Český lev je aj slovenský. Má ho Bebjak, Blaško aj Pjoni

O tom, že česká a slovenská kinematografia sú spriaznené a ich spolupráca je úzko prepojená, svedčia aj výročné ceny Český lev. Významné ocenenia udeľované Českou filmovou a televíznou akadémiou odovzdali v sobotu v pražskom Rudolfine a poďakovať za uznanie svojej práce prišli aj slovenskí filmoví profesionáli.

06.03.2023 14:00
michal blaško Foto:
Zľava režisér Michal Blaško a hlavní producenti Pavla Janoušková Kubečková, Jakub Viktorín a Michal Reitler prevzali cenu za najlepší televízny film alebo minisériu Podozrenie.
debata

Bodovala aj najmladšia generácia

Úspechom sú už nominácie v hlavných kategóriách. Dva z piatich najlepších filmov vlaňajška nakrútili slovenská režisérka Tereza Nvotová (Svetlonoc) a debutant Michal Blaško (Obeť). Aj keď cenu v tejto kategórii udelili výpravnej životopisnej dráme etablovaného režiséra Petra Václava Il Boemo o hudobnom skladateľovi Josefovi Myslivečkovi, ktorú v našich kinách uvidíme už 16. marca, Michal Blaško zožal úspech v televíznej tvorbe. V kategórii najlepší televízny film/miniséria ocenili práve trojdielnu drámu Podozrenie, ktorú režíroval podľa scenára Štěpána Hulíka. Talentovaného scenáristu ocenili už v roku 2013 za scenár minisérie Horiaci ker v réžii Agnieszky Hollandovej.

Podozrenie vysielala Česká televízia a naklonených má aj kritikov. Označujú ho za jeden z najkvalitnejších pôvodných televíznych počinov posledných rokov. Príbeh sa sústreďuje na zdravotnú sestru Hanu, ktorú obvinia z vraždy pacientky. Na pozadí krimizápletky sa Hulíkovi a Blaškovi podarila poctivá charakterová štúdia, navyše nesympatickej a nejednoznačnej hlavnej hrdinky. Stvárnila ju Klára Melíšková a v sobotu si prevzala Českého leva za najlepší herecký výkon. Blaškov režijný talent spočíva najmä v schopnosti viesť hercov i nehercov v komplikovaných ambivalentných rolách, čo dosahuje aj v debute Obeť. Za film o zamlčanej pravde a obete matky, ktorá chráni svojho syna aj navzdory jeho klamstvu, môže získať výročné filmové ceny udeľované Slovenskou filmovou a televíznou akadémiou Slnko v sieti. Obeť je nominovaná v kategórii najlepší film a najlepšia réžia. Blaško už Českého leva získal v roku 2017 za študentský film Atlantída, 2003. Za Obeť ho českí filmoví kritici vyhlásili za objav roka a Podozreniu udelili cenu v sekcii Mimo kino.

Generáciu najmladších tvorcov reprezentuje aj skladateľ, producent a autor filmovej hudby Pjoni (vlastným menom Jonatán Pastirčák). V kategórii najlepšia hudba bol nominovaný hneď dvakrát. Ako spoluautor hudby pre film Terezy Nvotovej Svetlonoc cenu nezískal, ale spolu s Ondrejom Mikulom, alias Aid Kidom, si prevzali Českého leva za hudbu pre faustovskú drámu o okultistovi Arvédovi Smíchovskom Arvéd. Za Svetlonoc môže získať aj Slnko v sieti.

Výpravná životopisná dráma Il Boemo režiséra...
Režisér a scenárista filmu Il Boemo Petr...
+6Najlepším dokumentárnym filmom je Skúška umenia...

Režisér filmu Arvéd Vojtěch Mašek spojil niekoľko výrazných talentov zo Slovenska. Na Českého leva boli nominovaní aj kameraman Dušan Husár a scénografka Nina Feriancová. Aj keď mal Arvéd najviac želiezok v ohni, vrátane hlavných kategórií, napokon akademici uprednostnili výkony vo filme Il Boemo. Arvéd však získal cenu za scenár pre tvorivý tandem Vojtěch Mašek a Jan Poláček a akademici prisúdili titul najlepší herec v hlavnej úlohe práve predstaviteľovi Arvéda Michalovi Kernovi.

Krimi je stále v kurze

Českú televíznu tvorbu už niekoľko rokov skvalitňuje režisér a producent Peter Bebjak. V kategórii najlepší televízny film/miniséria už získal ceny za Spravedlnost (2017) aj za televízny film Herec (2020). Tento rok si prevzal sošku za Deväťdesiatky. Najlepší televízny seriál si zaslúžil aj Cenu filmových fanúšikov. Bebjak opäť uplatnil režijný talent v mantineloch krimižánru a Deväťdesiatkami nadviazali tvorcovia na úspešné Prípady 1. oddelenia. Obe série čerpajú zo skutočných kriminálnych prípadov.

obet1 Čítajte viac Michal Blaško: Slovenský film má na to, aby bol medzinárodný

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Český lev #Peter Bebjak #Pjoni #Michal Blaško