Einsteinov prapravnuk rieši vraždy

Na slovenské obrazovky prichádza detektív, akého sme tu ešte nemali. Televízia JOJ uvedie nový, pôvodom nemecký seriál Einstein. Okrem domovského Nemecka zaznamenal mimoriadny úspech aj v Španielsku či Portugalsku. Hlavným hrdinom je Filip Koenig (Juraj Loj), ktorý je utajeným prapravnukom Alberta Einsteina.

26.02.2023 10:00
Juraj Loj Foto:
Juraj Loj ako Filip Koenig, utajený prapravnuk geniálneho fyzika Alberta Einsteina.
debata (2)

Svoje korene len tak ľahko nezaprie – je najmladším profesorom teoretickej fyziky na univerzite v Bratislave. Profesor Koenig je síce génius, ktorý má IQ 210, na druhej strane je však asociálny, bez štipky súcitu a empatie. Napriek tomu má veľký úspech u žien. Pre dedičnú chorobu mu zostáva už len niekoľko rokov života, ktoré chce využiť naplno – aby mohol čo najviac pracovať, užíva amfetamín.

Čoskoro mu na to prídu, a aby sa vyhol väzeniu, svoj trest si musí odpracovať ako nezávislý poradca policajnej detektívky Lenky. Einstein nie je klasickým kriminálnym seriálom, vyskytujú sa v ňom prvky komédie. Každá časť rieši uzavretý prípad, pričom jednotlivé zločiny odzrkadľujú dnešnú spoločnosť. Natáčanie trvalo 60 dní, okrem hercov a komparzu sa na ňom zúčastnil aj vyše 30-členný štáb.

Richard Stanke ako šéf kriminálky, Ivana... Foto: TV JOJ
Seriál Einstein, Richard Stanke, Ivana Kubáčková, Juraj Loj Richard Stanke ako šéf kriminálky, Ivana Kubáčková ako vyšetrovateľka a Juraj Loj ako Filip Koenig.

Výbuchy a streľba

Réžiu seriálu má na starosti Martin Kazimír, milovník vedy. „Einstein je síce predovšetkým komédia, no častokrát v nej odznejú zaujímavé informácie, vedecké poznatky a hlavný hrdina Filip pomocou nich a svojej geniality pomáha riešiť kriminálne prípady. Predloha, respektíve jej obsah, ma upútala ihneď,“ uvádza režisér.

Einstein Čítajte viac Jojka si naďalej trúfa porážať Markízu: Po megaúspešnej Ivete bude vysielať toto...

Seriál je podľa neho špecifický najmä tým, ako znázorňuje Filipovo premýšľanie. „V príbehoch sa viackrát objavujú sekvencie, v ktorých Filip spomína na predošlé udalosti a vníma ich skrz svoju takmer až magickú schopnosť dodatočne si uvedomiť a pospájať súvislosti, ktoré predtým neboli nikomu zjavné. Tieto sekvencie sa natáčali špeciálnou metódou tak, aby pripomínali proces spomínania, ako keď sa zamýšľame nad minulosťou a niekedy veci vidíme inak, ako sa udiali, alebo si dodatočne spomenieme na dôležitý detail.“

Každá časť seriálu rieši iný prípad. Foto: TV JOJ/Marian Datko
seriál Einstein Každá časť seriálu rieši iný prípad.

Pre výkonného producenta Martina Jerza išlo o výzvu. „Tento seriál je výnimočný, doteraz som po výpravnej stránke ešte nikdy nepracoval na takom zložitom projekte, rovnako to platí aj pre režiséra Martina Kazimíra, s ktorým spolupracujeme. Využívali sme veľmi veľa špeciálnych efektov, ktoré sa robili priamo na pľaci, ale aj veľa vizuálnych efektov, ktoré sa robili neskôr v postprodukcii. Nie všetko sa dá nakrútiť, napríklad taký výbuch budovy, to sa všetko robí dodatočne a takýchto momentov je v seriáli veľmi veľa. Navyše sa všetko odohráva v reálnom prostredí, čiže sa nakrúca mimo ateliéru. Bolo treba veľa presunov, pretože sa každý deň točilo na inej lokácii,“ vysvetľuje.

