Film O baripen venovaný rómskej spisovateľke Elene Lackovej dnes uvedie RTVS

Najznámejšej rómskej spisovateľke je venovaný nový televízny film O baripen – Odkaz Eleny Lackovej. Životopisnú dokumentárnu snímku, ktorú nakrútila režisérka Vera Lacková, uvedie v premiére RTVS dnes, 8. apríla o 21.05 h na Dvojke. Ide o druhý dokumentárny film mladej rómskej autorky, ktorá na seba upozornila debutom Ako som sa stala partizánkou.

08.04.2023 11:00
zea Foto:
Hlavnou sprievodkyňou snímky je pravnučka spisovateľky Alžbeta Ferencová.
debata (1)

V novom filme Lacková reflektuje život a dielo rómskej spisovateľky Eleny Lackovej (1921 – 2003). Hlavnou sprievodkyňou snímky je herečka, speváčka a pravnučka spisovateľky Alžbeta Ferencová, známa aj ako Zea alebo seriálová Iveta.

Diváci sa vďaka autorkinmu autentickému voiceoveru a zachovaným archívnym záberom ponoria do jej spomienok na dobu holokaustu i komunistickej diktatúry v kontexte divadelnej hry Horiaci cigánsky tábor. „Odhaľujeme okolnosti vyrastania v rómskej osade, jej prvé literárne úspechy a snahu kombinovať osobný a profesijný život. Jej životný príbeh spoznávame aj prostredníctvom jej pravnučky a zároveň herečky Alžbety Ferencovovej,“ približujú tvorcovia film, ktorý vznikol v koprodukcii spoločnosti Media Voice a RTVS. Príbeh Eleny Lackovej aktualizuje paralela medzi životom spisovateľky a jej pravnučky, ktorá sa tiež vydala na umeleckú dráhu a búra stereotypy o úlohe rómskej ženy v spoločnosti.

Vera Lacková Čítajte viac Vera Lacková: Akoby sa s Rómami v histórii nerátalo

Zásadným motívom poetickej snímky je aj na danú dobu nevídaná emancipovanosť spisovateľky. „Elena, alebo Ilonka Lacková, ako ju nazývali, ma doslova uchvátila svojou prirodzenou ľudskosťou a na svoju dobu nadčasovosťou emancipáciou,“ hovorí 33-ročná režisérka Vera Lacková, ktorá film vytvorila s cieľom zaznamenať osud najznámejšej rómskej autorky v mnohom podobný jej pravnučke Alžbete Ferencovej, známej pod pseudonymom Zea, ktorá je sprievodkyňou filmu. „Náš film dýcha ženskosťou, bojom za spravodlivý život, vytrvalosťou a hrdosťou,“ uzavrela rodáčka z Handlovej, filmárka, ktorá svojou tvorbou bojuje najmä proti stereotypnému vnímaniu a diskriminácii menšín.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Vera Lacková #Ako som sa stala partizánkou