Soňa Ulická, známa z rozhlasového seriálu Čo nového, Bielikovci?, má 80 rokov

Ako divadelná herečka strávila desať sezón v nitrianskom divadle, neskôr sa z nej stala popredná rozhlasová a dabingová herečka. Jednou z jej najznámejších rozhlasových postáv je Eva Bieliková z obľúbeného rozhlasového seriálu Čo nového, Bielikovci?. Dnes slávi Soňa Ulická, divadelná, rozhlasová, ale aj filmová či televízna herečka, 80 rokov.

17.04.2023 06:00
Čo nového, Bielikovci? Foto:
Čo nového, Bielikovci?
debata

Soňa Ulická sa narodila 17. apríla 1943 v Nitrianskej Blatnici. V roku 1964 absolvovala štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. V rokoch 1964 – 1973 bola členkou Krajového divadla (dnešného Divadla Andreja Bagara) v Nitre.

Na nitrianskom javisku sa v roku 1964 uviedla postavou slečny Julky v komédii Nedobytné panny. Stvárnila aj Varvaru či Aksiňu Danilovnu v Ostrovského hrách Búrka a Les. V roku 1964 sa objavila aj v televíznej rozprávke Soľ nad zlato, ktorú režíroval Ján Chlebík.

Od roku 1973 bola členkou Rozhlasového hereckého súboru Československého rozhlasu v Bratislave. Vynikla v rozhlasových hrách ako Tunel pod svetom (1981), alebo Čudochrobák (1983). Širokej verejnosti je však známa ako Eva Bieliková z prvého slovenského rozhlasového seriálu Čo nového, Bielikovci?, ktorého prvú časť odvysielali v roku 1974 a vysielal sa nasledujúcich 17 rokov.

Claudia Cardinale Čítajte viac Najkrajší taliansky vynález? Claudia Cardinale

V roku 1968 si zahrala vo filme Vladimíra Bahnu Stopy na Sitne. Jednu z menších postáv stvárnila aj vo filmovej dráme Trofej neznámeho strelca (1974), ktorú režíroval Vladislav Pavlovič. Objavila sa tiež v legendárnej komédii Pacho, hybský zbojník (1975), pod ktorú sa režisérsky podpísal Martin Ťapák.

Účinkovala aj v známom televíznom filme Chlap prezývaný Brumteles (r. Franek Chmiel, 1982). Režisér Eduard Grečner ju obsadil do jednej z menších úloh vo filme Jaškov sen (1996). Zahrala si aj v televíznom seriáli Sestričky (2018 – 2021).

Svoj hlas napríklad prepožičala britskej herečke Maggie Smithovej, ktorá stvárnila čarodejnicu Minervu McGonagallovú v úspešnej filmovej ságe o Harry Potterovi.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #divadlo #jubileum #herečka #Soňa Ulická