Recenzia seriálu Svetlo a tiene: Fantasy, ktoré má na viac

Seriál Svetlo a tiene (v anglickom origináli Shadow and Bone) je adaptáciou kníh Leigh Bardugovej, konkrétne jej sérií Šesť vrán a Trilógia Griša. Prvá séria, ktorá si vybudovala slušnú fanúšikovskú základňu, mala premiéru v roku 2021. V marci tohto roka vyšlo na streamovacej platforme Netflix jej pokračovanie.

10.04.2023 07:00
Svetlo a tiene Foto:
Alina (Jessie Mei Liová) a princ Nikolaj (Patrick Gibson).
debata

Boj sa neskončil

Hlavná hrdinka Alina (Jessie Mei Liová), nositeľka svetla, opúšťa spolu so svojím najlepším priateľom Malom (Archie Renaux) krajinu Ravka s mylným vedomím, že sa im konečne podarilo skoncovať s Kiriganom (Ben Barnes). Netrvá dlho a Alina zisťuje, že prežil. Kirigan sa odmieta vzdať svojho cieľa a ďalej sa pokúša získať Alinu pre seba, jeho prvá zrada ju však zatvrdila v tom, že ide o nepriateľa.

Spolu s Malom sa preto rozhodne získať ďalšie umocňovače, ktoré zvýšia jej moc natoľko, že bude schopná zničiť nielen Kirigana, ale aj neustále sa rozširujúcu Vrásu – oblasť pohltenú temnotou, ktorá rozdeľuje Ravku na dve časti.

Výhodou druhej série je, že jej dej sa nesústredí výhradne na dianie v Ravke. Tvorcovia nás na krátky okamih privádzajú do Novej Zeme, jednej z fiktívnych krajín, ktorá reprezentuje Afriku. Tamojší obyvatelia nepovažujú grišov (ľudí s nadprirodzenými schopnosťami) za nebezpečných ani odsúdeniahodných, ich neobyčajnosť považujú za dar. Neskôr na okamih nahliadneme aj do Shu Hanu, fiktívnej podoby Číny a Mongolska.

Korzár aj princ

Počas svojho putovania spoznajú Alina a Mal Nikolaja Lantsovova (Patrick Gibson), charizmatického korzára, z ktorého sa neskôr vykľuje ravkanský princ. Jeho postava prináša do príbehu závan nádeje a bezprostrednosti. Nikolaj je večne pozitívny a priateľský, rád sa vrhá do každého dobrodružstva, nech je akokoľvek nebezpečné.

Ako korzár si so svojou posádkou užíva slobodu, na druhej strane sa nebojí prevziať zodpovednosť z pozície ravkanského princa, ktorý chce zjednotiť svoj národ a, rovnako ako Alina, skoncovať s Kiriganom.

Nikolai príjemne vyvažuje postavu Mala, jednoduchého muža, ktorý sa napriek svojim hrdinským činom stále zdá byť chlapcom. S Alinou prežije románik, divák sa však neubráni pocitu, že na ich vzťahu niečo nie je v poriadku, je akýsi nevyvážený. Toho si dobre všíma aj samotný Kirigan, ktorý sa tým pokúša Alinu zneistiť a opäť ju dostať na svoju stranu. Tá však – aj keď s istými pochybnosťami – jeho útokom odoláva.

Trailer prvej série

Nuž a nebolo by to ono bez obľúbenej kriminálnej partie Vrán. Ich príbeh sa odvíja nezávisle od toho Alininho, občas sa však nevyhnutne pretnú. Tvorcovia sa rozhodli priblížiť postavu Kaza Brekkera (Freddy Carter), jeho minulosť a traumu z detstva, ktorá na ňom zanechala nezmazateľné stopy vrátane fóbie z dotyku.

V krátkej scéne sa dozvieme aj čo-to o Jasperovi (Kit Young) a o tom, prečo tají fakt, že je griša. No a Inej (Amita Sumanová), tá má smolu – jej príbeh tvorcovia zúžili len na romantické napätie medzi ňou a Kazom. K Vranám sa pripoja aj dvaja nováčikovia – hanblivý alchymista Wylan (Jack Wolfe), ktorý si začne s Jasperom, a Nina Zeniková (Danielle Galliganová), ktorá mala v prvej sérii svoju vlastnú dejovú linku.

Zaklínač to (zatiaľ) nie je

Napriek tomu, že sa fantazijný svet z pera Leigh Bardugovej v druhej sérii trochu pootvoril, stále sa zdá, akoby tvorcovia nedokázali využiť jeho plný potenciál. Dej akoby bol neustále limitovaný hranicami, ktoré by vo fiktívnych vesmíroch nemali existovať.

Alina je síce hlavnou postavou, neraz ju však zatieňujú iní, sympatickejší hrdinovia. Sklamaním je aj samotný Kirigan, ktorý akoby sa zdráhal využiť všetky možnosti, ktoré má k dispozícii na boj s nepriateľmi.

Volha Čítajte viac Nový český seriál Volha vyvolal súboj názorov

V sérii sa nachádza niekoľko pútavých súbojov vrátane potýčky medzi Kazom a partiou zločincov v krčme. Zaujme aj príbeh Genyi (Daisy Headová), ktorá sa musí vyrovnať so svojimi rozhodnutiami a ich následkami, či návrat Kiriganovej matky Baghry (Zoë Wanamakerová).

V konečnom dôsledku má fantasy Svetlo a tiene čo ponúknuť, otázne však zostáva, či dokážu tvorcovia prekročiť hranice, ktoré si sami nastavili, a vytvoriť tak seriál, ktorý dokáže konkurovať velikánom ako je Rod Draka či Zaklínač.

HODNOTENIE PRAVDY: 4/5
Svetlo a tiene (Shadow and Bone), 2. séria / USA 2023 / r. Bola Ogunová, Laura Belseyová, Karen Gaviola a Mairzee Almasová, h. Jessie Mei Liová, Archie Renaux, Ben Barnes, Freddy Carter, Amita Sumanová, Kit Young a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #seriál #netflix #Svetlo a tiene #Shadow and Bone