Prečo bude seriál Docent s Ivanom Trojanom pokračovať? Je iný

Niekedy by sa aj kriminalisti navzájom pohlušili. Presne tak to vyzerá v českom seriáli Docent (scenáristi Josef Mareš, Jan Malinda), ktorý si získal divákov aj na Slovensku. Režisér trojdielnej série Jiří Strach rozdúchal v príbehu veľké vášne - vzťahy policajtov, ktorí by mali spolupracovať, vyhrocuje až na ostrie noža. Tým je táto detektívka originálna, akási dvojkoľajná.

06.03.2023 11:00
docent Foto:
Tereza Ramba a Ivan Trojan v televíznej sérii Docent.
debata

Napätie totiž rastie aj na policajnom pracovisku a divák je zvedavý, nielen či chytia sériového vraha, ale aj či sa kriminalisti udobria a ktorý spôsob pátrania zvíťazí. Je spoľahlivejšia prax v teréne, alebo má zmysel aj trpezlivé psychologické pátranie v archíve? Ide totiž o možné súvislosti čerstvej vraždy s nevyriešenými prípadmi z minulosti. Ondřej Vetchý ako šéf oddelenia vrážd je stúpencom moderných metód, Ivan Trojan ako docent Stehlík, špecialista na psychologické profilovanie vrahov, sa radšej neponáhľa a verí bádaniu v starých spisoch.

Mladá a drzá Monika

V jednej pracovni sa ocitli práve dve nesúrodé postavy – skúsený kriminalista docent Oto Stehlík a jeho mladá kolegyňa, ambiciózna policajtka Monika Fousová (Tereza Ramba). Obaja sú považovaní na oddelení vrážd, kde sú noví, za menejcenných až zbytočných. Docent príliš špekuluje a mladá má zasa biľag protekčného dieťaťa, lebo jej otec je ministrom, práve v kampani. Navyše, u docenta Fousová nedávno pohorela na skúške, a tak jej odpor k staršiemu kolegovi nie je len generačný, ale bytostný.

Takto napísané postavy dali obom hercom príležitosť rozohrať zaujímavé charaktery vo vyhrotených situáciách a ukázať, čo vedia. Ivan Trojan hojne používa svoj magický vševediaci pohľad a Tereza Ramba prekvapuje bojovým temperamentom, až pôvabnou drzosťou, ktorú hrá celým telom. Nielen, že si vykladá v robote nohy na stôl, ale na svojho kolegu reve a robí si po svojom. Herečka tieto spôsoby rozvíja aj pri vyšetrovaní v teréne, z čoho sú mnohí svedkovia vyjavení, ale neodvažujú sa odporovať. Aj to je dobrá metóda! Kým teda Ivan Trojan prezentuje starú školu, Tereza Ramba predvádza nové spôsoby správania sa medzi ľuďmi, ktoré sa uplatňujú nielen pri vyšetrovaní, ale vo všeobecnosti. Veľká suverenita, ignorantstvo, presvedčenie o vlastnej neomylnosti, Ramba to hrá perfektne. Jej postava na tieto spôsoby aj doplatí, ale o sympatie divákov nepríde.

Ivan Trojan v trojdielnej sérii Docent. Foto: ČT
ivan trojan Ivan Trojan v trojdielnej sérii Docent.

Príliš cudný Stehlík

Docent Stehlík je naopak jemný, zdržanlivý, slušný. Trpezlivý a cudný. Nevie povedať pri výklade svojich hypotéz bez začervenania sa ani slovo sex. Zakoktáva sa. Oblieka sa konvenčne, správa sa slušne, je nenápadný a pôsobí nemotorne. Pripomína trocha slávneho Colomba a má predpoklad vyvolávať u divákov podobné sympatie. Na pracovisku ho spochybňujú, no on si ticho ide za svojím. Dostáva sa do stretov so šéfom (Ondřej Vetchý), citlivo rešpektuje svojho otca (Alois Švehlík), ktorý bol tiež policajt a teraz sa mieša do prípadu, na ktorom syn pracuje. Takto sa plejáda zúčastnených na vyšetrovaní rozširuje ešte o staršiu generáciu, čo umožňuje prehĺbiť príbehoblasti rodinných vzťahov.

The Last of Us Čítajte viac The Last of Us nie je jediný. Filmov a seriálov podľa počítačových hier pribúda

Viac strachu?

Podstatou seriálu je však paradox vyhrotenej situácie: všetci milujú svoje policajné remeslo, ale ťažko hľadajú spoločnú reč. Pre diváka je zaujímavé sledovať túto permanentnú polemiku, argumentáciu, hádky, vzťahy. Zdá sa, že vo svete policajtov to vrie viac než na strane zločinu. Tam sú aktéri aj prostredie vykreslené banálnejšie, pokojnejšie. Nie tak nápadito a vzrušujúco, ako napríklad v scéne s vyhladnutou mačkou, ktorá nepriamo podáva svedectvo o tom, že policajtka naozaj zmizla, alebo pri stretnutí vyšetrovateľov s ministrom, otcom Moniky Fousovej. Úlohu nafučaného politika si skvele strihol Jan Hrušínský. Tu, ale aj na iných miestach, krimiseriál presiahol normy svojho žánru, inde bol zasa nečakane obyčajný.

Celkovo sa dá povedať, že Docent bol trocha iný, než sme zvyknutí, priniesol na obrazovku zvláštnu postavu hĺbavého, veľmi ľudského kriminalistu, bol korenený aj humorom, aj clivotou, ponúkol vynikajúce herecké výkony. Zišlo by sa ale ešte trochu viac napätia a príjemného strachu. Hoci scény uväznených žien v pivnici, najmä ak uvážime, že išlo o skutočný prípad, boli drsné, predsa im čosi chýbalo. Možno to nájdeme v pokračovaní seriálu, ktorý sa má nakrúcať už na jeseň.

HODNOTENIE PRAVDY: 4/5
Docent/ ČR, 2023/ r.: Jiří Strach / h.: Ivan Trojan, Tereza Ramba, Ondřej Vetchý, Matěj Hádek, Marek Taclík, Alois Švehlík, Lenka Vlasáková, Miroslav Etzler, Elizaveta Maximová

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ČT #Ivan Trojan #Jiří Strach #Tereza Ramba