Grantchester Čítajte viac Kandidát na nového Bonda v detektívnom seriáli: Ako nekonvenčný vikár neváha porušiť nejedno pravidlo

V Einsteinovi sa podľa jeho slov nachádza množstvo výbuchov a scén so streľbou. „Bolo ťažké presvedčiť niekoho, aby nám prenajal svoj dom s tým, že sme mu povedali, že trošku to tu bude vybuchovať, my vám to zničíme, ale dáme to potom do pôvodného stavu. Nakoniec sme takú lokáciu našli, ale aj zaplatili… Okrem vybuchnutej garáže sme potrebovali dať vybuchnúť aj byt hneď v prvej epizóde. Keby sme mali reálne nechať vybuchnúť byt v bytovke na najvyššom poschodí, poškodili by sme nielen byt, ale aj balkón a celú bytovku, čiže to sú veci, ktoré sme museli dorábať postprodukčne.“

Šarmantný a neznesiteľný zároveň

Profesor Filip Koenig je šarmantný a bystrý, svojím výskumom sa snaží nájsť riešenie energetických problémov ekologickým spôsobom. Huntingtonova choroba, ktorá vedie k demencii a neskôr k smrti, mu však dáva len asi sedem rokov života. Predstava, že stratí svoju genialitu, je pre Filipa neznesiteľná. Rozhodne sa preto venovať všetok svoj čas výskumu, pretože len ten ho môže urobiť nesmrteľným. Keďže mu nezostáva veľa času, spoločenské konvencie sú mu ukradnuté – preto využíva neštandardné metódy nielen ako profesor na univerzite, ale aj ako vyšetrovateľ.

Ady Hajdu si v seriáli zahral dekana Andreja... Foto: TV JOJ
Ady Hajdu Ady Hajdu si v seriáli zahral dekana Andreja Moravčíka.

Filip pomáha vyšetrovateľke na oddelení vrážd Lenke Vrabcovej (Ivana Kubáčková), ktorá má rada systém a poriadok. Ako slobodná matka sa snaží všetok svoj voľný čas venovať synovi Miškovi (Tobias Král), ktorý musí žiť s kardiostimu­látorom. Navyše túži po spoľahlivom mužovi, ktorý by bol milý, zábavný a mal by Miška rád. Nájsť niekoho takého však nie je vôbec jednoduché. Filip, ktorý sa stane jej novým kolegom, je neznesiteľný – odpudzuje ju jeho egocentrické a často amorálne správanie. Lenkin názor sa ale začne meniť po tom, čo sa z Filipa a Miška stanú dobrí priatelia.

Ďalšími postavami v seriáli sú prísny, no rozumný šéf kriminálky Ivan (Richard Stanke), forenzná analytička Soňa (Dominika Richterová), policajt Adam (Peter Kadlečík), ktorý je zamilovaný do Lenky, dekan Andrej Moravčík (Ady Hajdu), Filipov lekár Igor Hrubý (Lukáš Latinák), psychologička Kamila Koenigová (Táňa Radeva), skorumpovaný policajt Kovár (Marián Miezga) a jeho dcéra, hekerka Júlia (Monika Šagátová).

Belgičan s fúzikmi

Geniálni a neraz excentrickí detektívovia nie sú na televíznej obrazovke ničím novým. Medzi tých najobľúbenejších patria vyšetrovatelia z pier slávnych autorov, ako napríklad Hercule Poirot či Sherlock Holmes. Seriál o Poirotovi, ktorý už dlhé roky vysiela RTVS, vznikol v roku 1989. V hlavnej úlohe belgického vyšetrovateľa z pera Agathy Christie sa predstavil britský herec David Suchet. Kriminálny seriál sa stal obľúbeným oddychovým pôžitkom nejedného diváka a jeho posledná séria bola odvysielaná v roku 2013.

Hercula Poirota stvárnil David Suchet. Foto: Profimedia
David Suchet, Hercule Poirot Hercula Poirota stvárnil David Suchet.

Neskôr sa dômyselný detektív s precízne upravenými fúzikmi dostal aj na filmové plátno, kde ho stvárnil Kenneth Branagh. V roku 2017 mala premiéru snímka Vražda v Orient Expresse, ktorá sa zaoberala jedným z najslávnejších Poirotových prípadov. Film mal naozaj bohaté obsadenie plné známych hviezd – Daisy Ridleyová, Penélope Cruzová, Willem Defoe, Judi Denchová, Michelle Pfeifferová či Johnny Depp.

O päť rokov neskôr vyšlo pokračovanie, ktoré podobne ako prvý film režíroval samotný Branagh. Smrť na Níle presunula dej z vlaku na výletnú loď, na ktorej došlo k ďalšej premyslenej vražde – pre Hercula Poirota však žiaden prípad nie je neriešiteľný. V snímke účinkuje Gal Gadotová, Armie Hammer, Russell Brand, Rose Leslieová či Letitia Wrightová.

Kenneth Branagh ako Hercule Poirot v... Foto: Profimedia
Kenneth Branagh Kenneth Branagh ako Hercule Poirot v detektívnom filme Vražda v Orient Expresse.

