Recenzia hororovej komédie Renfield: Ako dať výpoveď u Draculu?

Vymaniť sa zo vzťahu s človekom trpiacim narcistickou poruchou osobnosti bez vážnejšej ujmy na psychickom zdraví nie je vôbec jednoduché. Nemusí ísť nutne o romantický vzťah - v prípade Renfielda (Nicholas Hoult), hlavného hrdinu nového filmu Chrisa McKaya, ide o toxický vzťah s jeho nadriadeným. Tým nie je nikto iný než samotný Dracula (Nicolas Cage).

15.04.2023 08:00
Renfield Foto:
Nicolas Cage ako Dracula.
debata

Romantiku nečakajte

Renfield má svojho šéfa plné zuby – hnusí sa mu zabíjať nevinných ľudí, no krv zločincov a násilníkov Draculovi veľmi nevonia. Po tom, ako Renfield spozná policajtku Rebeccu Quincyovú (Awkwafina), ktorá je symbolom neohrozenej morálky, naberie konečne odvahu zmeniť svoj život.

Rebecce pomôže zatočiť s miestnou mafiou a potom nasleduje filmová montáž zobrazujúca jeho radikálnu zmenu – prenajme si nový byt, ktorý si vymaľuje, nakúpi si nové oblečenie a začne si opakovať pozitívne afirmácie. Takáto scéna nesmie chýbať azda v žiadnej romantickej komédii.

Z celého filmu je jasné, že ide skôr o paródiu. Nasvedčujú tomu aj lacné efekty, ktoré zmierňujú hororový tón snímky. Divák síce uvidí množstvo akčných bojových scén, v ktorých lietajú ruky aj hlavy, ale našťastie nevyzerajú veľmi realisticky. Človek sa pri nich skôr zasmeje, než by sa triasol hrôzou.

Nicolas Cage
Nicholas Hoult
+6Snímka z filmu Renfield.

Tvorcovia však neskĺzli k nízkemu humoru, ktorý je typický pre paródie typu Scary Movie či Sajrajt sága. Na druhej strane sa film nedá porovnávať ani s Vreskotom – je to skôr taká oddychovka, pri ktorej divák nemusí veľmi rozmýšľať.

V premise sa síce uvádza, že Renfield sa začne meniť po tom, ako sa zamiluje do Rebeccy, skutočnosť sa však zdá byť trochu iná. Draculov pomocník skutočne potreboval nejaký bod, od ktorého sa odraziť, silu však našiel sám v sebe. Navyše sa počas filmu nezdá, že by medzi ním a Rebeccou bolo čosi viac než priateľstvo.

Zvláštnym spôsobom si rozumejú a zároveň jeden druhého obdivujú, romantiku by ste v tom však hľadali márne. Je otázne, či ide o chybu scenára alebo skôr samotných hercov, ktorým jednoducho takýto druh chémie chýba. Paradoxne ide skôr o pozitívum – nie každý musí byť vykúpený láskou.

Trailer k filmu Renfield.

Typický narcis

Nicholas Hoult stvárnením Renfielda pripomína svoju rolu v inom, tiež komediálne ladenom horore s názvom Warm Bodies z roku 2013. Tam je z neho zasa zombie, ktorý sa vďaka láske postupne opäť stáva človekom. V oboch prípadoch stvárňuje Hoult jednoduchého a svojím spôsobom nevinného človeka, ktorý sa v istom bode svojho života stáva monštrom, no neskôr nachádza silu, aby sa zmenil.

Nicolas Cage si svoju úlohu očividne užil – jeho Dracula je hrôzostrašný, nechutný, vtipný a najmä neskonale zlý. Ide o takú jednodimenziovú postavu, čo však vôbec nie je na škodu. Nie každý zloduch musí mať dôvod, prečo je zlý.

Pápežov exorcista Čítajte viac Recenzia: Bol pápežov exorcista skutočne taký odviazaný?

Tvorcom sa navyše podarilo vykresliť pomerne autentický obraz človeka, ktorý trpí narcizmom – najprv si svoju obeť získa peknými slovami a sľubmi, potom ju zmanipuluje, využije vo svoj prospech a pevne ju drží vo svojej moci. Keď sa mu chce Renfield neskôr postaviť, obráti Dracula celú situáciu tak, aby sa sám Renfield cítil ako vinník.

Renfield je filmom, ktorý si človek rád pozrie po dlhom dni v práci. Je jednoduchý a možno trochu prvoplánový, no nie nudný; vtipný, ale nie trápny. Taká „bláznivinka“, ktorá má svoje muchy, ale v konečnom dôsledku pobaví.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Dracula #horor #Renfield