Recenzia: Dosiahol Marvel svoj vrchol pred rokmi? Nový Ant-Man je sklamaním

Marvel konečne odštartoval svoju piatu fázu. Tá predchádzajúca bola pre mnohých fanúšikov sklamaním (napriek vydareným filmom ako Čierny Panter: Wakanda navždy a Spider-Man: Bez domova), najmä v porovnaní s Infinity ságou. Marvel vo štvrtej fáze predstavil niekoľko nových hrdinov ako Eternals či Shang-Chiho a zároveň sa venoval tomu, ako sa svet vyrovnáva s udalosťami, ktoré spôsobil Thanos. Aj keď sa Avengerom podarilo odvrátiť najhoršie, na ľuďoch to zanechalo následky, ktoré sa často prejavovali aj na ich mentálnom zdraví. Nový Ant-Man a Wasp však akoby išiel v línii predchádzajúcich snímok - diváka nečaká žiaden dych vyrážajúci zážitok.

16.02.2023 06:00
Ant-Man a Wasp: Quantumania Foto:
Paul Rudd ako Scott Lang (Ant-Man) a Kathryn Newtonová ako jeho dcéra Cassie.
debata

Vitajte v kvantovej ríši

Scott Lang (Paul Rudd) žne ovocie svojho úspechu po tom, čo sa mu spolu s Avengermi podarilo poraziť Thanosa. Jeho život je šťastný a pokojný, o svojich zážitkoch v kostýme Ant-Mana napísal knihu a väčšinu svojho času trávi s rodinou.

Jeho dcéra Cassie (Kathryn Newtonová) však chce aj naďalej pomáhať ľuďom a to isté vyžaduje od svojho otca. Ten sa však zdráha, čo je úplne pochopiteľné – aj on prešiel nejednou traumatizujúcou situáciou a teraz netúži po ničom inom než žiť úplne obyčajný život po boku svojich najbližších.

Paul Rudd ako Scott Lang/Ant-Man a Kathryn...
Michelle Pfeiffer ako Janet Van Dyne vo filme...
+17Paul Rudd ako Scott Lang/Ant-Man a Jonathan...

Cassie je však tvrdohlavá, s Hope (Evangeline Lilly) a Hankom (Michael Douglas) tajne pracuje na spôsobe, ako do kvantovej ríše vyslať signál. Keď to ukážu ničnetušiacemu Scottovi a Janet (Michelle Pfeiffer), ktorá sa odtiaľ len nedávno vrátila, niečo sa pokazí a všetkých ich to tam vtiahne.

Divák tak prichádza do sveta, ktorý svojou estetikou výrazne pripomína Star Wars. Žijú v ňom rôznorodí obyvatelia, niektorí vyzerajú ako ľudia, iní trebárs ako brokolica. Takmer všetko je tam živé, dokonca aj budovy, a aby naši hrdinovia dokázali porozumieť reči tamojších obyvateľov, musia sa napiť slizu jedného z nich.

Najväčším problémom Ant-Mana a jeho rodiny však nie je, ako sa vrátiť domov, ale ako zabezpečiť, aby sa s nimi nevrátil Kang (Jonathan Majors) – nebezpečný cestovateľ naprieč multivesmírom, ktorý zotročil obyvateľov kvantovej ríše.

Trailer k filmu Ant-Man a Wasp: Quantumania.

Zloduch, akého sme tu ešte nemali

Kang je veľmi atypickým druhom zloducha – nedá sa s ním v ničom súcitiť. To sa v dnešnej dobe často nevidí, zloduchovia mávajú dôvody, s ktorými divák neraz súhlasí, rozumie, prečo konajú tak, ako konajú.

V prípade Kanga sa však zdá, že neexistuje žiaden vyšší cieľ – aj keď tvrdí, že chce zabrániť niečomu ešte horšiemu, než je on sám. Možno práve takéhoto zloducha potrebujeme – takého, ktorý je jednoducho zlý, a nemali by sme za tým hľadať nič hlbšie. Keďže pochádza z iného vesmíru, má neuveriteľnú moc, ktorú sa nebojí využiť. Naši hrdinovia teda majú čo robiť, aby sa mu dokázali postaviť.

Svet kvantovej ríše je pomerne temným miestom, medzi vedľajšími postavami sa však nájdu také, ktoré upútajú divákovu pozornosť – napríklad guvernér Krylar, ktorého stvárnil Bill Murray, telepat Quaz (William Jackson Harper) či odvážna bojovníčka Jentorra (Katy O'Brianová).

Black Adam Čítajte viac Recenzia filmu Black Adam: Mocný hrdina sa vrátil, aby oslobodil svoj ľud

No najpríjemnejším prekvapením filmu je prítomnosť MODOKa (nostalgia z čias animovaného Iron Mana, ktorého vysielala stanica Fox Kids). Vizuálne efekty, ktoré tvorcovia použili pri jeho stvárnení, pôsobia skutočne hororovo. Napriek vzhľadu a skutočne nešťastnému osudu ide paradoxne o postavu, ktorá v deji pôsobí ako komediálny prvok uvoľňujúci dramatickú atmosféru filmu.

Snímka Ant-Man a Wasp: Quantumania má niekoľko svetlých chvíľ, človek sa párkrát zasmeje a užije si akčné scény, ktoré však nedokážu prekonať predchádzajúce filmy MCU (Marvel Cinematic Universe – Filmový vesmír Marvelu, pozn. red.).

Okrem toho sa v snímke vyskytuje niekoľko takmer až patetických momentov, nad ktorými človek prevráti oči – áno, v spojení so superhrdinami ide o pomerne častý fenomén, ale už by od toho tvorcovia mohli aj upustiť.

Ako začiatok piatej fázy je film sklamaním, slúži len ako prostriedok na predstavenie nového nepriateľa. Uvidíme, či sa kvalita ďalších snímok postupne zlepší. Možno, že Infinity sága bola vrcholom, na ktorý sa už Marvelu v budúcnosti nepodarí vyšplhať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Ant-Man #Marvel #MCU #Ant-Man a Wasp: Quantumania