V októbri minulého roka tvorcovia potvrdili, že chystajú tretí film. Svoj námet bude čerpať z knihy Videla som vraždu, týka sa to však len niektorých kľúčových častí. Snímka sa bude nazývať A Haunting in Venice (Strašenie v Benátkach) a mala by obsahovať nadprirodzené prvky. Účinkovať v nej bude Tina Feyová, Jamie Dornan, Michelle Yeohová, Kyle Allen, Camille Cottinová a Jude Hill.

Vyše 75 Sherlockov

Sherlock Holmes, azda najznámejší detektív všetkých čias, ktorého vytvoril Arthur Conan Doyle, sa tiež dočkal niekoľkých filmových i seriálových spracovaní. V roku 2012 sa dokonca dostal do Guinnessovej knihy rekordov ako najviac zobrazovaná literárna postava vo filme a v televízii – Sherlocka si zahralo vyše 75 hercov. Jeho najznámejšiu filmovú verziu stvárnil Robert Downey jr. v snímkach z rokov 2009 a 2011. Herec si za prvý film vyslúžil Zlatý glóbus.

Benedict Cumberbatch stvárnil modernú verziu Holmesa v seriáli Sherlock, ktorý vysielala stanica BBC v rokoch 2010 až 2017. Britský Sherlock získal niekoľko ocenení ako BAFTA, Emmy či Television Critics Association Award.

Robert Downey Jr. (vpravo) ako Sherlock Holmes,... Foto: Profimedia
Robert Downey Jr., Jude Law Robert Downey Jr. (vpravo) ako Sherlock Holmes, vedľa neho Jude Law.

Neskôr vznikli aj dve filmové adaptácie, ktoré sa nesústredili na postavu Holmesa, ale jeho mladšej sestry Enoly. Snímky Enola Holmes a Enola Holmes 2 sú adaptáciami románov Nancy Springerovej. V oboch snímkach stvárňuje hlavnú postavu mladej detektívky Millie Bobby Brownová, jej brata Sherlocka, ktorý je vedľajšou postavou, si zahral Henry Cavill. Oba filmy sa tešia priazni kritikov aj publika. Ďalšie pokračovanie tvorcovia zatiaľ nepotvrdili.

Najslávnejšie „vyšetrovateľky“

To, že svet riešenia záhad nepatrí len mužom, nie je žiadna novinka. Kto by si nepamätal na Jessicu Fletcherovú zo seriálu To je vražda, napísala. Bývalá učiteľka angličtiny a úspešná autorka detektívnych románov na dôchodku, ktorú stvárnila Angela Lansburyová, pomáha riešiť prípady vo svojom okolí. Seriál sa prvýkrát začal vysielať v roku 1984, jeho posledná epizóda mala premiéru v roku 1995.

Angela Lansburyová ako Jessica Fletcherová v... Foto: Profimedia
Angela Lansbury Angela Lansburyová ako Jessica Fletcherová v seriáli To je vražda, napísala.

Angela Lansburyová, ktorá zomrela minulý rok vo veku 96 rokov, bola za stvárnenie Jessicy Fletcherovej povýšená kráľovnou do šľachtického stavu. Okrem toho si vyslúžila tiež 12 nominácií na Emmy, z ktorých sa jej však nepodarilo premeniť ani jednu. Napriek tomu si odniesla niekoľko Zlatých glóbusov. Úspech seriálu podľa nej spočíval v tom, že sa v ňom nenachádzala žiadna krv ani násilie.

Angela Lansbury Čítajte viac Zomrela herečka Angela Lansburyová, detektívka zo seriálu To je vražda, napísala

Agatha Christie vytvorila okrem Poirota aj slečnu Marpleovú, ďalšiu obľúbenú vyšetrovateľku. Britský seriál, v ktorom hlavnú úlohu amatérskej detektívky stvárnila Geraldine McEwanová, bol vysielaný v rokoch 2004 až 2013. Výnimočné analytické schopnosti slečny Marpleovej, ktorá žije v dedinke St. Mary Mead, sa tamojšej polícii neraz zišli.

Noomi Rapace ako Lisbeth Salanderová Foto: Profimedia
Noomi Rapace Noomi Rapace ako Lisbeth Salanderová

Lisbeth Salanderová, mladá hekerka s tetovaním draka, je zasa jednou z hlavných postáv série Millenium švédskeho spisovateľa Stiega Larssona. Zatiaľ čo v pôvodnej švédskej trilógii ju stvárnila Noomi Rapace, v americkej verzii snímok sa v úlohe Lisbeth predstavila Rooney Mara. V roku 2018 mal premiéru nový film s názvom Dievča v pavúčej sieti, kde Lisbeth stvárnila Claire Foy. Inteligentnú samotárku charakterizuje svojská povaha i gotický štýl obliekania. Na riešení prípadov spolupracuje s novinárom Mikaelom Blomkvistom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Televízny seriál #detektívka #detektív #seriál Einstein