôbec nefungujú.

05.01.2023 08:00
Biely šum Foto:
Jack (Adam Driver) a jeho manželka Babette (Greta Gerwigová).
debata

Odborník na Hitlera a toxický mrak

Jack (Adam Driver) je profesorom, ktorý sa špecializuje na štúdium Hitlera. Pre svoju prácu je zapálený, nemecky však nevie a potajomky sa pokúša naučiť aspoň základy. Jeho domácnosť je pomerne harmonická, žije so svojou štvrtou ženou Babette (Greta Gerwigová – súčasná partnerka režiséra Baumbacha) a ich deťmi – dvoma Jackovými, jedným Babettiným a jedným spoločným. Tie vynikajú zvedavosťou, neustálou potrebou niečo vysvetľovať a hľadať odpovede na tie najbizarnejšie otázky.

Jedna z dcér si všimne, že Babette tajne užíva akési lieky, a navyše začína mať problémy s pamäťou. Život rodiny sa skomplikuje po tom, čo neďaleko ich domu dôjde k nehode, ktorá spôsobí vznik toxického mraku. Preto ich spolu s ostatnými evakuujú. Divák tak očakáva, že pôjde o hlavný motív snímky – obyčajná americká rodinka sa snaží prežiť výnimočnú a život ohrozujúcu situáciu. Tá však nemá dlhé trvanie a zrejme to jediné, čo z nej má nejaký význam, je to, že utrpí Jackovo zdravie. Na veľmi krátky moment totiž príde do kontaktu s toxickými látkami.

Trailer k filmu Biely šum.

Až postupne sa divákovi odkrýva skutočná myšlienka filmu – strach zo smrti, ktorým trpia obaja – Jack aj Babette. Obaja sa s touto úzkosťou vyrovnávajú po svojom bez toho, aby sa jeden druhému so svojím trápením zverili. No a ako to už býva, keď spolu dvaja ľudia nekomunikujú, nasleduje séria zlých rozhodnutí.

Priveľký chaos

Biely šum spočiatku ohúri výraznými farbami a trochu čudesným prostredím. Divák si v prvých chvíľach nie je istý, či ide o 80. roky, alebo o neurčitý čas v inej dimenzii. Medzi zaujímavé pasáže snímky patria rozhovory medzi Jackom a jeho kolegom Murraym (Don Cheadle), ktorý sa pokúša otvoriť nový študijný odbor venujúci sa Elvisovi.

Jack je jeho veľkou inšpiráciou a počas jednej z prednášok mu príde pomôcť – Murray začína pomaly hovoriť o Elvisovom vzťahu k mame, Jack sa po čase pripojí s faktami o Hitlerovi a jeho matke. Najprv sa striedajú, potom rozprávajú naraz a napokon to ukončí Jack, ktorý svojím veľkolepým, no pre diváka čudným vystúpením ohúri celú sálu.

Kocúr v čižmách - Posledné želanie Čítajte viac Recenzia: Kocúr v čižmách ako mačací James Bond

Postupne sa dozvedáme, ako to vlastne je s Babettinými záhadnými liekmi, nasleduje kríza medzi manželmi, ktorá sa končí ich vzájomným zmierením, priblížením sa jedného k druhému a zbavením sa strachu zo smrti. Nie je úplne jasné, ako sa im to vlastne podarilo, pravdepodobne k tomu však prispela myšlienka, že v tom nie sú sami, a že život je natoľko bizarný, že sa nad smrťou ani netreba veľmi zamýšľať.

Adam Driver predviedol v úlohe Jacka obdivuhodný výkon, rovnako zažiaril aj Don Cheadle ako Murray. Snímka je však spracovaná spôsobom, ktorý nie je práve najšťastnejší – akoby tvorcovia nevedeli, ktorým smerom sa vybrať. Je to komédia, dráma, muzikál či katastrofický film? Biely šum pôsobí veľmi zmätočne a divákovi trvá príliš dlho, kým sa zorientuje.

Navyše je film pridlhý (136 minút) a človek musí vynaložiť poriadne úsilie, aby po celý čas vydržal dávať pozor. Je síce absurdný, čo je pre autorku recenzie pozitívnou kvalitou, ale, bohužiaľ, nie tým správnym spôsobom. Nehovoriac o tom, že sa úplne od veci končí muzikálovou scénou. Ak nebudete vedieť, čo si na Netflixe zapnúť, rozhodnite sa pre niečo lepšie, ako je Biely šum.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #netflix #Biely šum